Kasvisröstit tofulla ja minttukastikkeella

4. heinäkuuta 2016


Röstiperunataikinaan voi upottaa helposti muitakin kasviksia perunan lisäksi, jolloin lopputulos on värikkäämpi ja maukkaampi. Röstit voi myös paistaa vohveliraudalla tai ihan vaan perinteisesti paistinpannulla ja täyttää suosikkitäytteillään.


Se on nyt niin, että minulla alkoi loma! En ole vielä sen suuremmin päättänyt mitä lomalla puuhailen, mutta se lienee varmaan sivuseikka, sillä jännitystä on ihan hauska pitää yllä ja katsoa mitä tekemistä eteen tupsahtaa. Ruuanlaitto lienee kuitenkin välttämätöntä, mutta toisaalta olisi hauskaa käydä ulkonakin syömässä, nyt kerrankin kun siihen olisi hyvä mahdollisuus. Erinäiset lounaspaikat ovat jokseenkin mysteerejä, sillä näin opiskellessa lounaat tulee syötyä siellä edullisimmassa paikassa, eli yliopistojen ruokaloissa, joissa aterialle kertyy hintaa huimat 2,60 euroa kelan tuen jälkeen. Opiskelijaravintoloiden ruuat ovat vielä sen verran monipuolisia, että sillä hinnalla ei kotona paljoa alkua pidemmälle pääse, ainakaan yhtä monen ruokalajin turvin. Nämä niinsanotut aikuisten lounasravintolat sittemmin ovatkin jääneet pienemmälle käytölle, joten loman aikana voisi olla ihan hyväkin tilaisuus käydä kokeilemassa jotain jännittävää paikkaa. 
Onko sinulla jotain suosikkilounasravintolaa vai pitäydytkö mielummin eväissä työpäivinä?


Sain tuossa taannoin mielestäni ihan loistavan idean seuraavasta reseptistä. Tai ainakin se oli loistava niin kauan, kunnes sitä lähdin toteuttamaan. Tuon hermoja raastavan (mutta niin loistavan) projektini aikana jouduin toteamaan, jälleen kerran, että äidiltä kannattaa ottaa oppia ja kysyä neuvoa kiperissä tilanteissa, sillä he useimmiten teitävät vastauksen näihin pulmiin. Tämä loistava ideani oli siis tehdä kasvisröstiperunoita vohveliraudalla. Koska vohvelit ovat hyviä ja käteviä, niin tottakai vohveliröstiperunoidenkin pitää olla jotain ultimaattisen täydellistä. Näinpä siis lähdin tuumasta toimeen ja pyöräytin röstiperunataikinan perunasta ja kesäkurpitsasta. Lähdin sitten paistamaan niistä vohveleita vohveliraudalla, ja totesin parin ensimmäisen yrittämän jälkeen, että vohveleiden sijaan sain aikaiseksi lähinnä epämääräistä muhjua.

Lopulta kun olin yrittänyt jo kolmisen kertaa, suuremmalla tai pienemmällä öljymäärällä, saada aikaiseksi vohveliröstejä, totesin että vika on joko minussa tai vohveliraudassa. Koska koin, etten tietenkään voinut itse olla syyllinen keksittyäni tätä loistavaa ideaa, syytin vohvelirautaa. Olin siis kutakuinkin jo valmis luovuttamaan minun ja vohveliraudan yhteistyön kunnes äiti sattui kuitenkin paikalle, ja totesi (huom. kommenttia muunneltu mielivaltaisesti) että anna kun äirees näyttää. Niinhän hän sitten näytti ja vohveliröstejä alkoi syntyä kuin ihmeen kaupalla. En tosiaan vieläkään suostu myöntämään, että vika olisi voinut olla minussa, sehän olisi ihan naurettavaa. Kun olin jo sitten epätoivoissani ehtinyt paistaa pari röstiä paistinpannullakin, jouduin myöntämään tappioni, että kyllä vain äiti osaa ja häntä kannattaa kuunnella. Nuo äidin paistamat röstit olivat kyllä niin hyviä ja onnistuneita, että siinä kovasti kyllä kalpenivat minun röstilättyni rinnalla. 
Eron voit huomata tämän postauksen kuvissa, joissa on esillä sekä vohveliröstit että paistinpannuversiot.


Kokemuksesta viisastuneena aion vastedes kysyä äidiltä ennenkuin sanon sopimukseni irti vohvelirautojen kanssa, joista minulla on jo entuudestaankin hieman kehnoja kokemuksia. Ehkä minua ei ole vain tehty tekemään vohveleita kuin tähtien ollessa juuri oikeassa asennossa. Se kätevä myös äidin vohvelinpaistossa oli, että minulle vapautui kätevästi aikaa valmistaa myös vohvelitaikina ja äidin saadessa röstitaikina loppuun, solutin vohvelitaikinakipon sen tilalle ja röstien lisäksi jälkkärinä tarjoiltiin myös vohveleita. Win-win sanon minä. Jos sinäkin jäät nyt kaihoisasti kaipailemaan vohveliröstien lisäksi myös makeita vohveleita, voit käyttää vapaasti tätä kielenvievää tiramisuvohvelien ohjetta, jonka löydät >täältä<.

Kasvisröstit

6-7 isoa röstiä

7 rosamunda perunaa*
1 kesäkurpitsa
1 iso sipuli
2 rkl perunajauhoja
2 valkosipulinkynttä
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa

öljyä paistamiseen
täytteeksi tofua, kasviksia, minttukastiketta (resepti alla) yms.
*tai muuta jauhoista perunaa. Halutessasi voit korvata puolet perunasta bataatilla

Kuori perunat. Raasta peruna ja kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Pilko sipulit pieneksi silpuksi. Sekoita kasvikset, perunajauho ja mausteet kulhossa ja kääntele hyvin sekaisin.
Röstit voi paistaa joko paistinpannulla tai vohveliraudalla. Vohvelirautapaisto vaatinee kuitenkin hieman enemmän rasvankäyttöä.
Öljyä paistoalusta ja lusikoi röstitaikinaa pannulle/vohvelirautaan ja levitä tasaiseksi. Paista muutama minuutti, kunnes kypsää.

Tarjoile röstit esimerkiksi marinoidun tofun, kasvisten ja minttukastikkeen kera.


Minttukastike

1 reilu kourallinen minttua
1 prk Oatlyn ranskankermaa
2 tl sitruunamehua
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl valkosipulijauhetta

Silppua minttu veitsellä pieneksi murskaksi, säästä pari lehteä koristeluun. Sekoita ranskankermaan minttu, ja loput mausteet, anna maustua 15 minuuttia, tai vaikka seuraavaan päivään.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget