Silkkiset spelttikanelipullat

15. heinäkuuta 2015


Hiljalleen alkaa ehkä jopa tuntuakin, että nyt voisi olla kesä. Omassa ruuanlaitossani ei välttämättä perinteinen suomalainen kesä näy kovinkaan paljoa, sillä grillaaminen ja vastaava ei ole, muurinpohjaa lukuunottamatta, ominta alaani. Kesä näkyy ruuassani lähinnä suuremmalla määrällä tuoreita kasviksia ja marjoja. Tälläkin viikolla olen käyttänyt varmaan kymmentä eri tuoretta suomalaista kasvista ruuissani. Sinänsä kyllä loistavaa aikaa, kun oikeasti on saatavilla kaikkea mahdollista kotimaisena, eikä vain perus kasvihuonekurkku-tomaatti -vaihtoehtoja. Marjoihin minulla on hieman vaihteleva suhtautuminen. Etenkin tuoreet mansikat olisivat hyviä, mutta en vain yksinkertaisesti pysty syömään niitä sellaisenaan kuin pari kerrallaan, ennenkuin elimistöni jostain syystä ylireagoi niille. Kyseessä ei ole todettu allergia tai mitään, vaan jokin reaktio, joka tulee monista tuoreista marjoista ja hedelmistä. Onneksi ongelmaa ei tule yleensä, kun marjat ja hedelmät piilottaa ruokaan, kuten puuroon tai piirakoihin. 
Kesäisin on myös hyvin tavallista, että tulee vieraita kylään, ja silloin olisi mukavaa tarjota jotain, miellellään omatekoista. Olen viimeaikoina innostunut yhä enemmän hiivalla kohotettavista taikinoista ja tämän johdosta tarjolla onkin viimeaikoina ollut paljon erilaisia leipiä ja pullia. Tälläkertaa valokeilaan pääsivät, joskin vain omalle perheelle syötäväksi tarjoillut, spelttijauhoista valmistetut kanelipullat. Mielestäni spelttijauhoista tulee todella ihanan pehmeitä ja silkkisiä pullia, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Spelttipullataikina on tosin hieman lötkömpää, mitä tavallisista vehnäjauhoista tehty pullataikina, mutta siitä ei tarvitse kuitenkaan hämmentyä. Pullien täytteeksi laitoin omenasose-kaneli -sekoitusta, joka oli ihan taivaallisen hyvää. Kun täytettä teki vielä selkeästi enemmän ja valeli pullat vielä vuokaan päin sillä, niin lopputulos oli loistava.
Kokeilin näihin myös tuollaista tuorejuustokuorrutteen korvaavaa vaaleaa kuorrutetta, jonka valmistin materiaalien puuttuessa soijajugurtista. Lopputulos toimi mainiosti ja kuorrute oli juuri sopivan rakenteista ja makuista.

Silkkiset spelttikanelipullat

n. 10 pullaa

Pullataikina
1½ dl  kauramaitoa
n. 8 g  tuorehiivaa
2 rkl    ruokosokeria
ripaus suolaa
½ tl     kanelia
4-5 dl  täysjyväspelttijauhoja
2 rkl    öljyä

Täyte
2 dl   omenasosetta
1½ tl kanelia

Kuorrute
½ dl    soijajugurttia
½ dl    tomusokeria
ripaus vaniljaa

jauhoja työstämiseen

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva ja sokeri. Lisää suola, kaneli ja noin puolet jauhoista. Työstä taikinaa ja lisää jauhoja hiljalleen. Lisää jauhoja noin 4 desiin asti ja lisää öljy. Jos taikina on vielä kovin löysää, lisää hieman jauhoja, mutta älä liikaa, taikinan tulee juuri ja juuri pysyä sormsita irtoavana. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin 20-30 minuuttia.
Valmista täyte sekoittamalla omenasose ja kaneli keskenään.
Kun taikina on kohonnut, kaulitse siitä ohut suorakaiteen mallinen levy ja levitä noin kolmannes täytteestä levylle. Rullaa levystä rulla ja leikkaa noin 5 cm korkuisiksi paloiksi.
Nostele palat silikonivuokaan tai kakkuvuokaan (n. 26 cm halkaisija) pystyyn ja lusikoi loppu täyte pullien päälle.
Paista 175 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Pullien tulee hieman ruskistua, mutta ei palaa, riippuu hieman uunista miten kypsyvät. Tarkkaile siis loppuajasta kunnolla.
Anna pullien jäähtyä. Valmista kuorrute sekoittamalla aineet esimerkiksi muovipussissa tai pursottimessa keskenään. Kun pullat ovat jäähtyneet levitä kuorrute joko suoraan vuokaan niiden päälle tai vasta lautasella pulla kerrallaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget