Tiramisuvohvelit

25. maaliskuuta 2016


Kaipaatko vaihtelua perinteisiin vohveleihin? Tässä ohje pehmeisiin tiramisuvohveleihin, jotka kelpaavat jälkiruuaksi tai vaikka aamupalapöytäänkin.



Hyvää vohvelipäivää!

Tiesittekö, että tänään on pitkän perjantain lisäksi myös vohvelipäivä. Minä en tiennyt ennenkuin luin sen netistä sattumalta pari päivää sitten. Ilmeisesti tänä perinne on ruotsista peräisin, jossa päivää nimitetään vaimomme päiväksi eli vårfrudagen, joka sitten kuulostanee voffelilta ja sitä rataa. Mutta koska herkuttelupäiviä ei ole koskaan liikaa, on tämä päivä loistava syy vohveliherkuttelulle. Koska vohvelit ovat, ainakin meidän huushollissa, suurta herkkua, mutta niitä tulee yksinkertaisesti tehtyä liian harvoin, on tällainen innoittava päivä ihan paikallaan. 

Viimeksi sitä onkin varmaan viimekesänä kaivettu vohvelirauta esiin, jolloin lopputulos ei ollut yhtä miellyttävä kuin nyt. Silloin yritin tehdä puurovohveleita edellistpäivän jämäpuurosta jatkettuna... Kun sain taikinan mieleisekseni ja olin varma, että nyt se on siinä, vohvelit paistuivat rautaan eivätkä raudassa. Toisinsanoen hammastikulla sitten kaavin sellaista palanutta vohvelimömmöä irti vohveliraudan pienistä kolosista ja lopulta meinasi palaa vohveleiden lisäksi myös hermot. Jostain syystä silloin taikina ei vain muodostanut minkäänlaista rakennetta, vaan paiston jälkeen repesi aina vohveliraudan eri puolikkaisiin. Käytin kyllä öljyä raudan voiteluun ja taikinassa oli tarpeeksi jauhoja, kokeilin niitä jopa lisätäkin puolivälissä, mutta yksinkertaisesti ei. Näin jälkeenpäin ajateltuna olin unohtanut lisätä rasvaan öljyä, mutta jotenkin kuvittelisin, että se ei voisi niin radikaalisti vaikuttaa lopputulokseen. Noh, ne vohvelit ovat painuneet mieleeni ikuisiksi ajoiksi. Onpahan jotain mistä kertoa jälkipolville.


Vohveleita on loppujenlopuksi todella yksinkertaista tuunata erilaisiksi versioiksi, joten miksipä sitä ei tekisi. Vohveleista tulee äärimmäisen herkullisia esimerkiksi silloin, kun taikinaan sekoittaa pieneksi kuutioitua omenaa tai päärynää. Suklaavohvelit ovat toki oma lukunsa makujen taivaassa, siksipä suklaa, toisinsanoen kaakao, onkin yksi elementti näissä tiramisuvohveleissa. Ajatus tiramisuvohveliin lähti siitä, että halusin kokeilla käyttää vohvelitaikinassa kahvia. Kahvi sopii loistavaksi pohjaksi niin täytekakkuun kuin kuivakakkuunkin, niin miksi ei sitten vohveleihin. Onko sinulla hyviä ruokien kahvinkäyttövinkkejä?

En halunnut tehdä näistä vohveleista kovinkaan makeita, joten käytin hieman muscovadosokeria, joka tuo täyteläisen paahteista makua tiramisuistamaan kokonaisuutta. Halutessaan muscovadosokerinkin voi korvata esimerkiksi vaahterasiirapilla tai agavella, joista tulee myös sopiva paahteisen tuntuinen maku. Spelttijauhoja käyttäessä taikina tuntuu jäävän jotenkin kummallisen vetiseksi, mutta siitä ei tosiaan kannata huolestua, sillä se kuuluu asiaan. Spelttijauhotaikinat kuuluu aina jättää hieman märemmiksi kuin perusvehnäjauhotaikinat.

Oatlyn kauratuorejuusto sopii mainiosti kaikkeen mahdolliseen, kuten vaikka paksuun amerikkalaistyyppiseen pannaritaikinaan. Niin se sopii myös tiramisuvohvelien päälle mascarponen asemesta. Jos näitä tiramisuvohveleita syö aamupalaksi, kannattaa kauratuorejuusto käyttää ihan vain sellaisenaan, mutta jos haluaa boostata jälkiruokakokemusta, kannattaa kauratuorejuustoa makeuttaa hieman esimerkiksi vaniljasokerilla tai sillä samaisella vaahterasiirapilla. Herkutteluhetkiä!

Tiramisuvohvelit

6 vohvelia

Taikina
2 dl soijamaitoa
2 dl tuoretta vahvaa kahvia
1 appelsiinin kuori raastettuna
2 rkl öljyä
3 rkl muscovadosokeria (tai vaahterasiirappia)
2 dl täysjyväspelttijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
½ tl kanelia
1/4 tl kardemummaa
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
ripaus suolaa

öljyä paistamiseen
tarjoiluun marjoja, hedelmiä, kauratuorejuustoa, kanelia

Sekoita soijamaito, kahvi, öljy ja sokeri/makeutus keskenään. Kahvi voi olla tässä kuumaa, joten anna nesteseoksen jäähtyä noin huoneenlämpöiseksi tässä vaiheessa.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jäähtyneeseen nesteeseen. Sekoita taikina hyvin ja anna turvota noin 15 min jääkaapissa.

Paista taikinasta vohveleita öljytyllä vohveliraudalla.
Tarjoile vohvelit marjojen kuten mansikoiden tai vadelmien, hedelmien kuten appelsiinin (jäänyt jäljelle kuoriraasteesta) ja kauratuorejuuston kanssa. Halutessasi voit koristella annoksen kanelilla, kaakaojauheella tai jopa suklaalla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget