Raikas tomaattikastike ja soijafileet

6. tammikuuta 2016


Paksu tomaattikastike ja paistetut soijafileet tuovat väriä ruokailuhetkeen. Tämä kevyt arkiruuaksikin kelpaava kokonaisuus valmistuu suhteellisen nopeasti ja on helppo valmistaa.


Hyvää loppiaista!

Nämä päivät sitten tuntuvat menevän jotenkin ihmeellisen nopeasti. Sinänsä se on varmaan hyvä asia, että ei aika tule pitkäksi, mutta joskus sitä olisi mukava huomata ajan kulkevan yhtä verkkaiseen tahtiin kuin lapsuudessa. Ehkä siis pidämme tuon toiveen toiveajattelun listalla. Lumi tuli nyt viimeinkin maahan ja kuin ihmeen kaupalla tuntuu, että päivät ovat pidentyneet ties kuinka paljon. Pidän kovasti talvesta ja lumesta, etenkin lumisateesta, joten en pistä lainkaan pahakseni. Pakkasetkin paukkuvat ja on vaikea pukeutua niin lämpimästi, että ei tuntuisi yhtään kylmältä. Minä ainakin haluaisin nyt kokoajan syödä jotain lämmintä: keittoja, muhennoksia, teetä (voiko teetä syödä?) ja sen sellaista. Näinpä siis lämpöä henkivä paksu tomaattikastike ja siinä marinoidut soijafileet sopivat hyvin talven ruokapöytään. 


Tässä ruuassa paksu ja täyteläinen tomaattikastike on pääosassa. Riippuen käyttämistäsi tomaateista, kastiketta voi haudutella pitempäänkin, jolloin maku pehmenee aina yhä enemmän. Käytin itse ihan tavallisia hyvinhyvin kypsiä tomaatteja. Kannattaa siis huomioida ehdottomasti, että käyttämäsi tomaatit ovat kunnolla kypsiä, sinänsä tähän voisi käyttää vaikka kirsikkatomaattejakin. Mantelien lisääminen kastikkeeseen tuo kastikkeelle paksuutta ja samalla ruokaisuutta. Kypsyttelin soijafileet suoraan tomaattikastikkeessa, jolloin ne ottivat makunsa siitä ja poistivat samalla hieman ylimääräistä nestettä kastikkeesta. Soijafileet voi kuitenkin keittää ihan kasvisliemessäkin erikseen. Ylijääneen tomaattikastikkeen käytin sitten myöhemmin lämpimien leipien täytteenä ja se sopi niihinkin loistavasti.

Yksi nopea arkiruokalisuke suosikkini on porkkanariisi, johon ohje löytyykin hieman alempaa. Se valmistuu helposti ja nopeasti ja näyttää kaiken lisäksi kivalta. Riisi ei usein itsessään maistu juuri miltään, joten sitä on hyvä maustaa kunnolla. Kurkuma ja sitruunamehu sopivat hyvin riisin maustamiseen ja niillä saa riisiin samalla hieman väriäkin. Herkuttelemaan siis.

Raikas tomaattikastike soijafileillä

4 annosta

Tomaattikastike
1 salottisipuli
2 valkosipulin kynttä
1 pieni porkkana
4 kypsää isohkoa tomaattia
1 kourallinen manteleita
1 tl chipotle tabascoa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
12 soijafilettä (tai niin monta kuin kukin ruokailija haluaa)

öljyä paistamiseen

Kuori ja pilko sipulit ja porkkana. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää sipulien sekaan pilkottu porkkana, kuutioitu tomaatti, mantelit ja mausta. Kuumenna seosta ensin suurella lämmöllä, että tomaattien rakenne hajoaa ja seoksesta tulee kastikemaista. Lisää soijafileet kastikkeeseen (jos haudutat pitkään, lisää vasta haudutuksen puolivälissä)Tämän jälkeen laske lämpötilaa ja hauduttele 15-30 minuuttia, riippuen onko kiire vai ei. 
Kun tomaattien rakenne on täysin hajonnut liemessä, nosta soijafileet pois ja rutista niistä ylimääräinen neste liemeen. Surauta kastike tasaiseksi tehosekoittimessa.
Paista soijafileet paistinpannulla öljyssä rapeiksi.
Tarjoa koko komeus maustetun porkkanariisin kanssa.

Maustettu porkkanariisi

2 dl kuivaa täysjyväriisiä
1 iso porkkana
1 rkl sitruunamehua
2 tl soijakastiketta
2 tl kurkumaa

Keitä riisi ja silputtu porkkana samassa kattilassa riisipaketin ohjeen mukaan. Mausta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget