Gluteeniton manteli-appelsiinikakku

26. helmikuuta 2017


Kirpsakka appelsiinikakku kruunaa kahvihetken. Kakkuun käytetään kokonaisia appelsiineja, jolloin kaikki maku saadaan talteen eikä ruokahävikkiä tule. 


Vuosia sitten kun kävin Lontoossa, sain ajatuksen appelsiinikakkuun. Unohdin ajatuksen pitemmäksikin aikaa, kunnes se taas tupsahti mieleeni hypistellessäni kaupassa sesongin appelsiineja. Silloin Lontoossa katselin idyllisissä kahviloissa toinen toistaan mehukkaamman näköisiä kakkuja. Brittiläiset perinteiset kakut ovat yleensä kuivakakkumaisia ja hyvin säilyviä. Monesti suomalaiseen kakkukulttuuriin tottuneena niiden maku tai rakenne voi olla jopa yllättävä.

Halusin, että omassa appelsiinikakussani olisi paljon makua, eikä se olisi missään muotoa kuiva. Yksi loistava idea brittiläisistä kakuista on kuitenkin kakun kostuttaminen jälkikäteen. Monesti briteissä kakut kostutetaan jollain alkoholilla, mutta niin räväyttävä en kuitenkaan halunnut olla. Joten niinpä siis kakku kosteutetaan vaahterasiirapilla, jolloin makeus samalla taittaa appelsiini kirpeyttä.


Ruokahävikki on puhuttanut viimeaikoina paljon. Mitä kaikkea oikein voisimmekaan saada raaka-aineista talteen? Hedelmien kuoret tekevät suuren osan ruokahävikistä, niin hassulta kun se kuulostaakin. Eihän niitä yleensä ole tarkoitus syödä? Sitrushedelmien kuoria raastetaan usein leivonnaisiin ja ruokiin mauksi, mutta muut osat jäävätkin sitten käyttämättä.

Perinteinen vanha tapa on keittää kokonaiset appelsiinit, jolloin appelsiinin rakenne itsessään pehmenee, sekä hedelmän kuoren ja lihan välissä olevat valkoiset osat menettävät myös pahinta kitkeryyttään. Isoja appelsiineja tulee keittää puolesta tunnista tuntiin, jolloin ne surahtavat tehosekoittimessa helposti soseeksi kuorineen päivineen. 

Kokonaisista appelsiineista kakkuun tulee kirpeähkö maku, jota kokonaiset taatelit sekä vaahterasiirappivalelu pehmentävät. Kakussa on kuitenkin ihan omanlaisensa intensiivinen maku kokonaisista appelsiineista, jota ei mitenkään pysty saavuttamaan pelkällä mehulla tai kuoriraasteella. Tämä kakku on ehdottomasti parhaimmillaan nautittuna vahvan lämpimän teen kanssa. Ihan kuin Briteissä iltapäiväviiden teellä. 


Mikään makeuden överipommi tämä kakku ei tosiaan ole, sen voin sanoa. Mutta tämä on juuri sellainen kakku, jota tekee mieli syödä kun ei ole ihan varma haluaako jotain makeaa vai ei. Sitten kuitenkin huomaa, että makeanhammasta kolottaa. Joten keitä kuppi hyvää teetä, ota pala kakkua, istu alas ja nauti hetkestä. Olet sen ansainnut.


Manteli-appelsiinikakku

26 cm leipävuoka

2 isoa appelsiinia
½ dl kookosöljyä
noin 16 medjool taatelia
2½ dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
1 tl vaniljauutetta

kostutukseen 2 rkl vaahterasiirappia+1rkl vetä

Pese appelsiinit lämpimässä vedessä, käytä tarvittaessa harjaa apuna. Poista karat. Keitä kokonaisia appelsiineja kokonaan veteen upotettuna vähintään puoli tuntia, tarvittaessa tunti jos appelsiinit ovat puolen tunnin jälkeen kovia. Appelsiinien tulisi pehmetä keittymisen yhteydessä. Anna appelsiinien jäähtyä hetki keittämisen jälkeen.

Paloittele pehmenneet appelsiinit tehosekoittimeen (jos valkoisia rihmastoja kovin paljon, poista pahimmat), lisää myös kookosöljy ja kivettömät taatelit. Surauta tasaiseksi massaksi.

Laita massa kulhoon ja lisää loput aineksista. Kääntele sekaisin. Kaada taikina 26 cm leivinpaperoituun leipävuokaan tai 18 cm irtopohjavuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia.

Sekoita vaahterasiirappia ja vesi keskenään. Sudi seos kakun päälle ja anna imeytyä kakun jäähtyessä. Anna jäähtyä kunnolla.


2 kommenttia :

  1. Tää näyttää niin hyvältä! Testaan ehdottomasti.
    Tosin ensin vähän innostuin, että sulla on ne appelsiinit siellä kakussa kokonaisina. :D No ei sit olleetkaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiitos!
      Haha, ei sentään ihan oikeesti kokonaisena :D Miniappelsiineja normikakussa tai normikokoisia jättikakussa! Hirveä riita kuka saa kakusta sen appelsiinisimman kohdan.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget