Joulun kakkuideat ja persoonallisuustesti

29. marraskuuta 2016


Jouluna on kiva pistää pöytä koreaksi ja tarjota vieraille parastaan. Tässä muutama idea erilaisiin kakkuherkkuihin, jotka sopivat talveen ja etenkin jouluun. Resepteistä usea on myös gluteeniton ja kaikki kakut ovat vegaanisia.


Joulunaika on siitä vuoden parasta aikaa, että silloin kukaan ei pidä outona kyltymätöntä haluasi herkutella hyvällä ruualla ja nauttia runsaista mausteista. Toiseksi paras asia onkin sitten se ihana tuoksu, joka valtaa asunnon joululeivonnaisten paiston ja muiden valmistelujen aikana. Jokunen aika sitten naureskelin vinkille, joka kehotti leivittämään kanelia matolle ja imuroimaan sen. Kanelin imuroinnista pitäisikin sitten levitä asuntoon ihana jouluinen tuoksu. Kokeilin tuota vinkkiä kerran läjäytettyäni kanelipussin keittiöön, mutta eipä tullut yhtä hyvää tuoksua kuin joululeivonnaisista. Kumma juttu.

Tee persoonallisuustesti ja selvitä mikä on sinun joulukakkusi!

Oikean jouluisen tuoksun saa kuitenkin leipomalla niitä herkkuja. Parhaimmat mausteet jouluiseen tuoksuunhan ovat kanelin lisäksi neilikka, inkivääri, maustepippuri, anis, kardemumma ja pomeranssinkuori. Kuuluuko omaan joulumausterepertuaariisi muita mausteita näiden lisäksi?

Jouluna on kiva tarjota herkkuja itselleen ja mahdollisille vieraille, mutta mitäpä sitä sitten tarjoaisi? Tässä postauksessa esittelen muutamia kakkusuosikkejani, jotka sopivat etenkin jouluun, parasta näissä kakuissa on se, että ne sopivat kaikki vegaaniseen ruokavalioon, ja usea niistä on vielä valmistettavissa gluteenittomana, kunhan käyttää gluteenittomia kaurahiutaleita. Joten mikä sen parempaa kuin täyteläinen kakku, joka sopii kaikille.

Ensimmäisenä esittelykakkuna ylläoleva ylpeyteni Suklainen karpalo-kinuskikakku. Kyseinen kakku on ehkä yksi parhaiten onnistuneista kakuistani kokonaisuutensa puolesta, sillä sen ulkonäkö hipoo täydellisyyttä ja maku oli mitä parhain. Tämän kakun salaisuus piilee bataatissa ja maukkaassa kookoskinuskitäytteessä, josta tuleekin kakkuun kunnon kinuskisydän. Jos haluat kakkuusi glamouria, perinteisiä makuja, mutta pidät terveellisistä valinnoista, tämä on sinun kakkusi.


Piparit ovat ehdottomasti jokaisen joulun se juttu. Raaka piparitaikinahan on parasta, joten miksipä sitä mennä liiaksi paistamaan? Piparibrownieita löytyy moneen lähtöön, mutta usein niissä piparit laitetaan jo valmiiksi kypsennettyinä ja murskattuina. Kun taas piparit upottaa sekaan taikinana, tulee browniesta mehevimmistä mehevin herkku, jota ei voi syödä vain yhtä palaa kerralla. 

Ajattelin tehdä tätä brownieta piparinpaistosessioidemme yhteydessä, jolloin piparitaikinaisesta mausta saa nauttia ilman huonoa omaatuntoa. Jos kuulut siihen joukkoon joka rakastaa raakaa piparitaikinaa ja siinä ohella myös suklaata ja pitää perinteisistä joulumauista, tämä on sinun kakkusi. Vai onkohan brownie sittenkään kakku?


Kukapa nyt ei porkkanakakusta pitäisi? Ei siis vaadi tämä herrasherkku sen kummempia esittelyjä. Sanasena vain se, että tämä porkkanakakku on erityinen siksi, että siinä on oikeasti runsaasti porkkanaa, eikä vain muutamaa oranssia suikaletta taikinamassan seassa. Sillä eihän porkkanakakku ole oikeasti porkkanakakku jos siinä ei ole kunnolla porkkanaa!

Porkkanakakussa kunnon täyteläinen kuorrute kruunaa kokonaisuuden, joten kaurapohjaisesta tuorejuustosta, soijarahkasta ja muista herkuista syntyy täyttävä kuorrute. Ja koska emme tämän kakun kanssa rupea kursailemaan täytyy kuorrutteita olla kaksi, joten tuorejuustokuorrutteen päälle taatelikinuskitäyte. Keksitkö sinä mitä tästä kakusta vielä voisi puuttua? Jos pidät perinteistä, mutta jouluperinteet eivät ole kakussasi välttämättömiä, sekä herkkuhammastasi kolottaa ja taatelikinuski kuulostaa sinusta parhaalta idealta ikinä, tämä on herkkusi.


Hedelmäkakku on ollut meillä kotona aina se jouluinen juttu. Hedelmäkakkuun voi laittaa erilaisia kuivattuja hedelmiä, pähkinärouheita ja hyviä mausteita. Tavallisten sukaattien ja kuivattujen sokeripommikirsikoiden tilalle onkin hyvä ottaa sokeroimattomia kuivattuja hedelmiä, joita nykyään onneksi löytyy monista paikoista. Myös hedelmämehuillasokeroidut hedelmät ovat parempi vaihtoehto tomusokeri- tai siirappikuorrutteisiin hedelmiin. Pienillä paremmilla valinnoilla hedelmäkakusta saa siis sekä terveellisen, että paljon maukkaamman.

Pientä twistiä perinteiseen hedelmäkakkuun saa käyttämällä taikinan nesteenä vahvaa mustaa teetä, joka tuo kakkuun aivan omanlaisensa maun. Ei siis kannata epäröidä, vaikka teen käyttö kakussa kuulostaisi aluksi kummalliselta. Jos rakastat maukasta jouluperinnettä, joka henkii mummolan makuja, mutta aina siitä löytyy jotain uusia makuja, tämä on kakkusi.


Kurpitsoja on loppuvuodesta mukavasti tarjolla ja monet kotimaisetkin kurpitsat ihastuttavat läsnäolollaan kauppojen hyllyillä. Kurpitsa, pähkinät ja hyvät mausteet tekevät yhdessä maukkaan syksyä henkivän kakun. Kun kurpitsaherkun kuorruttaa vielä paahdetulla vegaanisella valkosuklaalla, ei voi olla kuin ihailematta herkun makeutta.

Tähän kakkuun uppoaa pähkinöitä ronskilla kädellä ja tuore kurpitsasose tekee kakusta varsin tiiviin kokonaisuuden, joten pienemmästäkin kakusta riittää usealle syöjälle. Jos kurpitsa kuuluu mielestäsi jokaiselle aterialle ja rakastat pähkinöitä, etkä pahastu vaikka kakkusi olisi hyvin makea ja vuorattu valkosuklaalla, on tämä sinun kakkusi.


Raakakakut ovat olleet se juttu jo hetken aikaa, ovathan ne todella maukkaita ja makuvaihtoehtoja on paljon erilaisia! Yksinkertaisilla makuyhdistelmillä raakakakut ovat mielestäni toimivimpia, joten kotimainen lakka, ripaus sitruunaa ja täyteläiset macadamiapähkinät saavat aikaan täydellisen raakakakun. Tässä kakussa siis lakka oikeasti maistuu lakkana, eikä sen herkkää makua ole pilattu sokeripanssarilla.

Raakakakkujen hyvä puoli on se, että niitä voi surutta pakastaa ja nostaa tarjolle noin puolisen tuntia ennen tarjoilua. Tällöin aikaa vapautuu kivasti kun alkuvalmistelut voi hoitaa pois alta hyvissä ajoin. Jos raakaherkut ovat juttusi ja pidät marjojen mausta sellaisena kun ne ovat, mutta haluat kakultasi kuitenkin sitä jotain, tämä on sinun kakkusi.


Mainitsinkin aiemmin, että inkivääri on yksi hyvä joulumauste. Inkivääri pärjää myös pääosamausteena siinä missä muutkin ja tässä inkiväärikakussahan inkivääriä piisaa. Tämä helposti gluteenittomaksi muokattava kakku on mukavan lämmittävä inkivääritujaus, joka ei kuitenkaan ole liian kova tujaus inkivääriin tottumattomillekaan.

Vastapainoksi mausteiselle inkiväärille toimii täyteläinen cashewkerma, joka maustetaan tuoreella limellä. Täydellinen cashewien ja inkiväärien liitto toimii hyvin. Jos haluat kokeilla jotain ihan uutta, ja heikko kohtasi on inkivääri ja pidät myös hyvistä makupareista, tämä on sinun kakkusi.


Nyt kaikki joulukakkukandidaatit on esitelty ja on aika valita se mikä kuvastaa juuri sinua parhaiten. Vai onko kenties tasatilanne, etkä osaa päättää mikä olisi juuri sinun kakkusi. Ei hätää, en minäkään osaa päättää! 

Mutta kerro toki parhaimmat joulukakkumuistosi minulle!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget