Paras seitanburger ja härkäpapusämpylät

5. helmikuuta 2017


Kun hamppariannokselta vaatii vähän enemmän, nämä seitanpihvit ovat silloin juuri oikea valinta! Sämpylänkin ravintoarvot pomppaavat pilviin härkäpapujauhojen ansiosta, puhumattakaan nauriista tehdyistä ranskiksista.

Tiedättekö mitä?

Tajusin juuri, että Ruoka-alkemisti täytti pari päivää sitten 3 vuotta! Muistin tuon tarkan päivän vielä viikko sitten, mutta näemmä nämä vuodet ottavat veronsa eikä muistikaan enää toimi kunnolla. Emme kuitenkaan surustu siitä, vaan iloitkaamme yhteisestä ajastamme!

Tähän kolmeen vuoteen on mahtunut niin paljon kaikenlaista, että tuntuu kuin olisin oikeastaan pitänyt aina blogia. Monia asioita on tapahtunut, mielestäni toki parempaan suuntaan. Nimittäin Ruoka-alkemisti on nyt ollut reilun vuoden verran täysin vegaaninen blogi resepteineen päivineen. Sitäkin ennen suuri osa resepteistä oli vegaanisia, mutta nyt ja tulevaisuudessa jokainen tulee olemaan sellainen. Toivottavasti tästä on iloa sinulle!

Reseptiikan lisäksi olen mielestäni kehittynyt todella paljon  ruokakuvaajana. Aluksi ne nopeasti "pakon alla" kiireessä räpsäistyt kuvat olivat toisinaan jopa hieman surullisia. Nykyäänkin toki monet kuvat otan aika järkyttävässä kiireessä (vaikkei siltä ihan ehkä näytä), mutta kuvauksessa esivalmisteluilla onkin todella iso rooli! Kun kuvauspisteen laittaa valmiiksi, että ei tarvi kuin valmis annos iskeä siihen ja kuvata, niin homma hoituu näppärästi. Mitä sä pidät blogin tämän hetkisestä kuvien laadusta?
Koska kolme vuotta on mun mielestä aika hieno saavutus, annan teille nyt ihan äärimmäisen hyvän reseptin. Nimittäin mun salaisen täydellisten hampparipihvien reseptin. Valitettavasti ohje ei ole kuitenkaan gluteeniton, kuten blogin monet reseptit ovat. Tämä pihvi on nimittäin melkein seitanpihvi. Vähän, tai aika paljonkin buustattu sellainen. Tätä voisikin oikeastaan siis kutsua parhaaksi vegaaniseksi hampurilaiseksi!

Aikoinaan näin jossain, en enää muista tosin että missä, hampurilaispihveihin käytettävän karamellisoitua sipulia. Eli sitä ihanaa täyteläistä, hieman makeaa sipulia. Ideaa täytyi heti kokeilla ja sen jälkeen karamellisoitua sipulia onkin löytynyt ruuistani vähän sieltä sun täältä. Karamellisoitu sipuli tuo pihveihin ihanan täyteläistä vivahdetta ja hieman makeutta, juuri täydellinen lisä siis. Sipulin ja gluteenijauhojen lisäksi pihvimassaan päätyi kidneypapuja, mutta niiden sijasta voi yhtä hyvin käyttää vaikka mustapapuja. Kunhan käyttämäsi pavut ovat vain tummia, pihveihin tulee nätti tumman ruskea väri hailakan sijaan.


Mutta koska hampurilaien on vielä täydellisempi, kun sen ympärillä on hyvä sämpylä ja ohessa hyvät ranskikset, niin pistetään nekin vielä peliin mukaan. Eli härkäpapujahoilla terästetty sämpylä ja naurisranskikset. Kuulostaa jo aika hifistelyltä vai mitä? Ei hätää, voit syödä omat hampparisi valmiiden sämpylöiden ja pakasteranskisten kanssa jos siltä tuntuu tai syödä ihan vain pihvit sellaisenaan! Ihan miten koet parhaaksi, mutta jos haluat maistaa jotain todella hyvää, niin sitten näe ihmeessä hieman enemmän vaivaa.

Oon käyttänyt härkäpapujauhoja aiemminkin leivonnassa, esimerkiksi näissä minijuustosämpylöissä tai tortillalättyjen teossa. Ne ovat tosi käteviä ja lisäävät ruoan ravintoarvoja samalla, sillä härkäpapujauhoissa on proteiinia melkein 30g/100g ja kuitua 25g. Puhumattakaan kivennäisaineista kuten kalsiumista, raudasta tai foolihaposta. Eli siis kasvisruokavalioon todella hyvä ja kannattava lisä ja miksei muihinkin ruokavalioihin. Härkäpapujauhot ovat aika miedon makuisia taikinassa, kunhan sen kypsentää kunnolla. Ne maistuvat hieman herneiseltä, jos taikina jää raa'aksi, joten esimerkiksi sämpylätaikina on tosi turvallinen vaihtoehto kokeilla, sillä se harvoin jää vahingossakaan raa'aksi!



Kiitos sulle näistä kolmesta vuodesta, on ihana kun olet mun blogin lukija! Ihana myös lukea teidän kommentteja, niistä tulee aina niin hyvä mieli! Joten ei kannata jatkossakaan epäröidä kysyä tai kertoa mitä tahansa mielen päällä liikkuu.

Toivottavasti mun resepteistä on sulle iloa jatkossakin, mukavia herkutteluhetkiä vegaanisten burgerien parissa!


Seitan burgerit

6 pihviä

Seitanpihvit (6 pihviä)
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 tl agavesiirappia
1 tlk kidneypapuja
1 dl gluteenijauhoa
1 rkl balsamicoa
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
1 tl srirachaa (tai tabascoa ½tl)
½ tl savupaprikaa
1/4 tl mustapippuria

Marinadi
2 rkl (vähäsuolaista) soijaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl ketsuppia

öljyä paistamiseen
tarjoiluun salaattia, tomaattia, maustekurkkua, vegemajoneesia, omia suosikkitäytteitä

Valmista ensin sämpylät (ohje alla) tai käytä valmiita sämpylöitä.

Valmista seitan. Pilko sipulit pieneksi kuutioksi ja kuullota öljyssä pannulla miedolla lämmöllä. Kun sipulit ovat läpikuultavia, lisää siirappi ja karamellisoi sipuleja viitisen minuuttia, kunnes väri karamellinen.

Laita kulhoon karamellisoidut sipulit ja kidneypavut, soseuta sauvasekoittimella (voi tehdä myös tehosekoittimessa) tasaiseksi massaksi. Lisää gluteenijauho ja mausteet ja sekoita joko käsin tai sauvasekoittimella hyvin. Muotoile massasta 6 tasakokoista pyörykkää.
Muotoile pyöryköistä haluamasi kokoisia pihvejä.

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

Laita pihvit paistumaan pannulle öljyyn ja paista molemmin puolin muutama miuutti. Sivele pihvien päälle marinadia molemmin puolin paiston aikana. Kun pihveissä on sopiva paistunut pinta, nosta ne sivuun.

Härkäpapusämpylät

4-6 sämpylää

2½ dl vettä
½ pss kuivahiivaa
ripaus suolaa
2 tl agavesiirappia
1 dl härkäpapujauhoja
1 dl kaurahiutaleita
noin 4 dl täysjyvävehnäjauhoja
3 rkl öljyä
koristeluun seesaminsiemeniä ja kaurahiutaleita

Sekoita hiiva, suola ja siirappi noin 42 asteiseen veteen ja odota muutama minuutti nähdäksesi lähteekö hiiva toimimaan (kuplia ja kohoumia pinnassa). Lisää sitten härkäpapujauhot, kaurahiutaleet ja puolet täysjyväjauhoista, vaivaa taikina sekaisin. Lisää öljy ja loput jauhosta vähän kerrallaan samalla vaivaten taikinaa. Kun taikinan rakenne on hyvä, laita keittiöliina kulhon päälle ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan (esim uuni jossa vain valo päällä). Anna kohota noin 40 minuuttia, kunnes taikina on suunnilleen kaksinkertaistunut (valmistele pihvit odotusaikana).

Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä, joko 6 pientä tai 4 jättikokoista ja vaivaa niitä hetki. Laita sämpylät uunipannulle kohoamaan noin 15 minuutiksi. Sipaise sämpylöiden pinta vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä ja kaurahiutaleita.
Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes kypsiä.


VINKIT!
  • Härkäpapujauhoja löytyy nykyään hyvin varustelluista marketeistakin, mutta varmimmin niitä löytyy Ruohonjuurista, Punnitse&Säästä-liikkeistä tai nettikaupoista. Omat jauhoja ovat Vihreä Härkä merkkisiä
  • Valmista hamppariannoksen kylkeen ranskalaiset tuoreesta nauriista. Kuori 1-3 naurista (koosta riippuen), leikkaa ranskisten paksuisiksi tikuiksi. Sekoita niihin 2 rkl rypsiöljyä, 1 tl valkosipulijauhetta ja paahda 225 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia ja käännä ainakin kerran paiston aikana. Ripottele valmiiden ranskisten päälle vähän suolaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget