Uunijuures fajitakset

20. maaliskuuta 2017


Fajitaksista saa sesongin mukaisen käyttämällä värikkäitä juureksia täytteenä. Paahda maustetut juurekset uunissa, keitä raikas kvinoa ja päälle höysteitä niin loistava fajitasateria on valmis.


Ootko ajatellut et texmex-ruokaa vois tehdä myös suomalaisilla viboilla?

Juurekset mielletään helposti tylsiksi ja liian tavallisiksi ruuanlaitossa. Porkkanaakin laitetaan vain velvollisuudesta ruokaan ja bataatti nyt menee, kunhan se on uppopaistettua. Palsternakasta ja nauriista oot ehkä kuullut, mutta ei oo suurempia ideoita mitä niistä tehdä. Lanttuhan kuuluu selvästi jouluun ja punajuuri on ihan hyvää suklaakakussa. Jos lukeudut tähän porukkaan niin aion muuttaa sun käsityksen tylsistä ja vetisistä juureksista.


Juurekset ovat mitä mainioin tapa käyttää kotimaisia kasviksia talviaikaankin, sillä niitä säilötään syksystä varastokasviksina. Eli nyt vielä ennen uusia satoja viimevuoden juureksia on hyvin tarjolla. Mitään varsinaista pikaruokaa juureksista ei välttämättä saa, mutta kun heität juurekset uuniin, ne valmistuvat kuin itsellään.

Usein suomalaisessa ruuanlaitossa juuresten ongelma on kypsennystapa. Ne laitetaan syvään kulhoon kuutioina vieriviereen ja kypsennetään uunissa, ehkä jopa kannen alla. Tällöin niistä tulee väistämättäkin vetisiä ja ylikypsiä. Juureksista, ja oikeastaan mistä tahansa muustakin kasviksesta, tulee huomattavasti parempaa kun paahdat ne levällään uunipannulla. Juurekset ovat toki hyviä ruoan ohessa sellaisenaankin paahdettuna, mutta jos ne toimittavat isompaa virkaa pääruuassa, kannattaa ne ehdottomasti maustaa.

Juureksiin sopii oikeastaan mitkä mausteet tahansa, yritit, jauheet, kastikkeet. Oma suosikkini on savupaprikan, valkosipulijauheen ja jonkin yrtin sekoitus. Kun juurekset paahtaa uunissa levällään, tulee niihin paistopintaa ja jopa hieman rapeutta. Samalla mauista tulee paljon intensiivisempiä ja saatat jopa huomata että eivät ne niin pahoja olleetkaan!


Palataampa siihen texmexiin. Fajitakset on tunnetummin niitä salsatäytteisiä lämpimiä herkkuja. Mutta miksei niitä voisi ihan yhtä hyvin täyttää maukkailla juureksillakin? Ainakin oltaisiin kunnon fuusiokeittiössä kun saadaan juureksetkin kehiin! (bataattihan onkin niin perisuomalainen juures että oksat pois, mutta ei hätää, postauksen lopussa vinkit suomalaisempiin kasviksiin).

Tää ruoka valmistuu siis oikeasti käytännössä itsellään. Juuresten valmisteluissa menee aikaa noin 10 minuuttia, ja sen jälkeen voitkin odotella kun ne kypsyvät itsellään uunissa ja katsoa vaikka jakson (huom. lyhyen jakson) suosikkisarjaasi. Tai sitten vaikka vaan nopeuttaa myöhempiä valmisteluja ja valmistella kaikki täytteet valmiiksi juuresten kypsymistä odotellessa.


Pitemmittä puheitta yksinkertaista herkkua tortillaletun välissä hieman uudella tavalla. Koska perinteethän on tehty rikottaviksi vai mitä?


Uunijuures fajitakset

4 annosta

Uunijuurekset
1 pieni punainen bataatti
1 violetti bataatti
2 porkkanaa
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl savupaprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tl rosmariinia
½ tl suolaa
200 g herkkusieniä/portobelloja
1 rkl balsamicoa

Kurkumakvinoa
½ dl kvinoaa
1 tl kurkumaa
ripaus suolaa

Lisäksi
kaurafraichea (maustettuna paahdetulla valkosipulilla)
lehtipersiljaa tai muuta tuoretta yrttiä
(täysjyvä/glut.)tortillalättyjä

Kuori juurekset ja kuutioi pieneksi. Laita kuutiot kulhoon. Lisää öljy ja mausteet ja sekoita hyvin. Levitä juureskuutiot uunipannulle. Laita sienet juuresten päälle kanta ylöspäin ja pirskota balsamicoa sienten hattuun. Paahda 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Valmistele odotellessa kvinoa keittämällä se paketin ohjeen mukaan. Kun kvinoa on kypsää kaada ylimääräinen vesi pois ja mausta. 

Kun uunijuurekset ovat kypsiä pilko sienet siivuiksi. Tarjoile tortillat juuresten, sienten, kaurafraichen ja juuripersiljan kanssa.


VINKIT!
  • Juureksina voit käyttää ihan mitä juureksia haluat. Esimerkiksi punajuuri tai raitajuuri toimii mainiosti värintuojana violetin bataatin sijaan. Myös palsternakka, kyssäkaali tai nauris toimivat hyvin.
  • Kaurafraicheen saa kivasti makua kun paahdat valkosipulisilppua pannulla hetken ja lisäät sekaan.

4 kommenttia :

  1. Näyttääpä hyvältä! Jotenkin ei ole tullut mieleen laittaa tortilloihin uunijuureksia, vaikka hyvin varmaan sopisivat sinne. Laitetaanpa idea korvan taakse. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Wilhelmiina!
      Rupesin itsekin miettimään kun kaupassa hypistelin kaikkea kivaa vihannesosastolla, että miksei sitä oikeasti voisi laittaa niitä juureksia tortillaan kun kerran nyt niitä on hyvin tarjollakin! Vähän vaihtelua ja jännitystä elämään ;)

      Poista
  2. Hyvä idea! Pidän uunijuureksista tosi paljon, ovat herkullisia, helppoja, edullisia ja terveellisiä. Kiitos, nyt on taas yksi käyttöidea lisää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Janne!
      Uunijuurekset ovat kyllä tosi näppäriä ja edullisia myös kukkarolle. Ideoita niihin ei voi koskaan olla liikaa :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget