Vuokasämpylät ylijäämäpuurosta

11. toukokuuta 2014


Aamupalalta oli jäänyt kaurapuuroa yli ja äitini ehdotti, että niistä voisi valmistaa sämpylöitä. Tuoreet ja lämpöiset sämpylät ovat ehkä parasta mitä tiedän, joten ehdotus kuulosta hyvältä. Lähdin soveltamaan taikinaa ihan vain näppituntumalla.
Aluksi meinasin lisätä taikinaan porkkanan sijaan raastettua omenaa, mutta ajattelin porkkanan sittenkin maistuvan paremmalta. Basilika toi sämpylöihin hyvää maustetta, mutta ei ollut kuitenkaan liian hallitseva makuna.
Ylijäämäsämpylöihinhän voi käyttää käytännössä mitä tahansa. Tässä olen kuvaillut vain yhden variaation. Sokerin tilalla voi käyttää esimerkiksi siirappia. Basilikan sijaan voi käyttää pippuria, rakuunaa, rosmariiniä tai timjamia. Jauhot voivat olla mitä kaapista nyt vain löytyy, itse suosin Sunnuntain kauraisia sämpyläjauhoja, ne ovat mukavan monikäyttöisiä.

Sämpylät

15 palaa

5 dl     valmista puuroa esim. kaurapuuroa
1        porkkana
1 ps   kuivahiivaa (11g)
1 tl     sokeria
2 tl     basilikaa
3-5 dl  kauraisia sämpyläjauhoja
½ dl    vehnäleseitä


Lämmitä puuro kattilassa. Kuori ja raasta porkkana ja lisää puuron sekaan. Kun puuro on arviolta 42 asteista ota pois hellalta, lisää sekaan kuivahiiva ja sekoita. Lisää sokeri, basilika ja sekoita. Lisää jauhoja hiljalleen sopivan koostumuksen saavuttamiseksi. Taikina saa jäädä aika löysäksi. Lisää lopuksi vehnäleseet.
Kaada taikina uunipannulle ja levitä tasaiseksi. Vedä veitsellä tai taikinahyrrällä taikinaan viivat. Ripottele vehnäleseitä tai siemeniä jokaisen ruudun keskelle. 
Paista 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes pinta ruskistunut ja taikina kypsynyt.
Tarjoile mielellään heti lämpimänä jolloin maku on paras.

Bataattidonitsit

2. toukokuuta 2014

Tähtikoristeet sopivat myös hyvin suklaakuorrutteen päälle perinteisten nonparellien rinnalla
Käytin myös sinisiä "lasinsiruja" koristelussa
Tarjoilin vappuna bataattidonitsien lisäksi myös perinteisempiä munkkeja
Vapun lähestyessä rupesin pohtimaan millaisia erilaisia donitseja voisi valmistaa, tai miten niitä pystyisi varioimaan erilailla. Mieleeni juolahti, että bataatti voisi olla hyvä lähtöaine donitseihin. Tutkiskelin netistä hieman erilaisia bataattidonitsien reseptejä, mutta useimmista niistä bataattia oli käytetty hyvin minimaalinen määrä verrattuna kaikkeen muuhun. Lopulta lähdin sitten vain kokeilemaan. Aluksi tein version, jossa käytin kohottajana leivinjauhetta, mutta niiden rakenne jäi hyvin tiiviiksi ja hieman raskaaksi syödä, joten ajattelin kokeilla hiivaa, jolloin rakenteeseen tulisi kuohkeutta. 
Hiivaan tarvitsee sokeria, ja arvelin, ettei bataattien oma makeus riitä siihen, joten siksi taikinaan lisätään hunajaa. Hunaja myös tasaa makuja, joten lopputulos on tasapainoisempi. 
Terveellisyydensäkin kannalta nämä ovat aika hyvä vaihtoehto, niin raaka-aineiden kuin kypsennysmenetelmän takia: uuni on aina parempi vaihtoehto öljyssä paistamiselle.
Lopputulos on hyvä, ja hiivalla nostattaminen ehdottomasti tekee rakenteesta hyvän. Näistä ei välttämättä edes huomaa, että valmistuksessa olisi käytetty bataattia. Kellertävä värikin on vain mukava lisä donitseihin.

Bataattidonitsit

n. 24 pientä donitsia

600 g  bataattia
25 g    tuorehiivaa
1 rkl    hunajaa tai agavea
(1 dl    vettä tarvittaessa)
2 tl      kardemummaa
5-7 dl täysjyvävehnäjauhoja

Suklaakuorrute
1 rkl     kaakaojauhetta
2-3 rkl kasvimaitoa tai vettä
½ dl     tomusokeria (voi tarvia hieman enemmänkin)

koristeeksi strösseleitä tms.

Kuori bataatti ja pilko pienemmiksi paloiksi. Kypsentämisen voi tehdä useammalla tapaa, kuten keittämällä, paistamalla uunissa tai mikrossa. Itse kypsensin mikrossa. Laita bataatin palat syvälle lautaselle ja pohjalle hieman vettä, kypsytä mikrossa n. 8 minuuttia, niin että ne pehmenevät. Soseuta bataatit sauvasekoittimella ja anna massan jäähtyä käden lämpöiseksi (+36 astetta). Lisää kardemumma, hunaja/agave ja hiiva, tarvittaessa liuota hiiva ensin kädenlämpöiseen veteen, jos bataattimassa kovin tiivistä. Sekoita hyvin esim käsin ja huolehdi että hiiva on täysin liuonnut massaan. Ala lisäämään jauhoja hiljalleen esim. 1 dl kerrallaan. Jauhojen määrä voi vaihdella aika paljonkin, mutta lisää niitä sen verran, että taikinasta tulee pullataikinamainen: hieman tahmea mutta tiivis. Taikina tulee painamaan enemmän kuin pullataikina, joten älä hämmenny.
Anna taikinan kohota lämpimässä 30-45 minuuttia, niin että tilavuus suunnilleen kaksinkertaistuu.
Muotoile jauhoja apuna käyttäen taikinasta donitseja ja anna kohota vielä n. 10 minuuttia.

Paista donitseja 200 asteisessa uunissa 20-30 min, varo ylipaistamista! Kun noin 20 minuuttia on kulunut, kannattaa vahtia vieressä, etteivät vainkaan pääse kuivumaan liikaa.
Kun donitsit ovat uunissa, valmista suklaakuorrute. Laita syvälle, mutta laakealle lautaselle kaakaojauhe ja lisää maito sen päälle. Sekoita niin että kaakaojauheen paakut häviävät. Lisää hiljalleen tomusokeria, niin että saat hyvän rakenteen. Kuorrute ei saa olla liian tiivistä eikä liian löysää, että kuorrutus onnistuu ja pysyykin donitsien päällä. 
Kun donitsit ovat valmiita anna niiden jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista. Dippaa donitsien "paraatipuoli" kuorrutteeseen ja nosta kuivumaan pohja alaspäin esim. leivinpaperin päälle. Halutessasi lisää koristeitä kuten strösseleitä päälle.
Vaihtoehtoinen, hieman yksinkertaisempi kuorrutusvaihtoehto, käytin tätä ensimmäisessä
bataattidonitsi-kokeilussani, siksi väri hieman erilainen kuin ylemmissä

Japanilaiset gyoza-nyytit täysjyvästä

1. toukokuuta 2014


Aasiassa erilaiset täytetyt taikinanyytit ovat aika perinteinen osa ruokakulttuuria. Gyozat japanilainen versio puolikuun muotoisesta reunoista rypytetystä taikinanyytistä, joka perinteisesti täytetään porsaanlihalla, kaalilla ja valkosipulilla. Kuori on ohueksi kaulittua vehnätaikinaa ja nyyttien kypsytys tapahtuu perinteisimmin paistamalla ja höyryttämällä.
Päätin tehdä näistä vain kasvisversioita ja tehdä kuoritaikinasta kuitupitoisemman käyttämällä täysjyväjauhoja. Täysjyväjauhot toimivat taikinassa ihan hyvin ja sen sitko säilyi.
Täysjyväjauhojen käyttö aiheuttaa vain sen, että gyozista ei tule perinteisen vaaleita ja ns. kauniita, mutta mielestäni ulkonäkö on taikinan tummuudesta huolimatta hyvä. Jos haluaa perinteisempiä gyozoja, niin suosittelen silloin käyttämään tavallisia vehnäjauhoja taikinassa, määrä pysyy samana.

Gyoza-nyytit

12 kpl

Kuoritaikina
1 1/3 dl vehnäjauhoja (käytin täysjyvävehnäjauhoja)
1 tl        ruokaöljyä (käytin rypsiöljyä)
loraus   seesamiöljyä
ripaus   suolaa
n. 1 dl   lämmintä vettä

Täyte
100 g kiinankaalia tai varhaiskaalia
2        kevätsipulia
1        valkosipulin kynsi
1 rkl   seesamiöljyä
1 tl     soijaa
ripaus sokeria
mustapippuria

Dippauskastike
2 rkl   soijaa
2 rkl   riisiviinietikkaa
loraus seesamiöljyä
ripaus chilijauhetta
1 rkl   seesaminsiemeniä

Valmista ensin täyte, että se ehtii maustua kunnolla. Pilko kaali ja sipulit pieneksi silpuksi ja sekoita niihin öljy, soija, sokeri ja mustapippuri. Nosta jääkaappiin maustumaan.
Valmista kuoritaikina. Laita kuivat aineet kulhoon ja nypi ne sekaisin. Lisää siihen hiljalleen lämmintä vettä ja sekoita taikinaa käsin. Vettä kuuluu lisätä sen verran, että taikinasta saa muotoiltua tiiviin pallon. Vaivaa taikinaa niin että siitä tulee varmasti tasaista. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin ainakin 20 minuutiksi, että jauhot pehmenevät ja taikina jäähtyy.
Valmista tässä välissä dippauskastike. Sekoita ainekset kulhossa keskenään ja jätä sivuun odottamaan
Ota taikina jääkaapista ja muotoile siitä jauhotetulla alustalla pötkö ja leikkaa se sitten 12 yhtäsuureen palaan. Palojen leikkausta helpottaa että ensin laittaa pötkön puoliksi ja sitten puoliksi ja lopulta neljä lyhyttä pötköä kolmeen osaa. Pyörittele paloista pallot ja kaulitse niitä yksi kerrallaan ohuiksi levyiksi.
Kun taikina on kaulittu aseta se kelmulle ja käännä kelmu levyn päälle. Kauli kaikki palat samalla tavalla. Voit nostaa kelmutut levyt vielä hetkeksi jääkaappiin käsittelyn helpottamiseksi.
Ala täyttämään nyyttejä. Laita lusikallinen täytettä taikinalevyn keskelle, taita ympyrä puoliksi ja rypytä reunat niin että nyytti on umpinainen.
Kun kaikki nyytit on täytetty laita ne paistinpannulle, jossa on öljyä ja paista niin, että niiden pohja ruskistuu. Lisää pannulle vettä noin. nyyttien puoleen väliin ja jätä hautumaan kannen alle muutamaksi minuutiksi. Nostele nyytit reikäkauhalla ritilälle tai paperille niin että ylimääräinen kosteus kuivuu. Nyytit ovat valmiita tarjoiluun. 
Ne maistuvat hyviltä niin kylminä kuin lämpöisinäkin.

Terveellisempi suklaamousse

Halusin kokeilla valmistaa suklaamoussen, tai vanukkaan, miksi nyt haluaakaan tätä kutsua, avokadosta ja banaanista. Olin nähnyt joitain tämäntyyppisiä reseptejä, mutta niistä suurimmassa osassa oli käytetty kahden edellä mainitun ainesotan lisäksi taateleita makeuttamaan. Taateleita minulla ei ollut juuri kaapissa, joten kokeilin itse maustaa mieleiseksi.
Maku oli tässä hyvä, avokadon makua ei juuri tunnista, etenkin kaakaojauhe peittää sen makua hyvin. 

Suklaamousse kahdelle

1          avokado
1          kypsä banaani
1-2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl     makeuttajaa, käytin itse steviaa (voi korvata esim 2 rkl sokeria)
1 rkl     kaakaonibsejä
kookoshiutaleita koristeluun

Laita avokado, banaani, kaakaojauhe ja makeutus ainesosat tehosekoittimeen (voi toki soseuttaa haarukalla/vastaavalla jos haluaa) ja aja tasaiseksi soseeksi. Lisää lopuksi kaakaonibsit ja sekoita käsin. Laita annoskulhoihin ja ripottele kookoshiutaleita päälle.
Blogger Widget