Bataattidonitsit

2. toukokuuta 2014

Tähtikoristeet sopivat myös hyvin suklaakuorrutteen päälle perinteisten nonparellien rinnalla
Käytin myös sinisiä "lasinsiruja" koristelussa
Tarjoilin vappuna bataattidonitsien lisäksi myös perinteisempiä munkkeja
Vapun lähestyessä rupesin pohtimaan millaisia erilaisia donitseja voisi valmistaa, tai miten niitä pystyisi varioimaan erilailla. Mieleeni juolahti, että bataatti voisi olla hyvä lähtöaine donitseihin. Tutkiskelin netistä hieman erilaisia bataattidonitsien reseptejä, mutta useimmista niistä bataattia oli käytetty hyvin minimaalinen määrä verrattuna kaikkeen muuhun. Lopulta lähdin sitten vain kokeilemaan. Aluksi tein version, jossa käytin kohottajana leivinjauhetta, mutta niiden rakenne jäi hyvin tiiviiksi ja hieman raskaaksi syödä, joten ajattelin kokeilla hiivaa, jolloin rakenteeseen tulisi kuohkeutta. 
Hiivaan tarvitsee sokeria, ja arvelin, ettei bataattien oma makeus riitä siihen, joten siksi taikinaan lisätään hunajaa. Hunaja myös tasaa makuja, joten lopputulos on tasapainoisempi. 
Terveellisyydensäkin kannalta nämä ovat aika hyvä vaihtoehto, niin raaka-aineiden kuin kypsennysmenetelmän takia: uuni on aina parempi vaihtoehto öljyssä paistamiselle.
Lopputulos on hyvä, ja hiivalla nostattaminen ehdottomasti tekee rakenteesta hyvän. Näistä ei välttämättä edes huomaa, että valmistuksessa olisi käytetty bataattia. Kellertävä värikin on vain mukava lisä donitseihin.

Bataattidonitsit

n. 24 pientä donitsia

600 g  bataattia
25 g    tuorehiivaa
1 rkl    hunajaa tai agavea
(1 dl    vettä tarvittaessa)
2 tl      kardemummaa
5-7 dl täysjyvävehnäjauhoja

Suklaakuorrute
1 rkl     kaakaojauhetta
2-3 rkl kasvimaitoa tai vettä
½ dl     tomusokeria (voi tarvia hieman enemmänkin)

koristeeksi strösseleitä tms.

Kuori bataatti ja pilko pienemmiksi paloiksi. Kypsentämisen voi tehdä useammalla tapaa, kuten keittämällä, paistamalla uunissa tai mikrossa. Itse kypsensin mikrossa. Laita bataatin palat syvälle lautaselle ja pohjalle hieman vettä, kypsytä mikrossa n. 8 minuuttia, niin että ne pehmenevät. Soseuta bataatit sauvasekoittimella ja anna massan jäähtyä käden lämpöiseksi (+36 astetta). Lisää kardemumma, hunaja/agave ja hiiva, tarvittaessa liuota hiiva ensin kädenlämpöiseen veteen, jos bataattimassa kovin tiivistä. Sekoita hyvin esim käsin ja huolehdi että hiiva on täysin liuonnut massaan. Ala lisäämään jauhoja hiljalleen esim. 1 dl kerrallaan. Jauhojen määrä voi vaihdella aika paljonkin, mutta lisää niitä sen verran, että taikinasta tulee pullataikinamainen: hieman tahmea mutta tiivis. Taikina tulee painamaan enemmän kuin pullataikina, joten älä hämmenny.
Anna taikinan kohota lämpimässä 30-45 minuuttia, niin että tilavuus suunnilleen kaksinkertaistuu.
Muotoile jauhoja apuna käyttäen taikinasta donitseja ja anna kohota vielä n. 10 minuuttia.

Paista donitseja 200 asteisessa uunissa 20-30 min, varo ylipaistamista! Kun noin 20 minuuttia on kulunut, kannattaa vahtia vieressä, etteivät vainkaan pääse kuivumaan liikaa.
Kun donitsit ovat uunissa, valmista suklaakuorrute. Laita syvälle, mutta laakealle lautaselle kaakaojauhe ja lisää maito sen päälle. Sekoita niin että kaakaojauheen paakut häviävät. Lisää hiljalleen tomusokeria, niin että saat hyvän rakenteen. Kuorrute ei saa olla liian tiivistä eikä liian löysää, että kuorrutus onnistuu ja pysyykin donitsien päällä. 
Kun donitsit ovat valmiita anna niiden jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista. Dippaa donitsien "paraatipuoli" kuorrutteeseen ja nosta kuivumaan pohja alaspäin esim. leivinpaperin päälle. Halutessasi lisää koristeitä kuten strösseleitä päälle.
Vaihtoehtoinen, hieman yksinkertaisempi kuorrutusvaihtoehto, käytin tätä ensimmäisessä
bataattidonitsi-kokeilussani, siksi väri hieman erilainen kuin ylemmissä

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget