Tofutäytteiset pitaleivät täysjyvädurumista

9. heinäkuuta 2015


Jostain syystä onnistuin olemaan ottamatta pitaleivistäni kuvia täyttämättöminä. Taisin olla vain niin mesmeröitynyt niiden herkullisesta tuoksusta ja tulevasta ruokahetkestä, että en sitten tajunnut. Noh, onpahan ainakin hyvä syy tehdä uudelleen. Huomatkaa kuitenkin, että pitaleipä sai Tuutikin jalat.

Valmistin nyt ensimmäistä kertaa pitaleipiä itse ja totesin, että tulen tekemään niitä varmaan uudelleenkin. Pitaleivät ovat hyviä, mutta en periaatteellisista syistä oikein haluaisi valmispitaleipiä syödä, sillä ne niin usein tehdään pelkästä valkoisesta vehnästä. Olin nähnyt Citymarketissa Urtekramilta täysjyvädurumjauhoja ja pohtinut mitä kaikkea niistä voisi oikein valmistaa. Täysjyväpasta on tottakai yksi vaihtoehto, mutta halusin kokeilla jotain leipää. Olin kuitenkin kuullut sanottavan pitaleivistä, että niistä tulisi parempia durumjauhoista tehtynä. Lähdinkin sitten kokeilemaan tätä versiota, enkä joutunut pettymään. Leivistä tuli hyvin maukkaita ja sopivan rakenteisia.
Täytteeksi halusin jotain hieman maustettua, mutta kuitenkin raikasta. Päädyin sitten lopulta erinäiseen valikoimaan kasviksia ja kylmäsavutofuun barbecuekastikkeessa. Käytin nyt tylsästi valmista bbq-kastiketta, mutta etsiskelin kaupasta vaihtoehdon, jossa oli mahdollisimman vähän suolaa ja sokeria. Kyseessä oli jokin valkosipulinen perinteinen kastike, mutta onnistuin jostain syystä jo unohtamaan valmistajan. Raikkaat kasvikset ja bbq-tofu sopivat mainiosti yhteen. Pitaleipiä tosiaan tulee 8 pienehköä (noin 10 cm halkaisija) leipää, josta riittää isommaksi ruuaksi 2 per naama tai pienemmäksi ruuaksi yksi per naama. Ohje on kuitenkin helppo myös kaksinkertaistaa jos on tarvetta.

Tofulla täytetyt pitaleivät täysjyvädurumjauhoista

8 leipää

Pitaleivät
1 dl    vettä
25 g   hiivaa
1 rkl   ruokosokeria
½ tl    suolaa
2 dl    soijajugurttia
2 rkl   oliiviöljyä
6-7 dl täysjyvädurumjauhoja (Urtekram)

BBQ-tofu
1 pkt kylmäsavutofua
½ dl  valmista bbq-kastiketta
öljyä paistamiseen

Lisäksi
salaattia
tomaattia
kurkkua
avokadoa
punasipulia

Valmista ensin pitaleivät. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva ja sokeri. Lisää suola, jugurtti, öljy ja sekoita. Lisää jauhoja muutamassa erässä ja sekoita välillä, kun olet lisännyt 6 dl jauhoja, työstä taikinaa käsin. Lisää viimeinen desi jauhoista ihan hiljalleen, ja lopeta lisääminen heti ku taikina tiivistyy, älä tee taikinasta liian tönkköä.
Pyöritä taikinasta pallo ja jaa se 8 osaan. Pyöritä paloista pallot ja paina vajaan puolen sentin lätyksi esim. kulhon pohjalla. Anna lättyjen kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä vajaan tunnin verran (n. kaksinkertaiseksi).
Laita tofu tekeytymään. Ota klöntti paketista ja kääri talouspaperiin ja aseta päälle lautanen tai jokin muu paino, että ylimääräinen kosteus imeytyy pois. 
Kun lätyt ovat kohonneet, paista 200 asteisessa uunissa 7-9 minuuttia. 
Pilko tofu kuutioiksi ja paista öljyssä pannulla kullanruskeaksi. Nosta kulhoon ja lisää bbq kastike ja sekoita. Pilko kasvikset tarjoilukelpoisiksi.
Kasaa pitaleivät ja tarjoile vielä kun sämpylät ovat hieman lämpimiä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget