Kauralaskiaispullat ja näennäisesti sokeriton mantelimassa

8. helmikuuta 2016


Miltä kuulostaa laskiaispullat ei-niin-huonolla-omallatunnolla? Mausta emme kuitenkaan karsi, joten karsitaan sitten siitä epäterveellisyydestä. Pullataikinaan piilotetaan kaurajauhoja ja mantelimassasta jätetään pois valkoinen sokeri. Huijauksen makua, tai sitten ei...


Hyvää alkanutta viikkoa!

Joskus mietin näitä jokavuotisia perinneruokia ja sitä, miksi joka vuosi tulee aina uusia versioita. Tavallaanhan se on hassua keksiä pyörä kerta toisensa jälkeen uudelleen ja ehkä lisätä seuraavalla kierroksella heijastimet polkuimiin tai sarveen töötti... Mutta toisaalta taas aina tuon argumentin jälkeen voi kysyä, miksi ei? Laskiaispullat ja runebergintortut osuivat nyt samalle viikolle, joten olemme joutuneet käymään taistoja siitä, kumpaa tulisi syödä ensin. Ratkaisin kyseisen ongelman osaltani syömällä molempia yhtäaikaa. No jos ei nyt kuitenkaan liioitella.

Mutta niin. Joka vuosi hieman erilaisia laskiaispullia ja runebergintorttuja. On kranssia, leivosta, kuppia, torvea, kerroskakkua, suklaista versiota ja niin edelleen. Jokaiseen makuun siis löytyy jotain. Runebergintortuistakin tuntuvat raakaversiot olevan tänävuonna jonkinmoinen hitti. Omat runebergini toteutin tänävuonna kakkuna kuivakakkuvuoassa, toimi hyvin eikä ollut näpertelyä. Miksi kaikesta sitten halutaan aina tehdä uutta ja vielä parempaa? Ensimmäisenä tulisi mieleen vastaus "koska voi" mutta taidan päätyä kuitenkin vastaamaan tähän kysymykseen kyllästymisen välttämisellä ja erilaisilla makumieltymyksillä. Näinpä siis sorruin lopulta itsekin tähän pyörän uudelleenkeksimiseen ja tein pullataikinani näennäisesti terveellisenä versiona, että saisin itselleni hieman paremman omantunnon. Koska huomenna on laskiaistiistai, voi laskiaispullia syödä vielä ihan rehellisin perustein.


Laskiaispullista tämä onkin jo toinen leipomuseräni. Se etu on pienissä pullataikinoissa, ettei "vanhoja" pullia tarvitse syödä. Puolet jauhoista korvasin kaurajauhoilla ja sokerikin oli valkaisematonta. Kaurajauhot tekivät pullataikinan rakenteesta aika jännittävän. Taikina oli hieman huokoisempaa, mutta siihen syntyi kuitenkin sitko vehnäjauhojen ansiosta. Pullien väri oli myös hieman kellertävämpi mitä vehnäjauhoilla leipoessa. Lopputulos oli kuitenkin toimiva, makeutta tokin kukin voi lisätä haluamallaan tavalla, mutta minulle riitti vähäisempikin ötköys. Täytteiksi sitten käytetäänkin kaikkea mahdollista. Oma innostukseni oli tänävuonna omenainkiväärihillossa, joka sopi laskiaispullaan paremmin kuin hyvin. Uuden kokeilu on siis joskus kannattavaakin.

Mantelimassahan on parasta itse valmistettuna, mutta entäpä jos siinä ei olisikaan lisättyä sokeria? Kuulostaa kivalta ja maistuu myös. Vaahterasiirappi tuo mantelimassaan sopivasti makeutta ja ihanan paahteisen aromin, kannattaa ehdottomasti kokeilla! 

Kauraiset laskiaispullat

6-8 pullaa

Pullataikina
3 dl kasvimaitoa (suosittelen kookosmaitoa)
25 g tuorehiivaa
½ dl intiaanisokeria
ripaus suolaa
2 tl kardemummajauhetta
3 dl kaurajauhoja*
3-4 dl täysjyvävehnäjauhoja
50 g maidotonta margariinia

siirappi-vesiseosta voiteluun
mantelilastuja koristeluun

kaurakermaa, mantelimassaa (ohje alla), hilloa tai mitä haluat täytteeksi

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää sekaan sokeri, suola, kardemumma ja kaurajauhot. Lisää pari desiä vehnäjauhoja ja työstä taikinaa käsin. Lisää huoneenlämpöinen/sulatettu margariini. Lisää loppuja vehnäjauhoista hiljalleen, kunnes taikinan koostumus on hyvä, itselläni kului meni noin 3½ dl. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinalla peitettynä puolesta tunnista tuntiin, kunnes se on kohonnut melkein kaksinkertaiseksi.
Pyörittele taikinasta 6-8 pullaa. Anna pullien kohota vielä noin 15 minuuttia. Voitele pullat siirappivesiseoksella ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pullat saavat hieman väriä ja kypsyvät. Anna jäähtyä.

Puolita jäähtyneet pullat, vatkaa kerma ja täytä pullat haluamallasi tavalla (kuten kaikilla mausteilla, mutta kurkkusalaattia ja sinappia en suosittelisi). Kuvien pullissa itsetehtyä mantelimassaa, vadelmahilloa, omena-inkiväärihilloa ja kaurakermaa.


*Kaurahiutaleista voi jauhaa kaurajauhot ihan yhtä hyvin. Tällöin hiutaleiden tilavuus suurempi mitä syntyvän jauhon


Sokeriton mantelimassa

4 rkl mantelijauhetta
2 tl vaahterasiirappia
1 tl mantelirouhetta

Laita mantelijauhe ja vaahterasiirappi pieneen kulhoon. nypi seosta käsin niin kauan, kunnes se tiivistyy (noin pari minuuttia) ja lisää sitten mantelirouhe sekaan. Muotoile massasta pötkö ja säilytä jääkaapissa ennen käyttöä esimerkiksi kelmuun käärittynä.
Tämä määrä riittänee ylläolevien pullien täytteeksi. Kuvassa yllä puolet syntyvästä määrästä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget