Kaalilaatikko ilman riisiä

28. kesäkuuta 2014


Tämä on meillä kotona hyvin perinteinen kaaliruoka. Sen voi valmistaa myös soijarouheesta tai härkäpapurouheesta vegeversiota kaipaillessa. Ohessa reseptissä käytän soijarouhetta, sitä käyttäessä kannattaa mausteita käyttää aika reilusti. 
Tämä ei välttämättä ole kovin kiireisen ihmisen ruokaa, mutta lopputulos on niin herkullista, että vaiva kannattaa nähdä. Tämän kaalilaatikon maku käytännössä vain paranee, mitä kauemmin sitä jaksaa uunissa paistaa, joten kannattaa olla kärsivällinen. Jotkut voivat pitää tällaista kaaliruokaa jotenkin mauttomana, sillä monet ovat tottuneet perinteiseen riisi-kaalilaatikkoon tai siirapilla läträämiseen. Mutta omasta mielestäni tämä on ehkä paras tapa käyttää kaalia uuniruoassa.

Kaalilaatikko

3-4 annosta

1 dl tummaa soijarouhetta
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
500 g kaalia (jos mahdollista, käytä varhaiskaalta)
1 kasvisliemikuutio
1 dl vettä
1 tl meiramia
pippuria
suolaa

öljyä paistamiseen

Kypsennä soijarouhe kuumassa vedellä. Itse oion yleensä tässä vaiheessa ja keitän veden kiehuvaksi vedenkeittimellä ja kaadan sen kulhoon soijarouheen päälle ja annan niiden turvota rauhassa muiden valmistelujen ajan.
Kuori ja pilko sipulit pieneksi silpuksi. Kuullota sipulit kattilassa öljyssä ja lisää sekaan turvonnut soijarouhe (kaada vesi ensin pois). Paista sipuleita ja soijarouhetta hetki pannulla. Pilko kaali, mitä pienemmäksi sen jaksaa pilkkoa, sitä mehevämpi lopputulos on. Lisää kaalit kattilaan ja kypsennä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä, että kaali rupeaa pehmenemään, lisää tarvittaessa tilkka vettä pohjalle. Mausta kypsennyksen aikana kasvisliemikuutiolla, meiramilla, pippurilla ja suolalla.

Kun kaali on kypsynyt kauho ainekset uunivuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa 45-60 minuuttia. Jos näyttää että pinta rupeaa ruskistumaan liikaa paiston loppuvaiheessa, aseta folio päälle.
Tässä reseptissä ei myöskään haittaa, jos paistoaika on pidempi. Sitä pehmeämpää tästä tulee mitä pidempään se on uunissa. Joskus olen hauduttanut yli tunninkin.
Tarjoile sellaisenaan tai puolukkahillon kanssa.

Raparperiherkut

Kuten jo aiemmassa raparperipaistos-julkaisussa kerroin, olen innostunut raparperin käytöstä. Tässä siis pari hyvää ja aina toimivaa reseptiä. Molemmat ovat vielä suhteellisen terveellisiä ja helppoja välipaloja/jälkiruokia. 
Olen myös innostunut Alpron soija vaniljakastikkeesta, jota olenkin suurkuluttanut näiden raparperituotteiden kanssa. Sen rakenne on sopivan paksua sellaisenaan käytettäväksi sekä sen maku on mielestäni todella hyvä. Sopii hyvin täydentämään raparperin kirpeyttä ja raikkautta. Toinen hyvä makupari, jota olen käyttänyt on ollut maustamaton jugurtti. Se oli yllättävän toimiva ratkaisu raparperikiisseliin vaikka aluksi olin hieman epäileväinen. 
Kuten jälkimmäisestä puurokuvasta ehkä huomaakin, pidän todella paljon "kastikkeiden" käyttämisestä, joten en ole täysin varma onko kyseessä raparperipuuro maustamattomalla jugurtilla vai maustamaton jugurtti raparperipuurolla. Ylempi kiisselikuva on hieman "sensuroitu", sillä lisäsin kastiketta kuvan ottamisen jälkeen... Koska itse kiisseliä ei olisi hirveästi näkynyt kaiken kastikkeen alta.

Raparperikiisseli

5 dl   vettä
4 dl   raparperin paloja
3 rkl perunajauhoja
3 rkl ruokosokeria

Kuori ja paloittele raparperit. Kuori lähtee kätevästi ihan käsin kiskomalla, joten ei tarvi sen kummemmin veistä käyttää. Lisää raparperit ja vesi kattilaan ja keitä niitä 5-10 minuuttia niin, että raparperien rakenne pehmenee ja säikeet irtoavat toisistaan. Sekoita perunajauhot pieneen määrään vettä. Sammuta levy, jolla raparperit ovat. Lisää perunajauho-vesi -seos nauhana kokoajan sekoittaen. Pidä kattilaa levyllä niin kauan, että kiisseli kirkastuu ja mahdollisesti pulpahtaa kerran/saostuu. Nosta kiisseli liedeltä. Lisää sokeri ja ripottele hieman sokeria kiisselin pinnalle kalvon muodostumisen estämiseksi.
Anna kiisselin jäähtyä kunnolla ja tarjoile (kaura)vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai maustamattoman jugurtin kanssa.


Raparperi(vispi)puuro


1 l      vettä
5 dl    raparperin paloja
2½ dl spelttimannasuurimoita (määrä voi vaihdella jos käytät joitain muita mannasuurimoita)
½ dl   ruokosokeria

Kuori ja paloittele raparperit. Keitä raparperejä vedessä 5-10 minuuttia niin että ne pehmenevät ja irtoavat toisistaan. Lisää mannasuurimot kokoajan sekoittaen ja keitä puuroa vielä muutama minuutti (tai mannasuurimoiden pakkauksen ohjeen mukaan). Lisää lopuksi sokeri ja halutessasi käytä sokeria enemmän jos pidät makeammasta puurosta. 
Anna puuron jäähtyä kunnolla. Jos haluat vispipuuroversion, vispaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoile maidon, vaniljakastikkeen tai maustamattoman jugurtin kanssa.

Kaurainen raparperipaistos

17. kesäkuuta 2014

Alkukesän herkkuja raparperista.
En ole koskaan leiponut raparperista paljoa mitään saati ylipäätään muodostanut erityistä mielipidettä siitä. Parina viimevuonna olen kuitenkin jälleen innostunut tästä kevään herkusta, jota meillä kotonakin kasvaa runsain määrin, että olen ruvennut kokeilemaan erilaisia reseptejä ja ideoita.
Tässä raparperipaistoksessa oli ideana ihan perinteinen raparperipaistos murupäällisellä, mutta kokeilin tehdä itse murupäällisestä hieman erilaisen. Jugurtti toimii rasvan sijasta rakenteentuojana ja pehmikkeenä ja muskovadosokeri tuo makeutta ja hyvää hieman kanelista makua. Tämä murupäällinen on rakenteeltaan aavistuksen pehmeämpää kuin perinteinen, mutta omasta mielestäni molemmat ovat kutakuinkin yhtä maukkaita, suosittelen siis kokeilemaan tätäkin versiota!

Raparperipaistos

6 annosta

Täyte
4 pientä tai 2 isoa raparperin vartta (arviolta 3 dl)
2 rkl muskovadosokeria

Muruseos
1 dl kaurahiutaleita
½ dl kauraleseitä
½ dl pähkinärouhetta
1 rkl muskovadosokeria
3 rkl maustamatonta soijajugurttia

tarjoiluun lisää jugurttia tai kauravaniljakastiketta

Kuori ja paloittele raparperi pieneksi ja lisää uunivuoan pohjalle. Ripottele sokeri tasaisesti raparperin palojen päälle.
Valmista muruseos. Lisää kulhoon kuivat aineet. Muskovadosokeri paakkuuntuu helposti, joten huolehdi, että se on irtonaista, paakut voi hajottaa käsin tai lusikalla. Lisää jugurtti muruseokseen ja sekoita huolella.
Lusikoi muruseos tasaisesti raparperin palojen päälle.
Paista paistosta 175 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Tarkkaile, ettei muruseos pääse palamaan.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai maustamattoman jugurtin kanssa.

Muskovado-bostonkakku

9. kesäkuuta 2014


Halusin tehdä bostonkakun, sillä olin jo pitkään miettinyt sellaisen kokeilemista. Selailin erinäisiä reseptejä löytääkseni sen sopivan, minkä toteuttaisin. Lopulta päädyin eräästä lehdestä löytyneeseen muskovado-bostonkakkuun.
Pullataikinaa varioin siten, että käytin siihen spelttijauhoja tavallisten vehnäjauhojen lisäksi. Spelttijauhot toivat pullataikinaan jokseenkin samettisen koostumuksen ja pullataikinan käsittely oli hieman haastavampaa, sillä se venyi paljon herkemmin kuin perinteinen. Pullataikina tuoksui ihanalta noustessaan muskovadosokerin ansiosta, onneksi taikinaa jäi tarpeeksi itse kakkuunkin, etten syönyt kaikkea raakana.
Hienon loppusilauksen tälle kakulle tuo pähkinärouhe, jota ripotellaan lopuksi sen päälle. Halutessaan pähkinät voi toki jättää poiskin, mutta omasta mielestäni ne sopivat tähän todella hyvin (ja kukapa nyt ei paahdetuista pähkinöistä pitäisi).

Bostonkakku

18-20 palaa

Pullataikina
5 dl kauramaitoa
50 g hiivaa (1 pkt)
1 dl muskovadosokeria
1 tl kardemummaa
7 dl täysjyväspelttijauhoja
100 g margariinia
3-5 dl vehnäjauhoja

Täyte
150 g margariinia
1 dl muskovadosokeria

vesi+siirappiseosta voiteluun
½ dl pähkinärouhetta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita. Lisää muskovadosokeri, kardemumma ja spelttijauhot ja sekoita. Sulata margariinia ja lisää taikinaan. Lisää pari desiä vehnäjauhoja samalla sekoittaen. Lisää jauhoja hiljalleen saavuttaaksesi taikinalle sopivan koostumuksen. Kun taikina on sopivaa jätä kohoamaan ainakin 30 minuutiksi lämpimään. 
Valmista kohotusaikana täyte. Sulata margariini huoneenlämpöiseksi (nopea mikrotus on hyvä keino siihen) ja sekoita se muskovadosokeriin. Jätä huoneenlämpöön.
Kun taikina on kohonnut, jaa se kahtia ja kauli levyksi. Levitä puolet täytteestä ohueksi kerrokseksi taikinalevylle. Pyöritä pitkältä sivulta rullaksi ja leikkaa 9-10 palaan. Jos haluat muhkeamman bostonkakun, jätä taikinalevy hieman pienemmäksi, jolloin rullasta tulee hieman paksumpi ja paloja saa leikattua noin 8. Toista sama toisellekin taikinanpuolikkaalle.
Asettele taikinarullat pyöreään uunivuokaan tai irtopohjavuokaan. Itse valmistin 10 palan bostonin ja loput palat jätin korvapuusteiksi. Halutessasi 2 kakkua, käytä kahta uunivuokaa ja asettele pullat niihin tasan. Anna taikinan kohota vielä kymmenisen minuuttia. Voitele taikina ja ripottele pähkinärouhe päälle.
Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla 25-35 minuuttia tai kunnes kypsää. Jos pullakerros on oikein paksu ja kypsyminen vaikuttaa hitaalta, voi loppuvaiheessa uunin lämpötilaa laskea 175:een ja paista 5-10 minuuttia kauemmin.
Kakku juuri uunista nostettuna
Kun kakku/kakut ovat kypsiä anna niiden jäähtyä kunnolla ja ota pois vuoasta ja tarjoile.
Ylimääräisestä pullataikinasta tehty jättikorvapuusti odottamassa uunia

Marjainen keikauskakku

Mieleni rupesi tekemään jotain marjaista leivonnaista, joten lähdin miettimään mitä voisin valmistaa. Pakastimesta löytyi mustikoita ja punaviinimarjoja, joita ajattelin leivonnaisessani käyttää. Muistin joskus yläasteella kotitaloustunnilla tehneeni keikauskakkua säilykeananaksesta ja -kirsikoista, joten ajattelin, että miksipä sitä ei voisi tehdä myös marjoistakin.
Pohjasta tulee tällä ohjeella aika tiivis, joten halutessaan sen voi vaikka kosteuttaa mehulla, jolloin mehevyyttä saa paremmaksi. Halusin kuitenkin toteuttaa raikkaanmakuisen pohjan tähän kakkuun, joka samalla pysyisi hyvin kasassa, eikä murenisi liiaksi.

Keikauskakku

26 cm halkaisijan irtopohjavuoallinen

Pohja
2 dl mantelimaitoa
4 rkl sitruunamehua
1 dl makeuttamatonta soijajugurttia
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 rkl raastettua sitruunankuorta
1 tl vaniljauutetta
3 rkl ruokaöljyä (käytin kookosöljyä)
4 3/4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl makeutusta, käytin steviaa (voi korvata 1½ dl sokerilla)
3 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte
4 dl marjoja (itse käytin mustikoita ja punaviinimarjoja)
3 rkl siirappia

Sekoita pohjan ainekset keskenään järjestyksessä. Halutessasi voit laittaa jauhot+leivinjauheen siivilän kautta paakkujen välttämiseksi. Kun ainekset ovat sekaisin valmistele irtopohjavuoka tai muu vastaava kakkuvuoka. Itse pingotin leivinpaperin irtopohjavuoan pohjalle. Käytin 26 cm halkaisijan irtopohjavuokaa.
Laita marjat kakkuvuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja kaada siirappi ohuena vanana niin, että sitä leviää joka puolelle marjojen päälle.
Kaada lopuksi taikina marjojen päälle tasaiseksi kerrokseksi, mielellään ei vain yhteen kohtaan, vaan könsseinä ympäri kakkuvuokaa, niin marjat pysyvät paremmin paikoillaan eikä kakkuun tule tyhjiä kohtia.
Paista kakkua 175 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes hammastikku tulee siistinä pois kun sillä pistää kakkupohjaa. Varo ettei kakku ruskistu liikaa, vuoan päälle voi levittää folion jos huomaa liiallista ruskistumista.
Ota kakku uunista ja jäähdytä kunnolla. Itselläni kakku oli ensin huoneenlämmössä noin puoli tuntia, jonka jälkeen siirsin sen jääkaappiin pariksi tunniksi. Jos kakun kääntää liian aikaisin marjakerrot luhistuu hyvin helposti. Halutessasi voit kostuttaa kakkupohjan mehulla jäähtymisen jälkeen.
Kun kakku on jäähtynyt käännä vuoka ja kumoa kakku tarjoiluastialle, jolloin saat hienon marjapäällysteisen kakun. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljakastikkeen/kermavaahdon kanssa.
Blogger Widget