Mehevistä mehevin banaanikeikauskakku

27. marraskuuta 2014


Varoitan näin heti alkuun, että tämä on kakku, joka uppoaa vatsaan luvattoman nopeasti. Ei siis kannata syöntihetkellä epäröidä hetkeäkään, vaan ottaa oma palansa, kun vielä pystyy.
Keikauskakut ovat aina hauskoja, sillä pääosin ne ovat mukavan meheviä. Tämän kakun kohdalla mehevyys on vertaansa vailla. Banaanit ovat pinnalla sopivan karamellisia ja suklainen kakkupohja pehmeä. Itselläni oli käytössä ehkä hieman liian laakea leipävuoka, jonka takia taikinakerros jäi hieman liian ohueksi (tai sitten olisi pitänyt tehdä kaksinkertainen annos), mutta tämä ohuus ei kuitenkaan makua haitannut lainkaan. Suosittelisin siis käyttämään oman 30 cm leipävuokani sijaan 25 senttistä leipävuokaa. Tai miksei jopa pyöreää pienempää kakkuvuokaa, tosin silloin banaanien asettelu voinee olla hieman haastavampaa. Leipävuokaan banaanisiivut menevät mukavasti poikittain.
Periaatteessa tätä kakkua voisi ajatellä lähes terveelliseksi, mutta jokainen voinee muodostaa siitä oman mielipiteensä. 

Banaanikakku

25-30 cm leipävuoallinen, 4-6 annosta

Pohjalle
2 rkl rasvaa/öljyä
2      banaania

Taikina
2           pellavamunaa (2 rkl pellavarouhetta+6 rkl vettä)
150 g    margariinia (tummansininen keiju)
1 dl       intiaanisokeria
1 3/4 dl kaurajauhoja
½ dl      kaakaojauhetta
1 tl        vaniljasokeria
1 tl        leivinjauhetta
½ dl      kasvimaitoa tai vahvaa kahvia
50 g      rouhittua tummaa suklaata

koristeluun esimerkiksi pähkinärouhetta tai mantelilastuja


Laita pellavarouhe turpoamaan veteen muiden valmistelujen ajaksi.

Siivuta banaanit 3-4 osaan pitkittäissuunnassa. Levitä sulatettu rasva leipävuoan pohjalle ja asettele banaanisiivut vieriviereen vuoan pohjalle. Ei haittaa jos banaanien reunat tulevat hieman yli.
Valmista sitten taikina. Vatkaa hyvin sekaisin (vaahdota) huoneenlämpöinen margariini ja intiaanisokeri. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää sitten parissa erässä taikinaan välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon vielä maito/kahvi ja turvonnut pellavamuna. Rouhi tumma suklaa ja ripottele hiput taikinaan. Lusikoi taikina banaanisiivujen päälle vuokaan ja levitä tasaiseksi.
Paista kakkua 175 asteisessa uunissa n 30-40 minuuttia, riippuen kakun paksuudesta. 30 cm leipävuoan paistoajaksi riitti 30 min.
Anna kakun jäähtyä paiston jälkeen muutamia minuutteja ennenkuin kumoat sen. Kumoa kakku pitkälle lautaselle ja ripottele päälle pähkinärouhe tai mantelilastut. Kakku on hyvää vielä seuraavana päivänäkin.

Kurpitsakorokke

23. marraskuuta 2014


Järkevin suomennos tälle varmaan olisi kurpitsakroketti, mutta pidättäydyn mielummin hieman alkuperäisemmässä ilmaisussa. Korokke on siis japanilainen versio meilläpäin paremmin krokettina tunnettu ruoka. Korokkeihin voinee laittaa täytteeksi erinäisiä asioita, joista yleisimpiä ovat varmaankin liha-peruna- ja kurpitsatäytteet. Korokkeja kuitenkin yhdistää niiden panerointi pankojauhoilla eli suomalaisittain hyvin karkeilla korppujauhoilla. Perinteiset korppujauhot toimivat sinänsä tähän, mutta hieman karkeammilla pankoilla lopputuloksesta tulee parempi. Korokket ovat siitäkin käteviä, että ne voi tehdä eri muotoisina, pihveinä tai pyöryköinä, jolloin ne toimivat hyvin eri käyttötarkoituksissa esimerkiksi sormisyötävänä tai pääruokana.
Tässä reseptissä esittelen hieman terveellisemmän version näistä, sillä perinteinen valmistustapa korokkeille on uppopaistaminen ja tässä reseptissä kypsennys tapahtuu uunissa. Kurpitsaa käyttäessä täytteestä tulee helposti hieman löysähköä, joten kannattaa olla tarkkana sen suhteen, että kurpitsan valuttaa ensin hyvin. 
Lopputulos oli mielestäni maukas ja vaivan arvoinen, että ei kannata epäröidä näiden valmistuksessa. Tonkatsukastike kruunaa vielä kokonaisuuden tuoden mukavaa suolaisuutta. Tonkatsukastiketta löytyy aasiamarketeista, sen puuttuessa kastikkeena voi käyttää ketsupin ja HP kastikkeen tai vastaavan tyyppisen sekoitusta.

Kurpitsakorokke

n. 20 palaa

Täyte
500 g kurpitsaa
½ dl   paahdettua sipulia
3 rkl   kaurahiutaleita
1 tl     suolaa
(3 rkl soijajauhoja)*

Panerointi (jauhoja voi kulua enemmänkin)
1 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä + 3 rkl soijajauhoja (vastaa kahta kananmunaa)
5 dl leivänmurusia (panko jauhoja)

Tarjoiluun tonkatsukastiketta

*Jos kurpitsamassa tuntuu kovin vetiseltä, lisää taikinaan soijajauhoja tai vehnäjauhoja

Kypsennä kurpitsa esimerkiksi uunissa. Siivuta se ja laita 200 asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi, kunnes pehmeää. Soseuta kurpitsa ja nosta sose hetkeksi siivilään valumaan, että ylimääräinen neste lähtee. Kun neste on saatu pois sekoita sose ja loput täytteen aineet keskenään. Nosta jääkaappiin odottamaan/turpoamaan ainakin 15 minuutiksi.
Laita panerointiainekset erillisiin kulhoihin, jauhoja saattaa kulua enemmänkin mitä ohjeistan, joten varaudu käyttämään enemmän. Jos haluat leivänmuruista/pankosta paistuneemman värinen, kuullota ne ensin pannulla (seesami)öljyssä.

Kun täyte on turvonnut jääkaapissa, muotoile siitä käsin tai kahden lusikan avulla vajaan kahden ruokalusikallisen kokoisia palloja. Pyörittele pallo ensin vehnäjauhoissa sitten vesi-soijajauhoseoksessa ja lopuksi leivänmurukulhossa.

Nostele pallot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja litistä lusikalla pihviksi. Toista sama kunnes täytetaikina loppuu.
Paista pihvejä 220 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Pihveistä kuuluu tulla kasassa pysyviä, mutta meheviä.
Tarjoile lämpimänä tai kylmänä. Tarjoillessa laita päälle nokare tonkatsukastiketta.

Portobellokeitto

22. marraskuuta 2014


Kaupassa olivat portobellot tarjouksessa ja mietinkin kovasti mitä niistä tekisin. Portobellot ovat hyvin monipuolisia ruuanlaitossa, sillä ne sopivat käytännössä miten tahansa valmistettuna. Eräs herkkuni on paistaa sienet kokonaisena ja syödä ne ns. pihvin asemesta. Tämä portobellokeittokin oli mukava uusi tuttavuus, kannattaa kokeilla. Portobellojen maku korostuu hyvin keitossa, kunhan muistaa, että keittoa ei tarvitse maustaa paljoakaan.

Portobellokeitto

2 annosta

1        sipuli
2        valkosipulinkynttä
1 rkl   öljyä
150 g tuoreita portobellosieniä (2 isoa)
3 dl    kasvislientä
2 dl    kaurakermaa
100 g kauratuorejuustoa
valkopippuria

Pilko sipulit ja sienet. Kuullota sipuleja öljyssä, että ne hieman pehmenevät ja lisää sienet joukkoon. Kypsennä sen verran, että sienistä haihtuu jonkin verran nestettä ja ne pehmenevät. Lisää sekaan kasvisliemi ja keitä hetki kasaan. Lisää viimeisenä kaurakerma ja -tuorejuusto ja keitä vielä sen aikaa, että tuorejuusto kunnolla sulaa. Mausta valkopippurilla.

Kurpitsalatte

18. marraskuuta 2014


Viimeaikoina tai sanotaanko jokin aika sitten mediassa hehkutettiin paljon Starbucksin pumpkin spice latesta ja siihen kohdistuvasta villityksestä. Tutkiskelin hieman asiaa, että mistä kyseinen juoma oikein olisi valmistettu ja päädyin lopputulokseen, että yhteyttä kurpitsaan täytynee etsiä hammastikkua apuvälineenä käyttäen. Ideanahan siinä on käytännössä kurpitsamauste. Suomessahan kurpitsamaustetta ei kovin suurilla merkkivaloilla ole myynnissä, joten eri mausteita voinee lisäillä oman mielen mukaan. Kurpitsan kanssa sopii mielestäni todella hyvin kaneli, inkivääri, pomeranssinkuori ja neilikka. Kyseiset mausteet ovat toki yleisiä myös piparkakuissa, mutta erilaisella suhteella ja siirapin poisjättämisellä saadaan ei-niin-piparkakkuinen maku aikaan. 
Tämä tuotos syntyi siis käytännössä halusta toteuttaa oma kurpitsalatte oikeasta kurpitsasta kunnon mausteilla. Tavallistakin maitoa voi reseptissä käyttää, itselläni sattui olemaan riisimaitoa vain hollilla ja laktoosi-intolerantikkojuoja ajatellen käytin sitten sitä. 
Suosittelen juomaan tämän juoman ehdottomasti kunnolla lämpimänä, sillä kylmänä mausteet eivät tule tarpeeksi hyvin esille.

Kurpitsalatte

3-4 annosta


2 dl kurpitsasosetta
2 dl vahvaa kahvia (tai espressoa 3-4 annosta)
7 dl valinnaista kasvimaitoa
1 rkl vaniljauutetta
2 rkl vaahterasiirappia
1½ tl maustesekoitusta (kanelia, jauhettua pomeranssinkuortsa, inkivääriä ja neilikkaa, maustepippuria)

koristeluun kanelia

Kuumenna kasvimaito kattilassa. Sekoita sillä välin kurpitsasose, kahvi ja mausteet ja jaa seos 3-4 lasiin. Halutessasi, vaahdota kuumaa maitoa hieman, ja kaada se tasan laseihin kurpitsaseoksen päälle. Ripottele kanelia pinnalle ja tarjoile lämpimänä.

Suklaapähkinävoibrowniet

11. marraskuuta 2014


Valmistin aikoinaan mustapavuista brownieseja ja tämä resepti on toteutettu hieman samalla idealla. Kikherneet toimivat ehkä hieman mustapapuja paremmin makeassa leivonnassa, sillä niiden ominaismaku peittyy paljon helpommin. Tämäkin toki lienee varmaan makuasia, kuka maistaa minkäkin voimakkaampana.
Tällä ohjeella brownieista tulee aika makeita, eli jos ei tarvitse olla ihan niin herkkuherkkua, niin erikseen lisätyn sokerinkin voi jättää pois sillä suklaapähkinälevite kyllä hoitaa asian. Käytin itse tähän samaa suklaamaapähkinävoita, mitä aiemminkin olen joissain resepteissä käyttänytkin, se on toimivaa. Kyseistä levitettä käytettäessä suolaa ei kannata erikseen lisätä, sillä siitä tulee sopivasti suolaisuutta. Jos käytät jotain muuta suklaapähkinälevitettä, kannattaa suolaa lisätä hieman, sillä se tasoittaa mukavasti muita makuja.

Suklaapähkinävoibrowniet

8 palaa

1 tlk     kikherneitä (230g valutettuna)
ripaus  leivinjauhetta
ripaus  ruokasoodaa
(ripaus suolaa)
½ dl     ruokosokeria
2/3 dl   kaurahiutaleita
½ dl     suklaapähkinälevitettä (esim. suklaista maapähkinälevitettä)
2/3 dl   kasvimaitoa
1 tl       vaniljauutetta
3 rkl     tummasuklaahippuja/rouhetta (esim. tummansininen panda)

Muussaa kikherneet. Jos haluat päästä helpolla, surauta ne yleiskoneella murskaksi tai jos haluat tehdä asiat vaikean kautta (kuten minä) survo kikherneet siivilän läpi (ainakin tulee supersileä rakenne). Lisää taikinan muut ainekset, paitsi suklaahiput kikherneiden sekaan ja sekoita hyvin. Massasta tulee hieman löysähköä. 
Kaavi taikina leivinpaperilla vuorattuun 20x30cm uunivuokaan ja tasoita pinta. Ripottele suklaahiput taikinan päälle. Paista 175 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.
Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua, tai jos haluat kikherneiden maun häviävän kunnolla, odota seuraavaan päivään.

Yön yli odottelevat värikkäät sisarussämpylät

1. marraskuuta 2014


Vastapaistetut ja vielä lämpimät sämpylät ovat ehkä parasta leipää, mitä tiedän. Sellaiset sämpylät eivät välttämättä edes tarvitse mitään päälleen tai kenties pienen nokareen voita.
Näihin sämpylöihin käytin punajuurta ja porkkanaa. Oikaisin hieman ja käytin kaupan valmista punajuuri-perunasosetta, jolloin aiheutuvan sotkun määrä ja ajankäyttö ei ole ihan niin suurta. Punajuuri ei maistu valmiissa sämpylöissä juuri ollenkaan, mutta värjää taikinan hienosti. Taikinan valmistusvaiheessa punajuuren haju tosin on voimakas, mutta se häviää paistettaessa.
Taikinan kohotus tehdään yön yli, jolloin maut tasaantuvat ja lopputuloksen pitäisi olla ylipäätään parempi. Vaikea sanoa, mikä ero olisi vähemmän kohotetuissa sämpylöissä, mutta nämä maistuivat herkullisilta ja maut olivat mukavan tasaiset. Koska kohotusaika on pitkä, taikina pitää jättää hieman normaalia löysemmäksi, että se on käsiteltävää aamullakin. Kun pyöriteltyjä sämpylöitä asettelee uunipannulle, pitää olla tarkkana, että jättää sopivan kokoiset välit. Jos sämpylät ovat liian tiheässä, ne tiivistyvät toisiinsa kiinni hieman liikaa ja kypsyminen hidastuu, joten sopiva rako on vajaa sormenleveys. 

Sämpylät

30-35 sämpylää (punaisia tulee hieman enemmän)

Punajuuritaikina
3½ dl   kauramaitoa
1/3 pss kuivahiivaa
1 rkl     hunajaa/siirappia
200 g    punajuuri-perunasosetta
1 tl        suolaa
1 dl       kauraleseitä
8-9 dl    kaurasämpyläjauhoja
2 rkl      öljyä

Porkkana-pellavansiementaikina
4 dl      kauramaitoa
1/3 pss kuivahiivaa
1 rkl     hunajaa/siirappia
1           porkkana (raastettuna)
½ dl      pellavansiemenrouhetta
½ dl      kauraseleitä
7-8 dl    kaurasämpyläjauhoja
2 rkl      öljyä

kauraleseitä tai siemeniä koristeluun

Valmista taikinat yhtäaikaisesti edellisenä iltana.
Kaada kylmä kauramaito kulhoon, lisää hiiva ja hunaja/siirappi ja sekoita. Lisää toiseen taikinaan punajuuri-perunasose ja toiseen porkkanaraaste ja pellavansiemenrouhe. Sekoita taikina. Lisää suola, kauraleseet ja osa jauhoista ja sekoita. Taikinaa kannattaa ruveta sekoittamaan käsin n. 5-6 dl jauhojen lisäyksen jälkeen. Lisää jauhoja hiljalleen ja vaivaa käsin. Kun taikina tarttuu vielä hieman sormiin, mutta on helposti muotoiltavaa, se on sopivaa. Lisää vielä öljy ja sekoita hyvin. Taikinan tulee jäädä hieman löysemmäksi, mitä sämpylätaikina normaalisti. Porkkana-pellavataikinaan tulee käyttää hieman vähemmän jauhoja. Peittele taikinat liinalla ja nosta yöksi jääkaappiin kohoamaan.
Seuraavana päivänä taikina kohotetaan 40 asteisessa uunissa. Muotoile taikinoista pötköt jauhotetulla alustalla ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja pyörittele paloista sämpylöitä. Asettele sämpylät leivinpaperille uunipellille vierekkäin (alle 1 cm raot) haluamaasi muotoon. Nosta uunipelti 40 asteiseen uuniin kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
Kun sämpylät ovat kohonneet, ota ne pois uunista ja lämmitä uuni 225 asteeseen.
Kohotetut sämpylät: 22 punaista, 13 vaaleaa
Voitele sämpylöiden pinta vedellä ja ripottele halutessasi päälle siemeniä/kauraleseitä. Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Sämpylät ovat parhaimmillaan lämpöisenä.

Riivattu kurpitsapiirakka


Nyt viimeinnkin lisään tänne lähestulkoon luottokurpitsapiirakkani reseptin, tosin sitten kuitenkaan tämä ei ole ihan sellainen, mitä yleensä olen tehnyt. Halusin kokeilla omenasoseen käyttöä pohjataikinassa ja sain todeta, että maku oli hyvä, mutta rakenne jäi hieman kovaksi. 
Tässä kurpitsapiirakassa täyte onkin se paras asia. Sunnuntain kuohkea vispi toimii loistavasti kurpitsan kanssa. Kyseien vispi on myös maidoton, joten sopivuus on taattu erikoisruokavalioihinkin. Vispi on myös sopivan makeaa ja jämäkkää, joten täyte ei kaipaa kananmunia rakenteen tueksi, joten käytin hieman pellavansiemenrouhetta, joka toimittaa samaa asiaa. Muscovadosokeri tuo väriä täytteeseen ja samalla syventää makua.

Kurpitsapiirakka

paksu 20 cm halkaisijan piirakka tai ohut 26 cm halkaisijan piirakka

Pohja 
150 g  omenasosetta
3 dl     täysjyvävehnäjauhoja
3/4 dl  täysjyvä spelttimannasuurimoita (SunSpelt)
1 rkl    öljyä
ripaus suolaa
ripaus kanelia

Täyte
400 g kurpitsaa (kuorineen n. 500 g)
2 dl    Sunnuntain kuohkeaa vispiä
50 g   muscovadosokeria (voi korvata ruokosokerilla)
2 rkl   pellavansiemenrouhetta
1 tl     kanelia
ripaus pomeranssinkuorijauhetta
ripaus neilikkajauhetta
ripaus inkiväärijauhetta

koristelu 1 tl vettä + 1 rkl tomusokeria

Pilko kurpitsa kuutioiksi ja kypsennä 200 asteisessa uunissa ainakin 40 minuuttia tai kunnes pehmeää, kypsyyden voi testata haarukalla.
Valmista pohja. Laita kaikki ainekset kulhoon ja nypi taikinaksi. Kun taikina on kunnolla sekaisin, muotoile siitä pallo ja kaulise taikinasta puolen sentin paksuinen levy, joka on hieman isompi kuin käyttämäsi piirakkavuoka. Nosta levy piirakkavuokaan ja painele pohjalle, leikkaa ylimenevä taikina veitsellä ja tasoita reunat. Pistele pohjaan haarukalla muutama reikä ja nosta jääkaappiin odottamaan.
Kun kurpitsa on kypsää, irrota paloista kuoret lusikan tai veitsen avulla. Soseuta kurpitsa sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Vatkaa kuohkea vispi vaahdoksi ja sekoita kurpitsasoseeseen. Lisää sokeri, pellavansiemenrouhe ja mausteet ja sekoita hyvin. Kaada täyte kylmälle pohjalle ja paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Piirakka on kypsä, kun keskustan täyte hytisee hieman, mutta reunoilla ei. 
Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen koristelua. Makujen voi (ja kannattaa) antaa tasaantua seuraavaan päivään asti. Valmista tahna koristeluun. Sekoita vesi ja tomusokeri, tarvittaessa lisää tomusokeria jos tahna jää liian löysäksi. Pursota tahnaa (esim. muovipussi jossa nurkassa pieni reikä) spiraaliksi piirakan keskeltä aloittaen ja vedä tikulla viivat keskeltä ulospäin.

Blogger Widget