Hedelmäiset temarisushit

29. syyskuuta 2016


Tiesitkö että sushin voi toteuttaa myös pyöreässä muodossa, jollon palat ovat juuri täydellisiä suupaloja. Tällaisiin temarisusheihin käytetään kauniita ja värikkäitä täytteitä.


Tekeekö kenenkään muun mieli syödä näin syksyllä värikkäitä asioita?

Harva asia on yhtä mukavaa kun leikitellä ruuan väreillä. Mahdollisimman paljon erilaisia värejä samaan ruokaan ja lopputulos on ihana! Syksyisin luonto täyttyy kauniista väreistä, punaisen sävyjä on nähtävissä joka puolella ja muutkin värit ovat loistossaan. Syksyn väriloisto on ihan omaa luokkaansa kuin kesän, mutta siinä on oma viehätyksensä. Ruskan kauniit värit saa aina omat inspiraationi kukkimaan ja näinpä pitääkin syödä normaalia värikkäämmin.

Kahden taikinan omenapiirakka

26. syyskuuta 2016


Vieläkö voisi tehdä yhden omenapiirakan kotimaisista omenoista? Tottakai, sillä omenapiirakoita ei ole ikinä liikaa! Tässä omenapiirakassa juju piilee kahdessa eri taikinassa, jotka tekevät piirakasta täyteläisen kokonaisuuden.


Huomasin hirveän vääryyden, että en ole vielä postannut lainkaan omenareseptejä parhaimpaan omenasesonkiin! Yksi syy ehkä on siinä, että omenapuumme omenat olivat tänävuonna jotenkin todella huonolaatuisia. Noin kolmannes joutui ampiaisten ja muiden hyönteisten syötäväksi, hirveitä ahmatteja ne! Ja toinen kolmannes olikin siitten heti puusta poimittuna ihan höttöisiä, vaikka päällisin puolin olivatkin napakoita ja kunnollisen näköisiä. Joten loput omenoista syötiin joko sellaisenaan tai tehtiin omenasoseeksi (koska harva asia on yhtä hyvää kuin omista omenista tehty sose). Pihistin kuitenkin muutaman herkkuomenan tähä piirakkaa varten!

Kookostofu ja parhaat bataattiranskalaiset

22. syyskuuta 2016


Bataattiranut oli ehdottomasti tän kesän juttu. Jos niitä jäi vielä kaipailemaan, ne onnistuvat mainiosti kotioloissakin ja jopa uunissa! Bataattiranujen kanssa sopii sweetchili-maustettu tofu ja sriracha-ketsuppi, kokeile ihmeessä!


Meitä on hemmoteltu nyt näillä muutamilla lämpimillä päivillä tällä viikolla! Minulle kyllä kelpaa, kun ei tarvi näppejään jäädyttää aamuisin polkiessa yliopistolle, vaan saa nauttia lämmöstä (kun sitä nyt vielä on tarjolla). Sitä rupeaa ihan muistelemaan kesää ja koska ajatuksiini ei 90 % ajasta mahdu muutakuin ruoka, niin tietysti sitä ruokaa. Eli mitä sitä sitten tuli kesällä syötyä. Oma suosikkini oli ehdottomasti bataattiranskalaiset! Niitä oli kesän aikana ihanasti tarjolla erilaissa katukojuissa, tapahtumissa ja ihan kivijalkaruokapaikoissakin. Loistavaa! 

Tex mex salaatti, täyteläiset vegesalaatit OSA 1

19. syyskuuta 2016


Salaatin ei aina tarvitse olla tylsä sekoitus vihreän eri värejä. Meksikolaisittain maustettu salaatti tuo mukavaa vaihtelua arkiruokiin ja se valmistuu todella nopeasti! Kokeile ja ihastu.


Mikä on sinun arjen pelastajaruokasi?

Viimeisen kuukauden ajalta voisin omalle kohdalleni sanoa, että erilaiset salaatit. Ja salaatilla en nyt tarkoita jäävuorisalaatti-kurkku-tomaatti -settejä. Vaan tarkoitan ihan oikeaa ruokaa. Sellaista josta vatsa tulee täyteen. Siksi aloitankin nyt kolmiosaisen vegesalaattisarjan! Ideana esitellä kolme ihan erilaista täyteläistä salaattia syys-lokakuun aikana, jotka valmistuvat helposti esimerkiksi lounaaksi. Nämä salaatit eivät tule olemaan mitään höttösalaatteja vaan ihan oikeasti täyttäviä ja runsaita salaattiannoksia. Niin ja tottakai nämä ohjeet tulevat olemaan täysin kasviperäisiä, kuten nykyään kaikki ohjeet tässä blogissa.

Olen tainnut aiemminkin mainita tästä ongelmastani vihreää salaattia kohtaan. Tuntuu että ihmisten käsitys salaatista on nimenomaan lehtisalaatti- tai jäävuorisalaatti. Sitten kun puhutaan että syö salaattia lounaaksi ja jos varsinkin kyse on vegesalaatista niin lopputulos on aika lohduton kun ei ole edes sitä kanaa. Mun mielestä salaatin kuuluis olla sellanen herkku, jossa olis oikeasti syötävää ja oikeasti tulisi vatsa täyteen. Sellanen mistä voisi sanoa "hei mä tykkään tästä salaatista, eikä jääny nälkä". 

Luumufocaccia täysjyvästä

17. syyskuuta 2016


Italialaisen focaccia-leivän voi valmistaa myös täysjyväjauhoista. Tuoreet tuumut tuovat leivän päälle väriä ja hauskaa makua, joten tätä focacciaa voi popsia hyvällä omallatunnolla useammankin palan!


Mainiota viikonloppua!

Syksy onkin nyt sitten todella käynnissä ja luonnossa alkaa näkyä uusia viehättäviä värejä punaisten ja keltaisen eri sävyissä. Erityisiä suosikkejani ovat vaahterat, jotka vaihtavat lehtiensä väriä jopa purppuraiseksi. Meidän pihalla oleva vaahtera ei kuitenkaan tästä värinvaihdoksesta ole kuullut, vaan se vuosi toisensa jälkeen tiputtaa lehdet vihreän ruskeina syysväreistä viis. Pihassamme oleva katsura-puu kuitenkin on toista maata, ja on koreillut punertavissa sävyissä jo useita viikkoja. Syksyssä mielestäni kauniiden värien lisäksi parasta on loppusyksyn sato!

Puolukka-kinuski trifle

14. syyskuuta 2016


Triflen voi toteuttaa myös terveellisempänä välipalatriflenä! Chiavanukkaasta saa triflelle täyteläisen pohjan. Kirpsakat puolukat ja makea taatelikinuski tasapainottavat toisiaan ja granola rouskuu ihanasti komeuden päällä.


Miltä kuulostaisi terveellinen, mutta jälkkärimäinen välipala? 

Puhuin viimepostauksessa syömisen tärkeydestä, jos haluaa pysyä virkeänä vaativaakin ajattelemista tarvitsevissa tilanteissa. Olennaisessa osassa tässä tapahtumasarjassa ovat myös asialliset välipalat, joista saa sopivasti energiaa ja joilla oikeasti jaksaa seuraavaan ateriaan. Kaupathan toki ovat täynnä erilaisia valmiita välipalatuotteita: patukoita, juomia, leipiä... tai hedelmiä. Mutta näistä ensimmäisissä on usein ravintoarvot vähän sinnepäin tai jos kaikki muu olisi kohdillaan niin sitten se onkin kyllästetty makeutusaineilla. Pitää toki tunnustaa, että viimeaikoina kauppoihin on ilmestynyt tosi hyviä valmiita smoothieita, joita voisi verrata kotona valmistettuun terveelliseen smoothieen kuten Nakedin smoothiet. 

Spagettikurpitsa nuudelikulho

12. syyskuuta 2016


Spagettikurpitsasesonki on näin syksystä, joten kannattaa käyttää se hyödyksi. Spagettikurpitsaa voi käyttää nuudeleiden korvikkeena runsaassa nuudelikulhossa, johon voi kasata mieleisensä täytteet päälle ja kuorruttaa herkullisella maapähkinäkastikkeella.


Hei, mitä kuuluu?

Mulle kuuluu oikeastaan hyvää, opiskelut on lähteneet käyntiin ja toivonmukaan se rutiinikin alkaa tässä taas muodostua. Oon päässyt ainakin vetristämään aivosolujani jo kemianlaskujen parissa. Yksi asia, joka hieman harmittaa, on se, että meidän luennot on aika tiheästi päivällä, jolloin lounaalle ei ehdi kuin vasta aikaisintaan kahdelta. Eväiden kanssahan tuostakin selviää, mutta minulle ainakin meinaa tuottaa hieman ongelmia lounaan lykkääminen kovin myöhälle, varsinkin jos aamupala tulee syötyä jo ennen kahdeksaa. Ehkä tuokin on vain tottumiskysymys ja parin kuukauden päästä huomaankin ruokarytmini jo muuttuneen tähän uuteen. Mikä tietää.

Galaktinen brownie ilman elintarvikevärejä

10. syyskuuta 2016


Viimeaikoina leivonnaisten koristeleminen avaruudeksi on ollut suosittua. Näissä koristeluissa kuitenkin yleensä käytetään  elintarvikevärejä, joten tässä teille resepti miten leivonnaisiin saadaan galaksin värit luonnollisesti vihanneksista ja marjoista! Samalla galaksi on täynnä hyviä ravintoaineita.


Hei, olen Jenni ja tykkään punajuurista. Tykkäätkö sä?

En ole ihan varma, olen jo hehkuttanut tarpeeksi sitä, miten loistavia asioita tuoreet kasvikset ovat. Jos kuitenkin rajataan tarkastelu vain juureksiin, niin ne ovat vielä loistavampia. Etenkin se punainen pyöreähkö juttu. Siis punajuuri. Mulla on ollut pienestä lähtien kutakuinkin erityinen suhde punajuuriin, nimittäin ne olivat vaan niin hauskan värisiä ja ne sotki. Kuka lapsi ei tykkäis sotkea ruualla? Myönnettäköön että oma sotkemiseni pysyi yleensä vain lautasen kuvioinneissa.

Punajuuripannari

7. syyskuuta 2016


Kotimaiset juurekset ilahduttavat meitä väriloistollaan! Tiesitkö, että punajuurta voi käyttää vaikka pannarissa? Sitä käyttämällä syntyy purppurainen ja samettisen pehmeä pannari, kannattaa kokeilla.


Ihanat pulleat punajuuret ovat saapuneet jälleen ilahduttamaan meitä! Olen himiöinyt kasvimaallani kasvavia punajuuria jo useamman viikon, mutta vielä täytyy malttaa odottaa. Punajuuret ovat kasvaneet siellä tänävuonna jotenkin todella hyvin ja sato tulee varmaan olemaan aika runsas. Ehkä nyt tälläkertaa löysin sopivan lajikkeen meille! Punajuuret ovat nyt alkaneet pilkistää hieman mullan alta esiin ja koko näyttää aika hyvältä. Pian siis tiedossa ihan oman maan punajuurista tehtyjä herkkuja kaupan omien sijaan. Ei sillä että kaupasta ostetuissakaan punajuurissa mitään vikaa olisi, mutta itsekasvatettu on aina itsekasvatettua!

Hirssi-kaalilaatikko

6. syyskuuta 2016


Kaalit ovat nyt mehevimmillään! Perinteistä kaalilaatikkoa voi tuunata aika helposti käyttämällä riisin sijaan hirssiä. Hieman vaihtelua ja paremmat ravintoarvot.


Hei, miten syyskuu on lähtenyt käyntiin?

Toivottavasti mukavissa merkeissä! Oma syyskuuni on tuonut paljon uutta tullessaan aloittaessani uudet opinnot uudessa paikassa. Alku on kuitenkin ollut lupaava ja tästä se sitten lähtee käyntiin! Odotan kovasti innolla uutta ja tulevaa, vaikka vyöryvä tiedon määrä meinaa välillä jopa hieman hirvittää. Loppujenlopuksi tosi hienoa ja hyvä asia opiskella ja oppia uutta!

Kasvispiirakka Härkiksestä (G, Ve)

3. syyskuuta 2016


Kasviproteiinirintaman käyttövalmis uutuustuote Härkis sopii suolaisen piirakan täytteeksi. Piirakasta tulee Härkistä käyttämällä runsas ja se täyttää vatsan niin lounaalla kuin päivällisellä.


En ole viimeaikoina oikein tiennyt mitenkäpäin tässä vege-uutuustuotteiden tasaisessa syötössä pitäisi oikein olla. Ihan tajuton määrä loistavalta kuulostavia uutuustuotteita on joko tullut tai tulossa. Suurimpina omassa vaakakipossani painaa ehkä Versofoodin Härkis ja Yosan kreikkalainen jugurttivalmiste. Uutuustuotteita on tullut läjäpäin muutenkin, paljon on vegaanisia valmisruokia kuten erilaisia kasvispiirakoita, roiskeläppiä ja tiesmitä.
Blogger Widget