Nougatmousse (G, Ve)

4. marraskuuta 2015


Tämä vegaaninen ja gluteeniton nougatmousse tekee jälkiruokahetkestä juhlallisen ja sopii useisiin eri ruokavalioihin. Näinpä siis tulevana isäinpäivänä sitä voikin tarjota juhla-aterian kruununa, valmistusprosessi on myös todella helppo! Marjat tuovat annokseen raikkautta ja väriä.


Viimepostauksen aikana kun tajusin, että on marraskuu, tajusin myös samalla, että viikon päästä on isäinpäivä. Isäinpäivinä monilla on tapana juhlistaa isän olemassaoloa hyvällä ruualla. Tämä ei tee meidänkään perheessämme poikkeusta ja usein tuona päivänä isän ruokatoiveita kuunnellaankin hieman paremmin. Toisaalta en voi oikein väittää, että meillä koskaan syötäisiin huonosti, mutta erityisinä päivinä ruokaan kiinnittää normaalia enemmän huomiota. Eräänä vuonna valmistin isäinpäiväkortin sijasta isäinpäivä"kortti"voileipäkakun, jonka koristelin merimaisemaksi. Luovuutta on siis hyvä käyttää.


Onko kellään muulla sitä ongelmaa (vai onko se oikeastaan ongelma?), että isä tai joku muu perheenjäsen ei siedä tavallisia maitotuotteita? Ja tämä yhdistettynä vielä siihen, että hän ei pidä oikein makeastakaan? Minulla nimittäin on. Näinpä siis aika suuri liuta erilaisista jälkiruuista karsiutuu pois heti alkuvaiheessa. Yleensä isänjuhlistuspravuureitani ovat olleet erilaiset sitruunaiset herkut, mutta tänävuonna tavoitteena olisi tehdä jotain ihan erilaista. Saanenko siis esitellä tämän mielestäni parhaimman ikinä kehittelemäni jälkiruuan? Enkä oikeasti nyt valehtele, vaan mielestäni tämä on ehkä kaunein ja parhaiten onnistunut jälkiruoka ikinä. Tämä ei ole liian makea, muttei mikään tönkön makuinenkaan, vaan juuri täydellisen pehmeän samettinen. 
Hassua kyllä, tavoitteenani oli alunperin valmistaa jotain syksyisen makuista, jossa olisi kookosta. Vaahterasiirappi, lakritsinen täysruokosokeri ja kaneli toimivat syksyisinä elementteinä ja cashewpähkinä oli vain yleinen täyteaine. Kun sitten lopulta maistoin lopputulosta, niin mieleeni tuli nougat. Jos tiedät miltä Fazerin Wiener nougat maistuu, niin tämä ei ole siitä kaukana, suklaisuus tosin vain puuttuu. Makean tasapainona ja väriläiskänä toimivatkin sitten marjat. Jos et löydä enää tuoreita marjoja, niin pakastemarjatkin toimivat hyvin. Minulla sattui olemaan pari viikkoa sitten vielä tuuria ja löysin metsästä puolukoita, jotka olivat juuri sopivasti pakkasen käsittelemiä ja hyvin makeita puolukoiksi, kuten pakkaspuolukat yleensä ovatkin.


Samalla kun tämän annoksen voimin muistamme isiä, niin samalla pari sanasta juuri ohitse lipuneesta pyhäinpäivästä. Tämän reseptin kuvissa näkyvät teemukit ja asetit, sekä pellavainen liina, ovat vuosia sitten edesmenneen mummani valmistamia. Hän piti todella paljon posliinimaalauksesta ja meillä onkin näitä todella kauniita ja yksilöllisiä tee- ja kahviastiastoja muutama. Samoin hänen maalaamiaan posliinikoristeita on vielä paljon tallella. Mummani oli muutenkin käsityöihminen henkeen ja vereen, joten meiltä löytyy käsintehtyjä tekstiilejä pöytäliinoista pitsiverhoihin. Tällaiset muistot edesmenneistä ihmisistä ovat hyvin kauniita ja silloin aina huomaa, että pieni pala heitä on yhä mukana. Joskus joidenkin asioiden, kuten murrosiässä vihattujen kullattujen kahviastioiden, arvon huomaa vasta paljon myöhemmin. Niinpä näitä muistoja tuleekin vaalia. Koska en voi tätä jälkiruokaa tarjota mummalleni hänen maalaamistaan posliiniastioista, tarjoan sen hänen pojalleen, isälleni. Saatan ehkä myös itsekin ottaa kauhallisen, tai kaksi (tai ehkä kolme) ja jos vielä jotain on sen jälkeen jäljellä, niin tarjota muullekin perheelle.


Jos haluat tarjota isäinpäivänä jälkiruuaksi jotain ei niin makeaa, mutta kuitenkin maistuvaa, niin tässä on loistava resepti siihen. Mousse valmistetaan kookoskermasta, mutta kookoksen maku ei kuitenkaan ole mitenkään hirveän voimakas lopputuotteessa, joten sitäkään ei kannata kauhistella etukäteen. Cashewpähkinät siis yksinkertaisesti maustetaan ja paahdetaan uunissa ja loppu reseptistä onkin lähinnä sekoittelua. Tämän valmistamiseen meneekin siis aktiivista aikaa, sanottakoon 15 minuuttia. Loput onkin sitten odottelua. Annoksesta saa todella näyttävän, kun sen annostelee esimerkiksi kahvi- tai teekuppeihin. Pienet jälkiruokakulhotkin toimivat varmasti hyvin.

Maidoton nougatmousse

6 annosta

3 dl cashewpähkinöitä
3 rkl vaahterasiirappia
1 rkl täysruokosokeria
½ tl kanelia
2 tlk kookosmaitoa (jääkaappikylmänä)
2 dl puolukoita tai muita marjoja kuten herukoita

Sekoita cashewpähkinöihin vaahterasiirappi, täysruokosokeri ja kaneli. Nostele pähkinät leivinpaperoidulle uunipannulle ja levitä, etteivät pähkinät ole päällekäin. Paista 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, käännä kerran paiston puolivälissä. Nosta uunista ja anna jäähtyä täysin.
Ota kookosmaitotölkeistä vain kookoskerma ja vaahdota se tehosekoittimella. Ota pari ruokalusikallista kuorrutetuista pähkinöistä sivuun koristelua varten. Murskaa loput pähkinät esimerkiksi monitoimikoneessa rouheeksi. Sekoita pähkinät kookoskermaan.
Annostele mousse kulhoihin ja koristele marjoilla ja lopuilla pähkinöillä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget