Piparkakkubrownie

30. marraskuuta 2015


Koska piparitaikina on vaan niin hyvää, niin tottakai sitä pitää saada brownieenkin mukaan. Tämä herkku kelpaa niin pikkujoulupöytään kuin omiin herkkuhetkiinkin.


Hyvää marraskuun viimeistä!
Näin sitä sitten marraskuustakin rämmittiin ja melkein ehdittiin jo luulla, että talvi tuli lumen kera, mutta ei vaiskaan. Ehkä sitten ensiviikolla, kun täksi viikoksi vielä sadetta lupailivat. Mutta koska emme tietenkään tule surullisiksi lumen puutteesta, luomme tunnelman muilla keinoilla. Joulua henkivät ruuat ovat tietysti hyvä vaihtoehto jouluiseen tunnelmaan ja sikäli joululauluista on saanut aiemmilta vuosilta yliannostuksen, niin niitä voi sitten vain omassa päässään hyräillä. Pidän paljon kynttilöistä, joten niitä on kiva polttaa vuoden pimeinä aikoina ja mukavasti saa lisälämpöä huoneeseenkin. Joulukalenteriinkin saa pian jo käydä käsiksi, joten pian pitää tonttujakin jo alkaa varomaan ikkunoista. Onko teillä jotain mieluisia joulunodotusperinteitä?


Pikkujouluajat ovat kovaa vauhtia käynnissä, omat työnpuitteista järjestetyt pikkujouluni olivat jo menneenä viikonloppuna. Siellä tekaisin koko poppoolle (avustuksella toki) susheja ja muut olivat tuoneet suolaisia ja makeita leivonnaisia mukanaan. Kokonaisuudessa varsin mukava ruuantäyteinen tapahtuma. Koska en itse ollut leivontavuorossa, en voinut piparibrownieita mukanani viedä, mutta tyydynkin siis syömään brownieni yksin ja tarjoamaan reseptin teille. Ehkä jopa parempi, että saan browniet syödä itse, enemmän minulle. Kyseessä siis jälleen tällainen hybridileivonnainen, eli brownien ja piparkakun yhdistelmä. Olen kuullut ja hiljattain maistanut piparibrownieta sellaisessa muodossa, että piparit ovat jo kypsiä ja murusteltu vain taikinaan. 
Rupesikin siitä sitten aivonystyräni raksuttamaan ja mietin, että miksei pipareja voisi laittaa brownieen ihan taikinana? Koska piparitaikina on vain niin järkyttävän hyvää, että sitä voisi syödä litratolkulla sellaisenaan, niin miksei sitten tähän. Olin tyytyväinen ajatuksestani käyttää piparitaikinaa brownietaikinassa, sillä lopputulos oli loistava. Tapani mukaan tämä ei ole kovin makea leivonnainen, mutta tyydytti ainakin oman makeanhimoni. Niinpä siis jos haluat todellisen makuherkutteluelämyksen, tarjoile piparibrownie vaniljajäätelön kanssa.


Tässä leivonnaisessa yhdistyy tummasuklainen browniepohja ja tavallinen piparkakkutaikina. Lopputulos maistuu sekä piparkakulta, että brownielta. Jos haluaa todella vielä herkutella, kannattaa brownie tarjoilla lämpimänä ja ujuttaa lautaselle myös vaniljajäätelöä. Jäätelöä käyttämällä saa lisää makeutta ja aivan uudenlaisen makuelämyksen. Tämä leivonnainen kelpaa mainiosti tilaisuuteen kuin tilaisuuteen jouluisessa hengessään.

Piparkakkubrownie

15x20cm vuoallinen

Brownie-taikina
2 rkl pellavansiemenrouhetta + 6 rkl vettä
2½ dl täysjyväspelttijauhoja/-vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
4 rkl muscovadosiirappia/vaahterasiirappia
½ dl rypsiöljyä
1½ dl kahvia tai kasvimaitoa
40 g tummaa suklaata

200 g piparitaikinaa (huomioi maidottomuus, munattomuus tms. taikinassa)

Valmista ensin brownietaikina. Sekoita pellavansiemenrouhe veteen erillisessä astiassa ja jätä turpoamaan. Sekoita kuivat aineet keskenään isohkossa kulhossa ja lisää siirappi, öljy ja kylmä kahvi, sekoita hyvin. Rouhi tumma suklaa pieneksi ja lisää taikinaan. Kaada lopuksi muutaman minuutin turvonnut pellavansiemenrouhe taikinaan ja sekoita. Kaada taikina noin 15x20 cm vuokaan, johon on levitetty leivinpaperi.
Murustele piparitaikinaa noin sormenpäänkokoisiksi paloiksi, mutta jätä noin 50 g taikinaa sivuun yhdeksi klöntiksi. Tiputtele taikinapallukat brownietaikinan sekaan ja kääntele sekaisin, niin ettei piparitaikinaa juuri jää pinnalle.
Tee lopusta piparitaikinasta vajaan sentin paksuinen levy ja leikkaa pieniä pipareja muotilla koristeeksi. Asettele piparimuotilla tehdyt taikinat brownietaikinan päälle nätisti.
Paista 175 asteisessa uunissa 30-40min.
Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Tarjoile sellaisenaan kylmänä tai lämpimänä tai vaniljajäätelön kanssa lämpimänä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget