Mitenkä niitä smoothieita sitten oikeasti tehdään?

12. huhtikuuta 2016


Hei!

Smoothien pitävät pintansa ruokainnostusten huipulla vieläkin, vaikka ovat siellä jo pitemmän aikaa keikkuneet. Se on oikeasti hieno asia, sillä smoothiet ovat loistavaa ruokaa! Smoothieiden valmistaminen tuntuisi periaatteen tasolla olevan oikeasti yksinkertainen juttu, vähän hedelmiä ja maitoa perään ja sitä rataa. Mutta lopulta huomaakin, että helposti saa aikaan kummallisia makuyhdistelmiä ja ja liian kirpeän lopputuloksen. Tai mikä ei itse syöntihetkellä tunnu, niin vähemmän terveellisiä smoothieita tai sellaisia, jotka eivät pidä nälkää alkuunkaan.


Minullakin kesti hetki todella hoksata, miten hyvä smoothie kannattaa koostaa. Nettihän on täynnä erilaisia smoothienkasaamisvinkkejä, mutta vähän turhankin usein joutuu huomaamaan (varsinkin USAlaisissa ohjeissa) että lisätyn sokerin määrä on päätähuimaava. Enkä nyt meinaa, että smoothieisiin kaadettaisiin sokeria pussista vaan sitä, että niissä käytetään esimerkiksi maustettuja jugurtteja ja mehuja ja paljon makeuttajia kuten hunajaa, siirappeja tai muita todella makeita. Toki smoothieta on hyvä hieman makeuttaa, että lopputulos olisi parempi ja parempia vaihtoehtoja makeutukseen ovat esimerkiksi vaahterasiirappi, hunaja ja taatelit. Niidenkään määrässä ei kuitenkaan kannata liioitella, sillä sopivasti makeutta saa ruokalusikallisella vaahterasiirappia tai parilla taatelilla. Itse en juuri koskaan makeuta smoothietani, mutta kukin tekee tavallaan!

Smoothien koostamisessa olennaista on huomioida käyttötarkoitus. Jos aiot syödä smoothieta aamupalaksi tai vaikka lounaaksi, tulisi sen olla tarpeeksi täyttävää. Tällöin pari hedelmää ja pari desiä nestettä ei riitä. Kun smoothiella korvataan jokin kokonainen ateria, tulee sen valmistuksessa huomioida kaikki olennaiset ravintoaineet, kuten mitä tahansa ruokaa suunnitellessakin. Pelkkä vihreistä koostuva salaatti tai porkkanoista koostuva sosekeitto, eihän? Huomioi smoothiessasi siis proteiinien ja rasvojen määrä, jotka ylläpitävät kylläisyyden tunnetta. Seuraavaksi tärkeässä osassa on sokerin mahdollisimman vähäinen määrä ja ruokaisuus. Sokerin mahdollisimman pienellä määrällä tarkoitan käytännössä sitä, että jos smoothie koostuu vain läjästä banaania ja mangoa, se nostaa verensokerin nopeasti ja laskee sen yhtä nopeasti, jonka jälkeen olo onkin aika kehno. Ruokaisuudella puolestaan tarkoitan sitä millainen olo smoothiesta tulee ja pitääkö se nälkää toisinsanoen tilavuus ja koostumus. Kunnon ateriaa korvaavan smoothien tulee olla suuri ja mielellään aika paksu! Viimeisenä sitten voikin kiinnittää huomiota makuihin ja maustaa smoothie haluamallaan tavalla.

Nyt kun olemme kaikki smoothiemestareita, voidaan miettiä mitä nämä ohjeet OIKEASTI tarkoittavat. 
Yllä olevassa kuvassa on ainekset smoothieen, josta riittää esimerkiksi aamupalaan, jolla pärjää muutaman tunnin, tai reiluun välipalaan. Jos haluat smoothiesta pitkään täyttävän aamupalan tai vaikka lounaan, lisää vielä yksi banaani tai vaikka avokado ja kaksinkertaista pinaatin määrä. Kyseessä oma suosikkismoothieni, jossa kiivin ja päärynän paikalla vierailee välistä aina jotain muutakin. Mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan: reilu kourallinen pinaattia, banaani, 2 dl mantelimaitoa, maapähkinävöitä ja pari muuta hedelmää. Herkkua! Sama smoothie näkyy postauksen ensimmäisessä kuvassa vihreänä.

Hyvä perussääntö, joka uppoaa omaan päähäni hyvin, on kasata smoothie neljää osa-aluetta ajatellen: 

1) Kasvikset 
2) Pohja 
3) Ruokaisuus 
4) Höysteet 

Kasviksiin kuuluvat hedelmät, marjat ja vihannekset, niitä smoothieen kannattaa upottaa parista neljään desiin, riippuen mitä käyttää. Banaania en suosittele käyttämään kuin maksimissaan pari, kun taas pinaattia tai lehtikaalta voi käyttää niin paljon kuin suu sietää. Samoin muut kevyet, vesipitoiset hedelmät/vihannekset, kuten melonit ja kurkku toimivat paremmin suurella tilavuudella.

Pohja tarkoittaa käyttämääsi nestettä. Sen tilavuus on myös paljon riippuvainen muista raaka-aineista. Jos käytät kasviksia, joissa on vain vähän nestettä, kannattaa nestettä lisätä erikseen parikin desiä. Neste on siitä kätevin osa-alue, että sitä voi viimeisenä lisätä smoothieen, kunnes koostumus on sopiva! Pohjassa oma suosikkini ovat erilaiset kasvimaidot, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla pohjaksi vaikka ylijäämäteetä.

Ruokaisuus kuvastaa smoothien ravintoarvoja, että koostumusta. En keksinyt tälle oikein parempaakaan sanaa, sillä se ei tarkoita automaattisesti proteiinipitoisuutta, joten ruokaisuus saa kelvata. Tässä vaiheessa onkin paljon valinnanvaraa, voit käyttää pähkinöitä, jugurtteja tai vaikka proteiinijauhetta, ihan mitä on saatavilla ja mikä tuntuu hyvältä. Pariakin ruokaisuus-elementtiä voi sekoittaa samaan smoothieen, kuten vaikka kaurahiutaleita ja jugurttia.
Höysteet ovatkin sitten se mukavin osa-alue. Eli lisää smoothieen makua! Jos olet käyttänyt kovin makeita hedelmiä ja marjoja, ei ylimääräistä makeutusta välttämättä tarvitse. Sen sijaan voitkin lusikoida smoothieen kaakaojauhetta, mausteita tai vaikka näitä mystisiä viherjauheita kuten chlorellaa tai mitä tahansa superfoodjauhetta, jos siltä tuntuu.

Se olisi sitten siinä. Tuntuuko että osaisit? Ei hätää, jos tätä kaikkea ei muista heti, valmistin kätevän monisteen, jonka voit tulostaa vaikka jääkaapin oveen ja katsoa sitä aina kun haluat.

Lataa TÄSTÄ smoothienkoostamisohje!

Nyt kun olemme oppineet MITEN luodaan täyspainoinen smoothie, olisi kiva tietää, mitä kaikkea samaan soppaan kannattaa änkeä. Tomaatti ja porkkana eivät välttämättä toimi kovin hyvin smoothiessa yhdessä, minä en ainakaan sitä söisi. Hyvä lähtökohta tähän ajatteluun on värimaailma ja maut. Jos laitat avokadoa, banaania, kaakaojauhetta ja porkkanaa smoothieen, saat aikaiseksi sinapinomaista smoothieta, joka ei hirveästi houkuttele. Mieti siis mitkä ainekset värjäävät! Marjat kuten mustikka, mansikka ja vadelma tuovat smoothieen punaisen tai violetin sävyn helposti, ja etenkin mustikka värjää kaiken yli. Taas vihreät kuten pinaatti, lehtikaali tai avokado tuovat vihreän värin, kunhan joukossa ei ole muuta suuresti värjäävää. Eli jos haluat vihreän smoothien, käytä vaaleita kasviksia rinnalla kuten banaania, päärynää, appelsiinia (kyllä, se on vaalea), omenaa tms. Jos taas nimenomaan haluat värikkäitä smoothieita, käytä samassa smoothiessa samoja värimaailmoja. Esimerkiksi punaiseen smoothieen toimii hyvin mansikat ja porkkana tai granaattiomena ja punajuuri. Keltaiseen smoothieen taas päärynä ja ananas tai hunajameloni ja persikka.

Kun kokonaisuutta lähestytään makujen kannalta, ei kannata käyttää kahta voimakasta makua samassa smoothiessa. Esimerkiksi granaattiomena on aika voimakkaan makuista ja hieman hapanta, joten samaan smoothieen ei kannata käyttää sitruunamehua. Sama pätee taas voimakkaan makuisia aineksia käytettäessä esimerkiksi varsisellerin tai lehtikaalin kaveriksi kannattaa käyttää jotain kunnolla makeaa ja pehmeän makuista, kuten banaania, ananasta tai päärynää. 


Tuossa onkin sitten ihan kuvitettuna esimerkkismoothieita, joista voi saada hyvää osviittaa omiin smoothieisiin.

Vihreä lehtikaalismoothie

3 lehtikaalinvartta (poista lehtihanka)
1 appelsiini
1 banaani
½ limen mehu
2 dl makeuttamatonta mantelimaitoa

Mansikka-avokadosmoothie

1 porkkana
2 dl pakastemansikoita
1 kypsä avokado
1 rkl pellavansiemenrouhetta
2 dl makeuttamatonta soijamaitoa

Mustikkamoothie

1 omena
2 dl pakastemustikoita*
1 pieni kourallinen manteleita
1 kourallinen pinaattia
2 dl valinnaista jugurttia

Kaurasmoothie

1 banaani
1 päärynä
1 dl kaurahiutaleita
2 dl kauramaitoa
2 mintun oksaa

*jos käytät tuoreita mustikoita, lisää sekaan hieman vettä, että smoothie lähtee rullaamaan

Kaikki smoothiet valmistuvat ensin pesemällä ja tarvittaessa kuorimalla kasvikset. Paloittele kasvikset tehosekoittimeen, lisää muut ainekset ja surauta tasaiseksi. Lopuksi kannattaa lisätä nestettä, jos smoothie on liian jämäkkää. (Samoin jos smoothiesta tulee vahingossa liian laihaa, lisää jotain hedelmää)

Havainnollistavan smoothieidenkoostamiskuvan voit ladata TÄSTÄ.

Mukavaa smoothientekoa! Kysele toki jos jäi jokin asia askarruttamaan.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget