Melon Pan メロンパン

14. toukokuuta 2015


Joillekin on voinut tulla vastaan joko nimenä tai kuvana tämä herkullinen japanilainen leivonnainen. Kyseessä on siis melon pan, eli melonileipä, joka on saanut nimensä lähinnä melonia muistuttavan ulkomuotonsa johdosta, ei niinkään siitä, että siihen olisi melonia käytetty. Joissain resepteissä toki näkee käytettävän melonisiirappia tai jopa tuoretta hunajamelonia, mutta perinteisessä versiossa ei melonia ole.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan melon pan on hyvin huokoista ja pehmeää pullaa, jonka päälle on muotoiltu keksitaikinakuori ja keksitaikina kuvioidaan veitsellä. Tässä ohjeessa olen lisännyt pienen "salaisen ainesosan" eli sitruunan kuoren (mikä on aika tavallinen lisä keksitaikinaa) ja lisäksi vielä hieman sitruunamehua. Sitruunamehu tuo vielä hieman enemmän raikkautta taikinaan ja luo hyvän tasapainon pehmeän pullan ja rapean keksitaikinan makuyhdistelmälle.
Melon panit eivät niinkään ole kovin ällömakeita, mutta makeita kuitenkin, vaikka pelkkää sokeria ei kovinkaan paljoa taikinaan tule. Kokonaisuutena nämä ovat kuitenkin erittäin suurta herkkua ja haihtuvat alta aikayksikön (mahaan tottakai). Jos haluaa vielä maksimoida makunautinnon, näiden kanssa voi pyöräyttää mehukkaan matcha laten matcha-teejauheesta, maidosta ja ripauksesta sokeria. Erittäin herkullinen kokonaisuus.
Näitä on myös mukavaa valmistaa kaveriporukallakin, työvaiheet on helppo jakaa parin ihmisen kesken ja on samalla hyvää seuraa ruuanlaitossa. Nämä melon panit toteutuivat minun ja parin kaverini toimesta ja valmistusprosessi oli varsin mukavaa ja herkun syöminen vielä mukavampaa.

Melon pan

8 pullaa

Pullataikina
2 dl    maitoa
5 g      kuivahiivaa
3 rkl   sokeria
ripaus suolaa
5 dl     vehnäjauhoja
30 g    voita

Keksitaikina
75 g   voita
3 rkl  sokeria
1 rkl  vaniljasokeria
1       kananmuna
3 dl   vehnäjauhoja
1       sitruunan kuori
1 rkl  sitruunamehua

jauhoja kaulitsemiseen

Valmista ensin pullataikina. Lisää kuivahiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen (n. 40 astetta). Lisää myös sokeri ja sekoita. Lisää jauhoa ensin noin puolet ja sekoita. Lisää myös ripaus suolaa. Lisää loput jauhoista kahdessa erässä ja vaivaa ensin esim. puulastalla ja siirry taikinan tiivistyessä vaivaamaan käsin. Jauhoja menee noin 5 dl, mutta lisää loppu varovasti, ettei taikinasta tule liian tönkköä. Vaivaa taikinaa pari minuuttia ja lisää huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikinaa vielä muutamia minuutteja (tai käytä taikinakoukkuja jos käsivoimat eivät riitä). Taikinaan pitäisi syntyä hieman sitkoa. Pyöräytä taikina kulhossa lopuksi palloksi ja nosta kylmään uuniin, jossa valo päällä, kohoamaan leivinliinalla peitettynä. Anna kohota 40-60min.
Valmista keksitaikina vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja sokerit sähkövatkaimella hyvin sekaisin. Lisää kananmuna ja vatkaa vielä hetki. Lisää vehnäjauhot ja kääntele vispilällä tai muulla välineellä hyvin sekaisin. Pese sitruuna ja raasta sen kuori ja purista mehua. Lisää sitruunan kuori ja mehu taikinaan ja sekoita hyvin. Muotoile taikinasta pallo tai pötkö, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin.
Kun pullataikina on kohonnut tarpeeksi, jaa se 8 osaan ja pyöräytä osat palloksi. Jätä pullat kohoamaan leivinliinan alle muiden valmistelujen ajaksi. 
Ota keksitaikina jääkaapista ja jaa se 8 osaan. Pyörittele jokainen osa palloksi ja kaulitse pyöreiksi ohuiksi lätyiksi jauhotetulla alustalla. Ota keksitaikinalätty käteen ja laita pulla paraatipuoli ylöspäin keksitaikinalätyn päälle ja käännä ympäri. Nosta pulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja asettele keksitaikinan reunat siististi pullan alle. Keksitaikinasta tulee siis huppu/kuori pullalle. Tee näin jokaiselle pullalle. Vedä syömäpuikolla tai veitsellä keksitaikinaan varovasti ruudukkokuviointi. Anna kohota vielä viitisen minuuttia ennen paistamista.
Paista pullia 200 asteisessa uunissa 10-13 minuuttia. Ne saavat hieman ruskistua, mutta eivät paistua liikaa.
Tarjoile jäähtyneinä esimerkiksi matcha laten kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget