Vegaaninen punajuurilasagne

12. maaliskuuta 2016


Viikonlopun herkkuruoka hakusessa? Tämä punajuurilasagne on pirteän värinen ja maistuu taivaalliselta. Se käy myös sopivasti vegaaniseen ruokavalioon.


Mukavaa lauantaita!

Tämä viikonloppu alkoi ainakin täälläpäin todella aurinkoisena (ja kuumana, aurinko paahtaa suoraan kylkeen ikkunasta). Näinpä siis on toivonmukaan energiaa tehdä kaikkea mahdollista, kuten vaikka ruokaa pitemmän kaavan kautta. Lasagne on mukavaa viikonloppuruokaa, sillä arkisin sen valmistumiseen menee ehkä liiankin pitkä aika kun saapuu kotiin nälkäisenä töiden jälkeen. Niinpä siis viikonloppuna sitä voi hyvillä mielin valmistaa. Itse ainakin ajattelin.

Lasagnet pohjautuvat yleensä tomaatti(jauheliha)kastikkeeseen ja juustokastikkeeseen, joita ladotaan vuokaan vuorotellen lasagnelevyjen väliin. Sitten toki on monia muitankin variaatioita, joissa tomaattikastiketta ei ole. Lasagnehan oli alunperin kokonaan valkokastikkeesta ja lasagnelevyistä valmistettava. Halusinkin kokeilla lasagnea, jossa tehdään vain yksi kastike, jota ladotaan levyjen väliin ja koko komeus sitten paistetaan. Samalla pääsin kokeilemaan myös tuota Violifen vegaanista juustoa, jota kaupassa nyt myydään käypään hintaan, vain noin 8 euron kilohinnalla. Näinpä siis eräs suosikkiraaka-aineeni punajuuri pääsi loistamaan tässä lasagnessa ja lopputulos ei ollut pettymys. Onko sinulla suosikkimakuja lasagnessa?


Punajuuri sopii hyvin lasagneen, vaikka onkin aika makea juures. Kun punajuuren sekaan lisää hieman linssejä, saa samalla lasagneen mukavasti ravintoarvojakin. Maustaminen kannattaa tehdä aika runsaalla kädellä, sillä maut imeytyvät aika tehokkaasti uunissapaiston aikana, ei siis kannata kauhistella voimakastakin makua punajuurisoossissa. Kun tätä valmistelin, tajusin lopuksi, että tuosta kastikkeesta tulikin vähän niinkuin punajuurisosekeittoa. Tämä on siis käytännössä punajuurisosekeitto lasagneksi paistettuna, hassua eikö? Voidaan siis ajatella, että tämä on todella terveellistä lasagnea, lähes kuin sosekeittoa. 
Niinpä siis tästäkin viikonlopusta selvitään hyvällä omallatunnolla! Mukavaa viikonloppua!

Punajuurilasagne

6 annosta

Täyte
6 keskikokoista punajuurta
1 dl punaisia linssejä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl kaurakermaa
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl yrttisuolaa
1 tl basilikaa
½ tl rosmariinia
½ tl mustapippuria

täysjyväisiä lasagnelevyjä
150 g Violifen pizzajuustoa

Kypsennä punajuuret esim keittämällä noin 40 min. Keitä linssit kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan (käytin pikalinssejä joten keittoaika 10 min). Kuori kypsät punajuuret käsin työntämällä kuori sivuun. Kuori ja pilko sipulit. Lisää punajuuret, kypsät linssit, sipulit ja kaurakerma kattilaan ja soseuta sauvasekoittimellä (tai haluessasi tehosekoittimessa). Keitä sosetta 5-10 minuuttia, lisää viinietikka ja mausteet. Tarkista maku ja lisää jotain tarvittaessa. Raasta juusto karkeaksi raasteeksi.
Kasaa lasagne. Lusikoi kolmannes punajuurisoseesta lasagnevuokaan ja asettele lasagnelevyt päälle. Ripottele juustoraastetta. Toista sama kaksi kertaa niin että päällimäiseksi jää punajuurisose, jonka päällä on juustoraastetta.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

2 kommenttia :

  1. Ihana idea, keitin ison kattilallisen punajuurisosekeittoa. Jatkojalostin tämän herkullisen lasagnen.Herkullista,herkullista. Loistava ohje, johon ei ole sotkettu tomaattisosetta tai mitään muutakaan tomaattia. Kiitos, mielelläni teen ruokia, joissa ei ole tomaattia, tomaattisosetta tai tomaattimurskaa. Niihinkin voi kyllästyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun innostuit reseptistä! Hyvä idea tuo jatkojalostus. Vaihtelu tekee aina hyvää ja punajuuren makumaailma toimii hyvin lasagnessa :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget