Kauraiset tofunugetit illanistujaisiin ja dipinvalmistusvinkkejä

20. maaliskuuta 2016


Herkuteltavaa napostelupöytään? Nugetit voi valmistaa eläimettömästi tofusta ja kuorruttaa rapeaksi kaurahiutaleilla. Oheen vain muuta dippailtavaa ja herkkupöytä on valmis.


Mukavaa sunnuntaita!

Onko kukaan muu huomannut, että vaikka aurinko on viimepäivinä paistanutkin, ilma ei näytä kovin kirkkaalta. Tuntuu kuin joka paikka olisi täynnä tuota taukoamatta pöllyävää kuivaa katupölyä. Silmäni ovat olleet saharanomaisen kuivat jo viikon. Noh, ehkä se tästä helpottaa viimeistään kesään mennessä. Mutta emme kuitenkaan tule surullisiksi ilkeistä katupölyistä. 

Viikonloppu häämöttelee lopuillaan, mikä ei tietenkään missään nimessä ole este viimehetken herkutteluille. Mutta jos tavoitteena olisi kehitellä jotain mukavaa naposteltavaa illanistujaisiin tai vaikka näin lähitulevaisuutta ajatellen, pääsiäisvieraille tarjottavaksi, niin tässä on minun ehdotukseni. Kaikenlainen sormisyötävä on kätevää ja herkullista. Etenkin minun sydämeni sulattaa dipit ja siihen dipattavat asiat. Parhautta on, kun pöydässä on useaa erilaista laatua, jota voi vapaasti dippailla menemään. Dippailtavaksi käy hyvin monet eri vihannekset kuten porkkana, palsternakka, kurkku, parsa- ja kukkakaali, paprika. Tai miksei vaikka hedelmätkin kuten avokado tai omena. Dippailtavien kasvisten lisäksi kaipaa kuitenkin jotain täyttävämpääkin, joten ohessa yksi idea tällaiseen tarpeeseen.


Viimeaikoina olen innostunut kokeilemaan dippien maustamista itse valmiiden sekoitusten sijaan. Toimivin pohja kasvipohjaiseen dippiin on mielestäni sokeroimaton soijajugurtti tai Oatlyn kaurapohjainen ranskankerma. Soijajugurtista saa helposti perinteistä kermaviilidippiä muistuttavan rakenteen. Dippinä voi käyttää myös loistavasti kikherneistä valmistettavaa hummusta, jota voi puolestaan lisämaustaa käyttämällä esimerkiksi bataattia tai punajuurta pohjana. Myös avokadosta valmistettava guacamole toimii tuhdimpana dippinä. Onko sinulla omia dippisuosikkiasi?

Dipin maustamiseen voi käyttää käytännössä mitä tahansa mistä itse pitää. Esimerkiksi valkosipulimurskaa, tuoreita yrttejä, tuoreita kasviksia kuten kurkkua tai paprikaa, tomaattipyrettä ja ylipäätään maustekaapin sisältöä. Jos pitää hieman tulisemmasta dipistä, voi dippiin tiputella tabascoa tai muuta chilikastiketta. Raikkaan dipin saa käyttämällä sitruuna- tai limemehua tai miksei vaikka viinietikkaa. Yksinkertaisellakin maustamisella dipistä saa varsin toimivan. Oma innostukseni on tällähetkellä valkosipulimurska, ruohosipuli ja valkopippuri. Valkosipuli saattaa helposti olla aika voimakasta, joten sen kaverina voi käyttää jotain makeutintakin, kuten ihan vain sokeria tai pari tippaa jotain siirappia.


Nugetit olivat lapsena suurta herkkuani, sillä ne olivat mukavan mallisia ja miedon makuisia. Nugetti oli helppo ottaa käteen ja syödä aiheuttamatta sen suurempaa sotkua. Nugetin kasvisversio onkin ollut jonkin aikaa hakusessa. Pakastealtaassa myytävät Hälsän Kökin soijanugetit ovat oikein maukkaita, mutta aina ei olisi kiva ostaa tuotteita valmiina. Näinpä siis kehittelin yksinkertaisen, mutta toimivan nugettiversion. Nugettien pääraaka-aineena toimii tofu, joka sitten maustetaan hyvin ja rakennetta parannellaan korppujauhoilla ja perunajauhoilla. Lopuksi nugetit kuorrutetaan kaurahiutaleilla ja paistetaan rapeaksi. Tofunugetit pysyvät hyvin kasassa, joten niitä voi huoletta syödä käsinkin ja dippailla joutumatta pelkäämään, että vähintään puolet nugetista jäisi dippikulhoon.

Kauraiset tofunugetit

12-15 nugettia

300 g maustamatonta tofua
½ dl korppujauhoja (gluteenitonta tarvittaessa)
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua
2 kourallista tuoreita yrttejä tai 2 tl kuivattuja (timjami, rosmariini, tilli, basilika)
½ tl yrttisuolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 dl kaurahiutaleita
2 tl curryjauhetta

öljyä paistamiseen

Valuta tofusta nestettä hetki esimerkiksi talouspaperiin käärittynä. Lisää tofu, korppujauhot, perunajauhot ja sitruunamehu kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. 
Silppua tuoreet yrtit pieneksi. Lisää yrtit, mausteet ja ravintohiivahiutaleet massaan ja sekoita hyvin. Muotoile massasta sopivan kokoisia nugetteja ja painele sitten valmiit nugetit kaurahiutaleissa.
Laita paistinpannulle reilusti öljyä, pohja saa peittyä, ja kuumenna. Kun öljy on kuumaa, lisää kaurahiutaleissa pyöritellyt nugetit pannulle. Paista noin minuutti per puoli, että nugetin pinta kunnolla ruskistuu. 
Kun nugetit ovat sopivan värisiä, ripottele niiden päälle curryjauhetta ja kääntele pannulla. Nosta nugetit talouspaperin päälle kuivumaan ylimääräisestä öljystä.
Tarjoile kastikkeen, kuten yrteillä maustetun soijajugurtin kanssa. Oheen voi kerätä muutakin dipattavaa kuten kurkkua, porkkanaa, tomaatteja, parsa- tai kukkakaalin kukintoja yms.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget