Sieni-linssitäytteinen wellington

30. joulukuuta 2016


Taikinakuoressa uunissa paahdettu kasvismuhennos on ihana illanistujaisruoka, joka taltuttaa tarvittaessa isommankin nälän. Linssit tekevät muhennoksesta tiiviin, että piirakasta on helppo leikata siivuja.


Nyt on jouluruokaa syöty taas vuoden tarpeiksi, ja on ihana kohdistaa ajatukset kohti tulevia ruokaherkutteluja. Kuten esimerkiksi uutta vuotta. Uuden vuoden ruokailuissa on paljon vaihtelevia perinteitä. Toiset tykkäävät laittaa pöydän niin koreaksi kuin voi, kun taas joillekin ravintolassa illastaminen on se juttu tai sitten jättää suuremmat valmistelut sikseen. 

Meillä kotona on ollut tapana laittaa hieman parempaa ruokaa ja syödä rauhassa porukalla. Pienempänä suosikkejani olivat nakeista tehnyt mustekalat, eli käytännössä nakin toiseen päähän tehty niin monta viiltoa että tulee kahdeksan osaa ja sitten paistettu uunissa. Nämä toki onnistuisivat vieläkin sopivista kasvisnakeista. Kuitenkin ruokamieltymykset muuttuvat, ja muutamana viimevuonna olenkin laitellut uuden vuoden illallsieemme aasialaisia makuja. Esimerksiksi näitä parhaita kevätrullia alkupalaksi ja sitten jotain hyvää kastiketta ja riisiä pääruuaksi, jonain vuonna taisi olla jopa sushia. Katsotaan mitä keksin tänä vuonna, hieman olisi ajatuksessa höyrytetyt kasvistäytteiset nyytit.

Onko sulla jotain uuden vuoden ruokaperinteitä?


Tässä olisi kuitenkin eräs vahva ehdokas vieraille kelpaavaksi tarjottavaksi. Wellington tai tuttavallisemmin beef wellington on perinteisesti naudan lihaa kypsennettynä taikinakuoressa. Viimeaikoina katseni on harhaillut Pinterestissä kerran jos toisenkin erilaisissa ihanissa kasvisversioissa wellingtonista. Toinen toistaan upeammat letitetyt tai muutenvain näyttävät kääröt ovat kummitelleet minua niin kauan, että lopulta ahdisti sitten itsekin kokeilla (enkä tarkoita että olisin missään muotoa pettynyt, päinvastoin).

Wellingtonin sisälle tein täyttävän kasvismuhennoksen, jossa pääraaka-aineina ovat linssit ja herkkusienet. Makua tulee muistakin kasviksista ja etenkin bataattikuutiot tuovat mukavasti väriä ja suutuntumaa täytteeseen. Halutessaan täytteen voi maustaa aika voimakkaastikin esimerkiksi tuoreella chilillä, sillä taikinakuori tasaa makuja melko tehokkaasti. 


Wellingtoniin voi hyvin käyttää pakastelehtitaikinaa kuorena, mutta hieman kevyemmän taikka terveellisemmän version saa operoimalla taikinan kotikeittiössä. Kotitekoinen taikina ei sotkekaan ihan niin paljon, mitä mureneva lehtitaikina helposti tekee. 

Taikinan letitys onnistuu hyvin yksinkertaisesti, kun taikinaan leikkaa ennen täyttämistä reilun sentin levyisiä suikaleita, lisää täytteen ja nostelee suikaleita vuorotellen piirakan keskelle. Tällöin aina alemman rivin suikaleita tulisi peittää ylemmän rivin suikaleiden päät ja päällystästä tulee tiivis. 


Sieni-linssitäytteinen wellington

8-10 palaa

Taikina
500 g lehtitaikinaa
tai itsetehtyä (ohje alla)

Täyte
1½ dl punaisia linssejä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
300 g herkkusieniä
1 iso tomaatti
200 g bataattia
2 kourallista pinaattia
½ dl tomaattipyrettä
1 rkl nestesavua
1 tl chipotle tabascoa
1 tl mustapippurirouhetta
1 tl savupaprikaa
1 tl basilikaa
1 tl rosmariinia
1 tl yrttisuolaa

öljyä paistamiseen

Keitä linssit paketin ohjeen mukaan.

Kuori ja pilko sipulit, kuullota öljyssä. Kuutioi sienet ja paista sipulien kanssa kunnes neste häviää. Lisää sekaan pilkottu tomaatti, kuutioitu bataatti, huuhdeltu ja revitty pinaatti ja tomaattipyre. Kypsennä kunnes kasvikset kypsyvät hieman ja tomaatti pehmenee. Lisää mausteet ja kaada lopuksi kypsät valutetut linssit sekaan. Sekoita massaa niin että linssit muussaantuvat. Anna jäähtyä hetki.

Kauli kuori-/lehtitaikinasta suorakaiteen muotoinen levy (noin 30x20cm) leikkaa levystä pitkittäin noin 2 cm paksuisia suikaleita (keskelle jää noin 10 cm eheä alue). Levitä täyte taikinan eheälle keskustalle ja taputtele tasaiseksi. Nosta suikaleita aina vuorotellen eri puolilta ja "letitä" ne täytteen päälle taikinan loppuun asti. Nipistä molemmat päädyt yhteen.

Voitele taikina nokareella margariinia ja paista 225 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.

Kuoritaikina

4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ dl maustamatonta kaurajugurttia
100 g tummansinistä keijua
n. 1 dl jääkylmää vettä


jauhoja kaulitsemiseen

Sekoita jauhoot ja leivinjauhe sekaisin. Nypi sekaan kaurajugurtti ja margariini. Lisää vettä tilkka kerrallaan ja sekoita kiinteäksi taikinaksi, mutta ei liian vetiseksi. Minulla vettä meni noin 85 ml. Nosta taikina halutessasi hetkeksi jääkaappiin jäähtymään tässä vaiheessa.

Kaulitse taikinasta noin sentin paksuinen neliskanttinen jauhotetulla alustalla. Taittele taikina kolminkerroin ja kaulitse jälleen tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja jätä jääkaappiin odottamaan käyttöä. Tarvittaessa taikinan voi myös pakastaa.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget