Terveelliset ruis"lihapiirakat" soijalla eli rukiiset vihikset

6. heinäkuuta 2015


Lihapiirakat eli lihikset ovat monille suomalaisille varsin olennaisessa osassa yöllistä, tai miksei päivällistäkin, ruokakulttuuria. Lihapiirakoista on ties montaako erilaista versiota eripuolilla Suomea ja en itsekään oikein tiedä mitä kaikkia erilaisia variaatioita ja nimityksiä on olemassa. Lihapiirakkaa en kuitenkaan ollut syönyt ties miten pitkään aikaan, kunnes rupesin yhtäkkiä miettimään, että miksipä ei. Lihaa kun en syö, niin soijarouhe sai toimittaa lihapiirakan lihatäytteen virkaa. Lihapiirakathan kai perintesesti vielä täytetään nakeilla, juustoilla, sinapeilla ja kaikenmaailmanmausteilla, mutta halusin itse maustaa täytteen jo valmiiksi niin hyvin, ettei se kaipaisi lisähöysteitä kaverikseen. Kokonaisuus on myös ylipäätään vapaa eläinperäisistä tuotteista, joten näitä syödessä voi sitten siitäkin synnistä armahtaa itsensä.
Taikina oli keskimääräisen perinteinen hiivalla nostatettava taikina, johon laitoin muscovadosokeria mausteeksi ja käytin kauramaitoa pohjana. Mielestäni lihapiirakkataikinaan sopii myös rukiinen maku, joten ruisjauhot pääsivät myös mukaan. Taikinasta tuli mukavan pehmeää ja helposti käsiteltävää. Täytteen maustaminen oli varsin haastava prosessi, sillä soijarouhe tuntuu imevän kaiken lisätyn maun itseensä. Jos käytössäni olisi ollut säilöttyjä maustekurkkuja tai vastaavia, olisin varmaan niitäkin pari käyttänyt tähän, mutta niiden puutteessa jäimme sitten ilman. Kun maustamisen vain jaksaa tässä vaiheessa tehdä kunnolla, se palkitsee kyllä lopputuloksessa hienosti.

Tarjosin näitä lihattomia lihapiirakoita eli vihiksiä (resepti tehty ennen vihis huumaa, erona toki uppopaistamisen puuttuminen) muutamalle kaverilleni, jotka tulivat käymään ja he pitivät näistä. Mukana oli myös sekasyöjiä, jotka eivät ainakaan ääneen kehdanneet valittaa mausta. Kaikki piirakat tuli kuitenkin syödyksi yhdeltä istumalta, joten olkoot se tarpeeksi tehokas indikaattori siitä, että olin onnistunut saamaan maun kohdilleen. 
Nämä ovat myös mukavasti kevyempiä verrattuna tavallisiin, uppopaistettuihin, lihapiirakoihin. Väri ei ehkä ole kauniin paistetun ruskea, mutta mielestäni rasvapaistoa ei välttämättä edes tarvita maun puolesta.

Rukiiset vihikset

12 piirakkaa

Taikina
2½ dl  kauramaitoa
½        pussia kuivahiivaa (6 g)
1 rkl    muscovadosokeria
½ tl     yrttisuolaa
2 dl     täysjyväruisjauhoja
n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 rkl    rypsiöljyä

Täyte
½ dl  ohrasuurimoita
1 dl   soijarouhetta
1       pieni sipuli
1       valkosipulin kynsi
2 rkl ketsuppia
1 rkl omenaviinietikkaa
2 tl   soijaa
1 tl   savupaprikajauhetta
1 tl   sinappia
½ tl  mustapippuria
½ tl  yrttimaustesekoitusta
½ tl  nestesavua
½ tl  tabascoa

öljyä voitelemiseen

Laita ohrasuurimot kypsymään paketin ohjeen mukaan.
Valmista taikina lämmittämällä kauramaito reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri ja suola ja sekoita. Lisää ruisjauhot ja reilu puolet vehnäjauhoista ja sekoita. Lisää öljy. Aloita työstäminen käsin ja lisää hiljalleen loppuja vehnäjauhoista. Taikina on sopivaa kun se ei jää liiaksi kiinni käsiin, mutta ei ole liian tönkköä, itselläni meni hieman yli 4 dl vehnäjauhoja. Kun taikina on valmis, nosta se kohoamaan uuniin, jossa on valo, muttei lämpöä, päällä. Anna kohota vajaan tunnin.
Valmista täyte loppuun. Laita soijarouheen päälle kuumaa vettä, että ne turpoavat/kypsyvät, kaada vesi pois. Sekoita soijarouhe ja kypsät ohrasuurimot. Mausta.
Kun taikina on kohonnut, jaa se tasan 12 osaan. Kauli jokainen taikinapallo soikioksi ja levitä reilu ruokalusikallinen täytettä. Taita soikio kahtia ja painele reunat tiiviisti yhteen, rypytä reunat halutessasi. Anna kohota vielä 5-10 minuuttia. Sudi päälle hieman ruokaöljyä.
Paista 175 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
Tarjoile lämpimänä tai lämmitä juuri ennen tarjoilua tarvittaessa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget