Täytetty spagettikurpitsa

2. lokakuuta 2016


Spagettikurpitsan voi kypsentää uunissa ja täyttää lämmittävällä linssimuhennoksella ja kuorruttaa tofu-avokadotahnalla. Kokonaisuus on hyvin täyttävä ja sopii syksyn väreihin!


Jos et vielä ole maistanut spagettikurpitsaa, nyt ehtii vielä hyvin!

Spagettikurpitsasesonki (niinkuin muidenkin kurpitsojen) on kovaa vauhtia käynnissä. Olen ollut kuitenkin positiivisesti yllättynyt spagettikurpitsojen runsaasta tarjonnasta! Aiempina vuosina hyvä kun viikon tai pari on vilahtanut spagettikurpitsat hyllyissä ja sen jälkeen ei tietoakaan. Nyt niitä on kuitenkin ollut tarjolla ainakin Prismassa käydessäni jo kuukauden päivät. Joten käy ihmeessä noutamassa omasi ja maista tätä suurta herkkua!
Näin syksyllä huomaan blogiin päädytyistä hakusanoista, että spagettikurpitsaresepteille on kovasti kysyntää. Yksi pitkässä juoksussa suosituimmista resepteistäni on ollut spagettikurpitsanuudelit ja mustapapukastike, joka oli ensimmäisiä spagettikurpitsakokeiluitani, joka lopulta päätyi tänne reseptiksikin asti. Sittemmin onkin sitten tullut jo kokeiltua spagettikurpitsavuokaa ja nuudelikulhoa

Netin ihmeellistä maailmaa selaillessani vastaan tuli idea täytetystä spagettikurpitsasta. Koska idea vaikutti niin jännittävältä, pitihän sitä kokeilla. Monet täytettyjen spagettikurpitsojen reseptit olivat kovia juustomättöjä, mutta totesin että hyvin maustettu kasvistäyte ajaa saman asian, ehkä jopa paremmin.


Tavallisesti spagettikurpitsat ovat keltaisia, mutta viimeaikoina löytämäni yksilöt ovat olleet tällaisia laikukkaan vihreitä, eli pitkälti kesäkurpitsan näköisiä. Ei siis kannata hämääntyä kaupassa spagettikurpitsaa metsästäessä!

Spagettikurpitsan täytteeksi päätyi täyttävä linssimuhennos, jota voi syödä myös ihan sellaisenaankin, kuten minä tein seuraavan päivän lounaalla. Muhennos olisi ehkä hieman liian tylsää sellaisenaan, joten täytteen päälle kehittelin vielä avokadosta ja tofusta tahnan, jolloin kokonaisuuteen saatiin täyteläisyyttä. Tuo tahna näytti vain uunin jälkeen erehdyttävästi joltain jauhelihasoossilta kun sitä ensikerran katsoin, mutta olen jo ehtinyt toipua tästä järkytyksestä. Maku on kuitenkin tärkein!

Jos haluat kokeilla spagettikurpitsaa niinsanotusti tutussa ja turvallisessa muodossa, täytetty spagettikurpitsa on se juttu. Puolitetusta kurpitsankuoresta voikin sitten kaapia kurpitsan hedelmälihat haarukkaan ja kuvitella sen muistuttavan spagettia (huom. vaatii hieman mielikuvitusta). Mutta maku on mitä parahin!

Täytetty spagettikurpitsa

2 reilua annosta

1 spagettikurpitsa (n. 500 g)
suolaa

Täyte
1 dl vihreitä linssejä
1 varsisipuli
1 porkkana
1 pala parsakaalia
10 kirsikkatomaattia
muita mieleisiä kasviksia
1 rkl curryjauhetta
1 rkl soijakastiketta

Tahna
1 avokado
100 g tofua
½ dl auringonkukansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
½ limen mehu
½ tl suolaa

öljyä paistamiseen

Puolita spagettikurpitsa ja ripottele suolaa leikkauspinnoille. Paista spagettikurpitsaa leikkauspinta uunipannua kohti 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes sen rakenne on pehmennyt.

Kypsennä linssit paketin ohjeen mukaan. Kuori ja pilko sipuli ja kuullota se öljyssä (jätä vihreä osa koristeluun). Kuori ja pilko loputkin kasvikset sopivankokoisiksi paloiksi. Kun linssit ovat kypsiä, sekoita muut kasvikset, curryjauhe ja soija niiden sekaan.

Valmista tahna. Laita tahnan ainekset tehosekoittimeen/muussaa sauvasekoittimella. Jos tahna on liian paksua käsittelyyn, lisää tilkka vettä.

Kun spagettikurpitsa on pehmennyt, kaavi keskustasta siemenet pois. Kaavi hedelmälihaa haarukalla irralleen kuoresta, mutta älä irrota kokonaan. Lusikoi kasvistäyte kurpitsanpuolikkaille ja levitä tahna päälle. Paista kurpitsoja vielä noin 10-15 minuuttia uunissa.

Tarjoile lämpimänä. Koristele halutessasi varsisipulin vihreällä osalla.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget