Munakoisocannelonit (G, Ve)

7. kesäkuuta 2016


Ruokaa kevyempään arkeen. Munakoisoa voi käyttää pastalevyjen tapaisesti täytettyihin canneloneihin. Täytteeksi kelpaa vaikka pavut tomaattikastikkeessa.


Viikko alussa ja jälleen kerran arkiruuat hakusessa? Niin minullakin. Olen tainnut muutamaan kerran mainita mieltymyksestäni erilaisiin pastaruokiin. Pasta on vain niin kätevää valmistaa, se keittyy nopeasti ja kylkeen voi joko paistaa läjän kasviksia tai tehdä täyteläisen kastikkeen. Toisaalta pasta helposti väsyttää, eikä sovi välttämättä niin hyvin arkeen, kun pitäisi vähän miettiä tarkemmin mitä sitä oikein suuhunsa pistää.

Kesäkurpitsa- ja munakoisolasagneistahan on alettu puhumaan jo useampi vuosi sitten ja erilaisia ohjeita onkin pyörinyt siellä ja täällä. En kuitenkaan itse oikein kunnolla niistä ole syttynyt, sillä aina kun olen koittanut valmsitaa, lopputulos on ollut jotenkin todella vetinen! Ehkä vika voi myös olla minussa ja valmistustavassa, mutta useamman kerran olen yrittänyt ja aina epäonnistunut. Jos sinulla on tallessa hyvä kasvipasta lasagneohje, niin kerro minulle ihmeessä! Josko onnistuisin sinun reseptilläsi. Koska lasagne ei ole tuottanut minulla tulosta, kokeilin tehdä canneloneja, eli sylinterinmallista pastaa, joka perinteisesti täytetään ja paistetaan uunissa.


Munakoiso toimi pastakorvikkeena hyvin miedon makunsa ja rakenteensa puolesta. Munakoiso kannattaa kuitenkin ensin itkettää suolaamalla, sillä muuten se saattaa olla hieman kitkerämmän makuista, sekä luovuttaa enemmän nestettä. Pavut tomaattikastikkeessa ovat yksi salainen herkkuni, sillä aina jos esimerkiksi ruokalassa on niitä tarjolla, tulee lapattua vähän liikaakin lautaselle. Valmiissa purssiversioissahan on aika paljon sokeria, joten kun tomaattisoositkin tekee itse, tietää todella mitä niissä on, eikä sokerin määrä pääse nousemaan liian suureksi.

Cannelonien kylkeen sopii hyvin runsas salaatti. Jos salaatista haluaa ruokaisan, kannattaa unohtaa jääsalaatti-kurkku sekoitukset, sillä ne lähinnä täyttävät vatsaa tilavuudellisesti, mutta eivät pidä nälkää. Jos haluaa käyttää ihan salaattia, niin kannattaa valita mahdollisimman tummanvihreitä lajikkeita ja heittää lisäksi sekaan vaikka pinaattia, rucolaa tai punamangoldia. Idut sopivat myös hyvin salaattiin, tuovat kivaa rapsakkuutta ja ulkonäköä. Sitten kun salaatin vihreät asiat on koostettu, kannattaa sekaan lisätä jotain väriä. Väriä saa esimerkiksi tomaatista, linsseistä, hedelmistä, punasipulista, oliiveista, paprikasta tai mistä nyt vain pitääkään. Pähkinät ja siemenet sopivat salaattiin, mutta kannattaa kiinnittää huomiota, käyttääkö niitä sellaisenaan vai paahdettuna (paahdetuissa huomioi suolan määrä). Kun salaatti on tarpeeksi runsas, pitää se mukavasti nälkääkin ja on kuitenkin kevyttä.

Munakoisocannelonit paputäytteellä

2-4 annosta, hyvillä lisukkeilla riittää neljälle

Pavut tomaattikastikkeessa
2 valkosipulinkynttä
1 tlk/400g tomaattimurskaa
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl intiaanisokeria
1 tl basilikaa
½ tl cayennepippuria
½ tl mustapippuria
suolaa maun mukaan
2 rkl jauhoja
1 tlk valkoisia/ruskeita papuja

1 iso munakoiso (n. 600 g)
suolaa

öljyä paistamiseen

Hienonna valkosipulit ja kuullota öljyssä. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Keittele seosta noin 15 minuuttia. Lisää tomaattiseokseen jauhot ripotellen ja kiehauta, jolloin seos hieman paksuuntuu. Lisää lopuksi pavut, nosta pois liedeltä ja jätä hautumaan kannen alle.

Siivuta munakoisot ohuiksi siivuiksi esimerkiksi juustohöylällä tai jos pystyt, leikkaa ohuita siivuja terävällä veitsellä. Ripottele suolaa munakoisosiivujen päälle niiden itketykseksi. Anna munakoisojen tihkua nestettä puolisen tuntia.
Pyyhi tihkunut neste hyvin pois. Rullaa munakoisosiivuista rullia ja nostele pystyyn uunivuokaan. Lusikoi paputomaattikastike tasan rullien sisälle.


Paista rullia 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes munakoiso selvästi kypsynyt ja rullat saaneet hieman väriä.
Tarjoile lämpimänä esimerkiksi salaatin kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget