Vadelma-pavlova (Gf, V)

2. elokuuta 2016


Raikas pavlova syntyy vähistä raaka-aineista, joten kannattaa kokeilla! Vadelmat ja mantelilastut kruunaavat tämän herkullisen kokonaisuuden.


Muistanette varmaan sen jokunen aika sitten olleen villityksen, jossa vegaaninen marenki tuntui olevan kaikkien huulilla? Jäin vähän aikoinaan siitä junasta ja tuota ihmemarenkia onkin sitten tullut tehtyä vasta lähinnä viimeaikoina. Kikherneliemi eli aquafaba ei kuitenkaan ole ihan tuntematon ilmiö, sillä siitä on huomattavan moneen muuhunkin asiaan kuin marenkiin. Esimerkiksi eclairit syntyvät siitä ihan täydellisesti, kuten tässä reseptissä. Aquafaba on siis mahdollistanut vegaanisessa keittiössä ties minkälaisia velmuiluja, mitkä eivät ennen olleet käytännössä millään muotoa mahdollisia. Kiitti kikherneet!


Marenkini päätyi siis pavlova-kakkuun eli marenkityyppistä höttöä päällystettynä kermalla ja hedelmillä. Pavlovan marenki eroaa tavismarengista vain siten, että se jätetään hieman raa'aksi sisältä, jolloin keskustas on vaahtokarkkimainen nami. Koska marjat ovat parhaimpia juuri tuoreina, päätin sitten täyttää ja kuorruttaa pavlovani niillä. Hieman tavoistani poiketen käytin marengin tekemisessä aika reilusti ruokosokeria (lue tavallista sokeria), koska lueskelin vähän netistä ihmisten kokemuksia esimerkiksi vaahterasiirapin käytöstä kikhernemarengissa, ja totesin lopuksi, että ehkä se ei ole yrittämisen arvoista ja raaka-aineet olivat tuolloin aika rajalliset. Mutta ehkä me selviämme tästä pienestä joustamisesta, eikö? 

Kakun väliin ja päälle laitetaankin sitten vaniljalla maustettua kookoskermaa ja mantelilastuja itse vadelmien lisäksi. Tämä herkku oli kyllä niin taivaallista, että söimme sen neljäänpekkaan yhdeltä istumalta. Mutta tarvittaessa tästä riittäisi noin kuudeksi järkevänkokoiseksi annokseksi. Voit kuitenkin niin halutessasi syödä koko kakun ihan yksinkin, en tuomitse!

Mikä on sun suosikki marjaherkku näin marjojen ollessa tuoreita?


Tämä on kokonaisuudessaan tosi yksinkertainen ja helpohko jälkkäri, kunhan vain selviää marengin paistosta. Voin tunnustaa, että ensimmäinen marenkiyritykseni epäonnistui aika surullisesti, sillä ahdoin kaksi marenkilevyä samalle uunipannulle, jolloin ne päättivät yhdistyä yhdeksi lautaksi, joka sitten kohosi uunissa melkein kattoon asti ja lässähti. Lopputuloksena olikin sitten oikein hyvää ja palanutta litkua... Nomnom. Eli siis laita marengit ERI uunipannuille ja paista kaikessa rauhassa ja tutkaile tilanteen etenemistä ihan alussa, että marengit eivät kohoa liiaksi, ja ihan lopussa ennenkuin sammutat uunin, että näet marenkien olevan sopivan kypsyisiä. Toisinsanoen marengit eivät saa tummua liikaa tai mausta tulee palanut, eivätkä ne saa jäädä liian löysiksi, jolloin saat tulokseksi kasan marenkilimaa. Varoituksista huolimatta tää on oikeesti simppeli juttu kunhan ei hätiköi!

Vadelma-pavlova

4-6 annosta

Marenki
1½ dl kikhernetölkin lientä eli aquafabaa
1 dl ruokosokeria
2 tl limen mehua

Täytteeksi
1 tlk kookosmaitoa (yön yli jääkaapissa)
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
vadelmia
mantelilastuja
(limen kuorta)

Jos haluat nopeuttaa marengin vaahdotusta, käytä jääkaappikylmää aquafabaa. Sekoita aquafabaan sokeri ja limen mehu, vatkaa sähkövatkaimella kunnes kiinteää vaahtoa, joka pysyy kulhossa ylösalaisin (kylmällä aquafaballa vatkaus noin 5 min, huoneenlämpöisellä 10-15min).
Tee vaahdosta kahdelle eri uunipannuille samankokoiset pyöreät/soikeat marengit, levitä vaahto niin että se on reunoilta hieman korkeammalla kuin keskeltä.
Paista marenkeja 100 asteisessa uunissa noin 2 tuntia, tai hieman kauemmin riippuen marenkien paksuudesta (kaksi peltiä uunissa yhtäaikaa, vaihda paikkoja puolessa välissä). Tämän jälkeen sammuta lämpötila ja anna marenkien kuivua uuninluukku raolla 1-2h. Kuorruta kakku joko heti, tai säilö marenkeja ilmatiiviissä rasiassa sellaisenaan.

Valmista kuorrute. Ota yön yli jääkaapissa ollut kookosmaitotölkki ja kaavi siitä kermaosa kulhoon. Lisää vanilja ja vatkaa kuohkeammaksi. 

Levitä noin puolet kookoskermasta toisen marengin päälle, ripottele vadelmia ja ripottele mantelilastuja. Aseta toinen marenki täytteiden päälle ja levitä loput kermasta ja vadelmista päälle. Ripottele vielä mantelilastut ja tarjoile. Halutessasi voit raastaa vielä limen kuorta kakun päälle.


2 kommenttia :

  1. Tämä vaikuttaa todella herkulliselta! En ole koskaan tehnyt itse pavlovaa -meinannut kyllä usein! Tämä innoittaa kyllä kokeilemaan, nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:)
      Mullakin oli myös ensimmäinen yrittämä tässä, joten kokeile säkin ihmeessä tehdä!
      Tosi kiva kun kommentoit ja resepti innoitti.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget