Kesäkurpitsarullat tofumurulla

31. elokuuta 2016


Kesäkurpitsojen ollessa sesongissa ja ennenkaikkea halpoja, niistä on kiva tehdä kaikenlaista. Kun kesäkurpitsan leikkaa ohuiksi siivuiksi, niistä saa kivoja rullia, jotka voikin sitten täyttää herkuilla!


Nyt vietetään hävikkiviikkoa ja se pistää aina miettimään hieman tarkemmin omia ruokailutottumuksia ja etenkin sitä ruuan poisheittämistä. Ruokaa heitetään pois järkyttäviä määriä päivittäin ja pitempien aikajaksojen välillä nämä määrät ovat aika päätä huimaavia. Kuten ehkä jo moneen kertaan toitotettu, mutta kertaus ei tee pahaa, se on rahan roskiin heittämistä parhaimmillaan. Kukaan ei voi aina olla täydellinen ja esimerkiksi jotkin hedelmät nyt vain huononevat päivässä, jos huono yksilö sattuu kohdalle. Tärkeintä olisi kuitenkin ajatella asiaa: mitä minä voisin tehdä paremmin vähentääkseni ruokahävikkiä?

Mustikkapiirakka minttu-crumblella

28. elokuuta 2016


Perinteiseen mustikkapiirakkaan saa helposti uutta twistiä, kun piirakan päälle murentaa tuoreella mintulla maustettua crumblea!


Mustikoita, puolukoita, omenoita!! Yksi vuoden parhaimmista ajoista! Kuka muu on innoissaan?

No ok, myönnetään, oon hieman myöhässä ainakin mustikoiden suhteen. Olimme porukalla marjassa muutama päivä sitten tarkoituksena enemmänkin kerätä puolukoita ja mahdollisia sieniä. Mustikoiden määrä kuitenkin yllätti totaalisesti metsässä ja pitihän niitäkin sitten kerätä, koska mustikat vain ovat niin hyviä! Yllättävän myöhällekin siis mustikoita piisaa, metsässä tosin huomasi, että osa oli jo ihan selvästi ylikypsiä ja hajosi käsiin. Toinen hehkuttamisen arvoinen asia mustikoiden (ja puolukoiden) lisäksi on omenat!

Suklainen lettukakku (G, Ve)

26. elokuuta 2016


Kakun voi tehdä letuista kasaamallakin! Erittäin pehmeän ja herkullisen kakun saat käyttämällä taikinassa banaania, kaurahiutaleita ja maapähkinävoita. Kakkua ei ole pakko täyttää kermalla, sillä hieman kevyemmän, mutta yhtä herkullisen version saa vaniljaisella Yosa-kauravälipalalla.



Sitä aina kuulee sanottavan, että kesäisin on paljon juhlia ja silloin tulee leivottua kun käy sukulaisia ja muita vieraita kylässä. Sitten taas syksyllä palataan omiin tiukkoihin elämänrytmeihin ja yritetäään ajatella terveellisemmin kesäherkkujen sijaan. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että aina on syy herkutella. Siis ihan koska tahansa. Ideana tässä herkuttelussa on tosin sekin, että se pitää tehdä tyylillä. Ja mitenkäs se sitten tehdään tyylillä?

One pot currypasta

23. elokuuta 2016


Kun ruuanlaittoon ei halua kuluttaa ylimääräistä aikaa tai resursseja, ovat one pot ruuat eli yhden kattilan ruuat erittäin toimivia. Tämä mehukas currypasta valmistuu lähes huomaamatta.


Olen innostunut nyt kunnolla niinsanotusti yksinkertaisten ruokien valmistamisesta. Monimutkaisemmissakaan resepteissä ei ole yhtään mitään vialla, mutta on mielekästä miettiä miten ruuan saisi pöytään mahdollisimman yksinkertaisesti ja yksinkertaisilla ainesosilla. Niin kutsutut one pot ruuat eli yhden kattilan ruuat olivat kova juttu ehkä vuosi tai kaksi sitten, mutta se ei tarkoita, etteivätkö ne olisi loistavia nytkin. Ideana näissä ruuissa on laittaa kaikki ainekset samaan kattilaan ja antaa lämmön hoitaa homma puolestasi ja sinun ei tarvise lopulta kuin vain syödä. Toisinsanoen helppoa ja yksinkertaista ruokaa mahdollsimman pienellä vaivannäöllä.

Vadelma-punaherukkavispipuuro

20. elokuuta 2016


Herukat ovat helposti liian kirpeitä yksistään vispipuurossa, joten kun käyttää hieman vadelmia niiden kaverina, on lopputulos entistäkin pehmeämpi ja maukkaampi!


Olen ihan innoissani kotipihan kypsyvästä sadosta. Punaviinimarjat ovat olleet kypsiä jo ehkä viikon verran, samoin karviaiset. Muutkin kasvikset ovat tuottamassa satoaan, mutta esimerkiksi porkkanasta pääsin jo nauttimaan edellisviikolla! Omenat odottavat vielä kypsymistään, joten eiköhän viimeistään ensiviikolla päästä omenapiirakkapuuhiin, tuskin maltan odottaa. Punaviinimarjat ja vadelmat ovat kuitenkin tänään pääosassa tässä ihanassa vispipuurossa.

Sateenkaari-nuudeliwokki ja paistettu tempe

17. elokuuta 2016


Mietitkö mitä tempehistä voisi valmistaa? Vastaus on yksinkertainen: mitä tahansa. Marinoitu ja paistettu tempe kelpaa esimerkiksi nuudeleiden kaveriksi.


Nyt kun koulut ovat alkaneet hiljalleen kaikkialla Suomessa ja yliopistojenkaan alkuun ei ole kovin pitkää aikaa, puhumattakaan työpaikkojen kesälomien loppumisesta. Olisi siis vähintäänkin asiallinen hetki miettiä mitä arkisin sitten laittaisi ruuaksi ja kenties seuraavana päivänä ottaisi lounaaksi. 

Sitruuna-mustikkamuffinssit (G, Ve)

14. elokuuta 2016


Mustikkasadosta voi loihtia kaikkea herkullista! Sitruunalla ja vaniljalla maustetut mustikkamuffinssit hivelevät makuhermoja. Resepti on gluteeniton ja vegaaninen.


Kesä ei suinkaan ole vielä loppu, mutta käännösvaiheessa, kesän hienoin kukoistus ja loisto on tavallaan väistymässä, mutta toisaalta se värikkäin ja ehkä parhain aika on edessä. Mielestäni ainakin kesässä on ehdottomasti parasta loppukesä, kun kasvimaan sato kypsyy ja metsät ovat pullollaan ruokaa. Puhumattakaan kauniista väriloistosta, jota luonto meille tarjoaa. Omenapuumme, jota keväällä pitikin pönkittää entisestään pysymään edes jokseenkin pystyssä, on ihan notkollaan omenoita. Muutama vuosi sitten vesimyyrät popsivat puun juuret toiselta puolelta, jonka jälkeen se on kallistunut toiseen suuntaan (samalla puolella myös suurimmat oksat) ja tuista huolimatta kallistuu vain yhä enemmän. Puupa ei tuosta kaltevasta olomuodosta ole pahastunut vaan tuottaa omenoita entistä suuremmalla tarmolla. Kunnon taistelija!

Paahdetut härkäpavut ja kukkakaalimuusi

11. elokuuta 2016


Tuoreista härkäpavuista saa loihdittua ties mitä herkkua. Manteleiden kanssa valkosipulissa paahdetut härkäpavut ovat todella herkullisia ja sopivat tarjoiltavaksi täyteläisen kukkakaalimuusin kanssa.


Hei juuri sinä!

Olen nyt erittäin onnellinen, sillä löysin viimeinkin tuoreita härkäpapuja ja olin vielä kaiken kukkuraksi sellaisessa tilanteessa, että pystyin niitä ostamaankin! Niinpä siis härkäpapubileet alkakoon (kuulostaa tosi jännältä vai mitä). Minulla on härkäpapuihin ihan erityinen suhde, sillä pidän niiden mausta ja rakenteesta niin kovasti. Tuoreita härkäpapuja on vain hieman rajallisesti saatavilla, sillä Suomessa myytävät härkäpaputuotteet rajoittuvat säilöttyihin ja kuivattuihin härkäpapuihin jauhon ohella. Toivotaan kuitenkin, että Verso Food yllättää meidät iloisesti, sillä he julkistavat uuden härkäpapuisen uutuustuotteensa 24.8., eli ihan pian! Kyseistä tuotetta on kuulemma kehitelty jo pitkään, joten odotan niin innolla mikä se tulee olemaan.

Helppo ja nopea marjajälkiruoka

8. elokuuta 2016


Joskus hyvinkin yksinkertaiset asiat osoittautuvat hyviksi. Tuoreita marjoja, vaniljakastiketta ja vähän tuoreita yrttejä, eipä siinä sitten muuta tarvitakaan.


Hyvää alkanutta viikkoa!
Olen tässä viimeaikoina hieman pohdiskellut ruokaa (yllättävää) ja siihen liittyvää keskustelua, jota kokoajan mediassa käydään. Mitä saa syödä, mitä voi syödä, mitä pitäisi syödä? Sehän on selvää, että ravintosuositukset ja vaaralliset ruuat muuttuvat kerta toisensa jälkeen vuosien varrella, välillä hunaja on kiellettyjen listalla ja välillä sitten sitä pitäisikin syödä, toisaalta taas kasviksia pitäisi syödä, mutta sitten niissä onkin sitä ja tätä kemikaalia ja hupsistakeikkaa oletkin syönyt koko ikäsi jo tätä hyvin vaarallista raskasmetalli- ja torjunta-ainepitoista perunaa. Kuulostaako tutulta? Jep, sitähän minäkin.

Seitan ribsit BBQ-kastikkeella

5. elokuuta 2016


Haluaisitko kokeilla tehdä seitanista jotain hieman erilaista? Seitan taipuu hyvin ribsien kaltaisiksi grilliherkuiksi, jotka voi sivellä reilulla marinadikerroksella ja paistaa rapeaksi. Luut toki näistä ribseistä puuttuvat, mutta onpahan enemmän syötävää!


Viimeaikoina kasviproteiininlähteet ja etenkin kasvisruokavalio ylipäätään ovat puhuttaneet mediassa ja vähän jokapuolella. Kasvisruokavalion ympäristöystävällisyyttä toisinsanoen ekologisuutta mietitään ja vertaillaan yhä enemmän sekaruokavalioon ja terveysaspektit ovat kovassa syynissä. Useita kertoja viikossa saa lukea erilaisia pohdiskelevia artikkeleja aiheesta, sillä mielipiteitä tähän polemiikkiin löytyy todella monia, jotkut enemmän tieteellisemmällä pohjalla, jotkut tunnepohjalla. 

Mielestäni ehkä tähän ruokavalioasiaan ei ole olemassa yhtä oikeaa absoluuttista vastausta, sillä aina löytyy jokin poikkeustapaus, jolloin plussat kääntyykin miinukseksi. Otetaampa esimerkiksi vaikka tämä salaatti vs. pekoni, eli salaatti on pääosin vettä ja sen tuottaminen, etenkin kasvihuoneolosuhteissa, ei ole kovinkaan ekologista vaan käytännössä minimaalisilla ravintoaineilla koostuneen veden viljelyä, kun taas pekoni tulee siasta, joka on nautaa ekologisempi lihavaihtoehto. Lopulta sitä onkin sitten jo mukavasti pyörällä päästään, että mitä sitä sitten oikeasti kannattaisi syödä, ja mitä ei. Ja ennekaikkea mihin tiedonlähteeseen uskoa?!

Vadelma-pavlova (Gf, V)

2. elokuuta 2016


Raikas pavlova syntyy vähistä raaka-aineista, joten kannattaa kokeilla! Vadelmat ja mantelilastut kruunaavat tämän herkullisen kokonaisuuden.


Muistanette varmaan sen jokunen aika sitten olleen villityksen, jossa vegaaninen marenki tuntui olevan kaikkien huulilla? Jäin vähän aikoinaan siitä junasta ja tuota ihmemarenkia onkin sitten tullut tehtyä vasta lähinnä viimeaikoina. Kikherneliemi eli aquafaba ei kuitenkaan ole ihan tuntematon ilmiö, sillä siitä on huomattavan moneen muuhunkin asiaan kuin marenkiin. Esimerkiksi eclairit syntyvät siitä ihan täydellisesti, kuten tässä reseptissä. Aquafaba on siis mahdollistanut vegaanisessa keittiössä ties minkälaisia velmuiluja, mitkä eivät ennen olleet käytännössä millään muotoa mahdollisia. Kiitti kikherneet!
Blogger Widget