Matcha-kastanjakakku

4. tammikuuta 2016


Tuoreita kastanjoita saa nykyään kätevästi jopa pienemmistäkin kaupoista, joten niitä kannattaa hyödyntää. Pehmeä matchalla maustettu kastanjakakku sulattaa paatuneimmankin herkunnälän.


Hyvää vuoden ensimmäistä viikkoa!

Onpas jo aikakin päivitellä nyt ihan reseptin kanssa, kun vuosikin ehtinyt jo neljänteen päivään. Aloitan tämän vuoden hieman erikoisemmalla reseptillä, jollaista ei ihan joka päivä tule vastaan. Julkaisin blogini ensimmäisenä ohjeena aikoinaan Mont blanc -leivokset, jotka ovat Japanissa äärimmäisen suosittuja leivonnaisia, jotka on valmsitettu kastanjasta. Kastanjoja käytetään japanissa muutenkin aika paljon, sillä ne mielletään erityiseksi syysherkuksi ja niiden saatavuus on hyvä. Tuolloin Mont blanc -leivoksieni aikaan selitin, miten vaikeaa kastanjoita oli oikeasti löytää. Nykyään, vajaa kaksi vuotta myöhemmin, tilanne on onneksi hieman parantunut. Tölkitettyjä kastanjoita en ole sen suuremmin kuitenkaan löytänyt, mutta tämän talven aikana kastanjoita on onneksi ruvennut ilmestymään suunnilleen jokaiseen isompaan markettiinkin.
Kastanjat ovat loistava raaka-aine, joten suosittelen ehdottomasti tutustumaan niihin paremmin. Onhan niiden kuorimisessa ja työstämisessä oma vaivansa, mutta sarjatyönä isompikin määrä kastanjoita kuoriutuu näppärästi. Kastanjat voi kypsentää joko paahtamalla tai keittämällä. Käytin tähän kakkuun kastanjoiden keittämistä. Paahtaessa kastanjoihin tulee tottakai paahteinen maku ja ne käytännössä pullahtelevat kuorestaan kuumuuden vaikutuksesta. Keitettäessä keittoajaksi riittää puolisen tuntia ja kuoriminen täytynee suorittaa sitten manuaalisesti.


Innoitus tällaisen kastanjakakun valmistamiseen lähti tosiaan Mont Blanc -leivosten jäljillä japanilaisista resepteistä. Taustaa tällaisen kastanjakakun suosiolle tai syntymälle en oikeastaan löytänyt, ilmeisesti asialla on tekemistä sifonkikakun ja kastanjoiden yhdistämisellä. Selailemissani ohjeissa kastanjoita laitettiin kakkutaikinaan usein jopa kokonaisena, jolloin kakkua leikattaessa välistä pilkistää esiin isot kastanjapalat. Halusin kakkuuni kuitenkin hieman sileämmän rakenteen, joten murskasin kypsät kastanjat karkeasti vain kädellä. Matcha tuo pientä hapokkuutta ja matchaista makua (pystyykö sitä edes kuvailemaan?) ja tottakai vihertävän värin. Riippuu paljon käytetystä matchasta, miten voimakkaan värin kakkuun saa. Jotkut jauheet ovat enemmän värjääviä ja jotku vähemmän. Lähtökohtana toiminut ohjeeni oli japanin kielinen, mutta tapani mukaan muuntelin sitä sitten vielä makuni mukaisesti. Tunnusomaisesti tällaiseen kastanjakakkuun käytetään kuitenkin hieman mantelijauhetta, joskus jopa hunajaa. Perinteisesti käytetään myös kananmunia, jotka sitten korvasin mantelimaidolla. 


Kastanjat tekevät kakusta kermaisen makuisen, vaikka kermaa ei olekaan käytetty. Kastanjoilla on muutenkin aika tunnusomainen oma "puinen" makunsa, jota ei kannata ihmetellä kakkua syödessä, se on vain kastanjoille tavallista. Tässä kakussa on pehmeä ja kosteana pysyvä rakenne kastanjamurskan ansiosta ja kokonaisuus on mukavan makea olematta liian imelä.
Mielestäni kastanjat ovat Suomessa liiankin aliarvostettu raaka-aine, joita voisi käyttää paljonkin enemmän. Lähiaikoina luvassa ehkä jopa toinenkin kastanjaresepti, pysykää siis taajuuksilla.

Matcha-kastanjakakku

18 cm leipävuoallinen

20 tuoretta kastanjaa

Taikina
100 g maidotonta margariinia (esim tummansininen keiju)
3 rkl vaahterasiirappia
2 rkl ruokosokeria
1½ dl täysjyvävehnäjauhoja
½ dl mantelijauhetta
1 rkl perunajauhoja
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 tl leivinjauhetta
2 rkl matcha-jauhetta
½ dl mantelimaitoa

Keitä kastanjoita kuorineen noin 30 minuuttia. Kaada vesi pois ja kuori kastanjat lämpiminä veistä apuna käyttäen. Kastanjoissa on kova ulkokuori ja pehmeä sisäkuori, poista molemmat, niiden alta paljastuu vaalea sisus. Heitä tarvittaessa huonot ruskeanmustat kastanjat pois.
Sekoita siirappi ja sokeri huoneenlämpöiseen margariiniin. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kaada lopuksi mantelimaito. Sekoita hyvin. Murenna kaikki paitsi muutama kokonainen, siisti kastanja taikinan sekaan ja sekoita.
Kaada taikina leivinpaperoituun 18 cm leipävuokaan. Asette ylijääneet kastanjat taikinan päälle jonoon.
Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin 30 min, kunnes kypsää. Anna jäähtyä. Tarjoile kylmänä, säilytä jääkaapissa esimerkiksi kelmuun käärittynä.
Kastanjoista tuli järkyttävä määrä kuoria

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget