Sushikakku siitaketäytteellä

6. helmikuuta 2016


Jos mielesi tekee sushia, mutta et halua pyöritellä yksittäisiä palleroita tai rullia, niin ei hätää, tämä yksi kakku riittää! Jos raaka tai vähemmän raaka kalakaan ei houkuta sushitäytteenä, niin kasvikset käyvät ihan yhtä hyvin, ei huolia. 


Mukavaa lauantaita!

Viikkoni on ollut kyllä niin kiireinen että suorastaan surettaa. Iltaruuat ovat olleet juuri periaatteella läjä kasviksia ja pastaa tai pikaisesti surautettu smoothie. Onneksi ehdin viimeviikonloppuna pöyräyttää kuitenkin parit laskiaispullat ja sensellaista, etten täysin paitsioon ole jäänyt näistä herkuista. Jos suomalaiset perinneherkut eivät kiinnosta nyt niin kovasti, voi apua löytää esimerkiksi aasialaisesta keittiöstä.

Sushi on tai on ainakin ollut viimeaikojen hittiasia, enemmän sushiruokapaikkoja tupsahtelee kaupunkeihin ja jopa pienemmistäkin marketeista saa sushia jossain muodossa, aika hassua, eikö? Se on sitten taas eri asia, ovatko nämä kaikki niin laadukkaita... Mielestäni kuitenkin kotitekoinen sushi on ehdottomasti parasta ja silloin saa tismalleen sitä mitä haluaa ja suhteellisen edullisesti jopa. Onhan se sushien pyöritteleminen jokseenkin työlästä näpertelyä ja säilyvyys on huono, joten kaikki on pakko syödä heti (voi harmi). Siksipä kehittelin tällaisen kätevän sushikakun. On totta, että sushikakkuka on pyörinyt jo jos jonkinlaista resepteissä, mutta usein niissä on perus lohet ja kurkut kasattuna levyiksi norilevän väliin tai vastaavaa. minua ei sellaiset kakkutekeleet oikein innosta. Näinpä siis hieman jännitystä elämään ja täytteet kakun sisään! Soijassakaan tämän kakun palasia ei tarvitse dippailla, sillä maustaminenkin on tehty jo puolestasi.

Yllätä siis vieraat tai perheenjäsenesi ja pyöräytä maistuva sushikakku viikonloppuun.


Tämä sushikakku on suhteellisen yksinkertainen rakentaa, kunhan vain hoksaa periaatteen. Apuvälineeksi tarvitsee tarpeeksi ison kulhon, itse käytin niinkin futuristista vekotinta kuin jäätelörasiaa. Mutta minkälainen kulho tahansa sopii, kulmikkaaseen kulhoon saa ehkä paremman muotoisen kakun. Riisistä tehdään kulhon reunoille seinät ja lattia ja sitten täytteet kasataan keskelle ja kansi päälle. Yksinkertaista. Tai sitten ei. Riisi kannattaa taputella reunoille aika tiiviisti, kostutettu lusikka on tässä hyvä apuväline. Täytteen kasaamisessa ei nyt sinänsä mitään kikkoja ole, mutta riisikansi (pohja) kakulle on hyvä tehdä myös tiiviiksi. Kun kakku on sitten kasattu, sitä on hyvä säilöä käyttämässään kipossa tarjoiluhetkeen asti esimerkiksi kelmuun peitettynä.

Siitakkeet sopivat loistavasti täytteeseen ja niiden maku täydentää ihanasti riisiä. Muiksi täytteiksi käytin itse porkkanaa ja ruohosipulia, mutta ihan hyvin tähän voi käyttää muitakin kasviksia. Soijapavut koristavat mukavasti riisiä, mutta niidenkin tilalla voi käyttää vaikka herneitä, jos soijapapuja ei löydy. Omat papuni löysin kaupan pakastelaarista. 

Sushikakku siitaketäytteellä

4 annosta

Siitakekastike
100 g siitakesieniä
½ dl vähäsuolaista soijakastiketta (tarkista gluneenittomuus tarvittaessa)
2 tl miriniä (voi korvata omenaviinietikalla + ripauksella sokeria)
2 tl maissitärkkelystä
2 porkkanaa
1 puska ruohosipulia tai 4 kevätsipulia
1 rkl seesaminsiemeniä

1½ annosta sushiriisiä
100 g soijapapuja (pakaste)
1 avokado
1 tl seesamiöljyä
seesaminsiemeniä koristeluun

Laita sushiriisi valmistumaan (ensin huuhtelu) ja laita kattilaan mukaan myös jäiset soijapavut.
Puolita siitakesienet ja laita pannulle paistumaan. Kun sienet ovat hieman paistuneet laita levy ykköselle ja kaada soija+mirin sienille. Ripottele maissitärkkelys seokseen ja sekoita hyvin. Anna hautua hetki. Kuori ja viipaloi porkkana (esikypsennä halutessasi) ja lisää kastikkeeseen ja anna hautua hetki. Silppua sipuli pieneksi ja lisää se ja seesaminsiemenet kastikkeeseen, sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa vettä, jos nestettä haihtuu paljon.
Siivuta avokado ohuiksi siivuiksi.
Kun riisi on valmista, sekoita siihen riisiviinietikkaseos ja kääntele sekaisin. 

Voitele reilun litran vetoinen laakea astia seesamiöljyllä (kuten soikea käytetty jäätelörasia) ja laita siihen 2/3 valmiista sushiriisistä. Siirtele kostutetulla lusikalla riisi vuoan reunoille ja pohjalle, niin että keskelle jää tyhjä kolo. Asettele avokadosiivut kolon reunoille. Lusikoi siitakekastike avokadosiivujen keskelle. Lusikoi loppu sushiriisi kastikkeen päälle ja tasaa, tässä vaiheessa riisiä voi painella tiiviimmäksi, että riisi"kulhon" kansi on tukeva. 
Juuri ennen tarjoilua aseta lautanen riisiastian päälle ja pyöräytä ympäri eli kumoa sushikakku lautaselle. Koristele seesaminsiemenillä ja ylimääräisellä avokadolla. 
Tarjoile sellaisenaan tai kasvisten kera kylmänä tai lämpöisenä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget