Nyhtökaura sloppy joet

28. huhtikuuta 2017


Nyhtökaurasta on moneksi, erityisen hyvin se toimii erilaisissa kastikkeitta, tai näiden ihanan sotkuisten sloppy joejen täytteenä! Kokeile ja ihastu.


Nyt ollaan jännän äärellä, sillä tänään olisi vuorossa ultimaattinen herkkumättö! Mutta ei hätää, blogin teemasta ei poiketa, se voidaan luokitella terveelliseksi ja ehdottomasti se on myös vegaaninen, kuten nykyään kaikki täällä blogissa. Tämä herkkumättö nimittäin saa veden herahtamaan kielelleni ihan vain tätä tekstiä kirjoittaessani. Jotain niin täydellistä laiskaan sunnuntaipäivään, tai oikeastaan mihinkä tahansa päivään.

Parastahan laiskan päivän mättöruuassa on se, että se valmistuu nopeasti. Jos sulla mee oikein kauan, niin näiden tekemiseen menee puoli tuntia. Jos oot taas nopea ja nälkäinen, suoriudut vartissa. Ota siis haaste vastaan ja kokeile nyhtökauraa yhdessä sen parhaimmista muodoista!


Kyseessähän on siis sloppy joe, eli perinteisesti jauhelihasoossilla täytetty sämpylä. Nyhtökaura sopii tähän siis juuri täydellisesti. Eli nyhtökaurasoossilla täytetyt sämpylät! Syöminen on juuri oikealla tavalla sotkuista, mutta niin ihanaa! Kun olet saanut näppisi sotkuiseksi yhden hampparin syömisestä, et voi kieltäytyä toisesta, sillä olisi sääli tuhlata niin täydellinen käsien sotkuisuus.

Olin haaveillut sloppy joejen valmistamisesta jo pitkään, mutta en ollut keksinyt sopivaa vaihtoehtoa täytteeseen. Soijarouhe tai tofu kun eivät oikein tuntuneet oikeilta ratkaisuilta. Nyhtökauraahan on ollut jo pitempään myynnissä, mutta oikeastaan vasta nyt voi joskus luottaa siihen että sitä olisi kaupan hyllyllä kun käyt kurkkaamassa. Mutta vain jos tähtien asento on oikea, suosittelen myös lottoamaan sillä kerralla kun nyhtökauraa löydät. Nimittäin ehdin jo tuudittautua siihen ajatukseen että no kyllähän sitä löytyy. Seuraavalla kerralapas ei löytynyt. Onneksi nyhtiksen nälkään auttaa myös Härkis, joka on loistava omissa käyttötarkoituksissaan!


En yleensä ole kovinkaan suuri fanittaja näille uusille valmiille, prosessoiduille kasviproteiineille. Oikeastaan siihen on useampiakin syitä, prosessoidun ruuan välttäminen, suolan määrä, korkea hinta, muovipakkaukset. Jostain tosin juuri luin, että nyhtökauranko suolapitoisuutta oltiin vähentämässä, onko kellään muistikuvaa?

Niinpä siis pidän näistä tällaisista tuotteista vähän enemmän luksusruokana, eli viikonloppuun, mutta ei välttämättä arkisin kaikkeen ruuanlaittoon. Mutta toisaalta, jokainen saa valita itse, sehän tässä onkin paras juttu. Mitä sä oot mieltä nyhtökauroista, härkiksistä ja kumppaneista?


Vappuhan on kohta ovella, joten tässä mahtava idea vappupiknikille tai vaikka brunssillekin. Nyhtökaurasoossi vain rasiaan mukaan, sämpylät joukkoon ja jalapenopurkki mukaan, sitten onkin helppo puistossa kasata hampparit ja sotkea rauhassa, ei haittaa vaikka täytettä tipahtaakin, luonto kyllä korjaa (toisinkuin keittiön pöydältä tai lattialta). Sanotaanko että tämä voisi jopa olla vuoden 2017 virallinen vappuruoka. Tai ainakin mä päätin juuri niin.


Nyhtökaura sloppy joet

4-6 annosta

Täyte
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pkt nude nyhtökauraa
1 tlk Mutti tomaattimurskaa
½ vihreä paprika
2 rkl balsamicoa
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl yrttisuolaa
½ tl mustapippuria
1 keskikokoinen maustekurkku
öljyä paistamiseen

Marinoidut punasipulit
1 iso punasipuli
3 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus pippuria

Lisäksi
täysjyväsämpylöitä
salaattia
jalapenoja

Valmista täyte. Kuori ja pilko sipulit pieneksi ja kuullota öljyssä. Lisää sekaan nyhtökaura ja paista hieman. Kaada sitten tomaattimurska, kuutioitu paprika ja balsamico ja anna hautua viitisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää mausteet ja pieneksi kuutioitu maustekurkku.

Valmista marinoidut punasipulit leikkaamalla punasipuli renkaiksi ja hauduttamalla viitisen minuuttia maustetussa viinietikassa, jolloin sipulit pehmenevät ja punaisuus korostuu.

Lämmitä/paahdat sämpylät. Kasaa sämpylät ja nauti.


VINKIT!
  • Jos pidät tulisemmasta, lisää nyhtökauratäytteeseen yksi tuore punainen chili silputtuna sipulien paiston yhteydessä
  • Kokonaisen maustekurkun sijaan voit käyttää myös maustekurkkusiivuja jotka vain pilkkoo.

4 kommenttia :

  1. Vesi herahti kielelle. Meillä maistellaan näitä varmaankin vappuna. Meidän lähikaupassa on nyt ollut aika hyvin nyhtistä saatavilla verrattuna vaikkapa viime kesään tai syksyyn, jolloin sitä sai ainoastaan tietämällä sen päivän, milloin nyhtistä tulee kauppaan. Meidän lähikauppaan sitä on tullut perjantaisin,

    Mukavaa vappua! t. Blogisisko Heli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Heli!
      Ja ihana kuulla jos kelpasi :)

      Nyhtökaura tuntuu olevan jotenkin tosi paikallinen ilmiö, joissain kaupoissa sitä on tosi hyvin saatavilla, kunhan vain löytää sen tietyn kaupan missä sitä on hyvin saatavilla tai ei epäonnisesti (kuten minä) osu kohdalle juuri silloin kun viimeininkin paketti on viety hyllystä.

      Mainiota vappua!

      Poista
  2. Moikka! Ihanaa kun joku kirjoittaa prosessoiduista kasviperäisistä tuotteista ja niiden muoviroskasta. Okei ite käytän paljon soija-ja mantelimaitoa, mutta mulle vegaaniruokavalio tarkoittaa koko luonnon kunnioittamista :) Törmäsin vasta nyt sun blogiin, taatusti palaan näihin resepteihin! Meillä vaikuttaa olevan samanhenkinen ote ruuanlaittoon :) Hauskaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Marski, kiitos kommentista! :)
      Kiva kuulla että postaus oli mieleesi. Samoilla linjoilla tosiaan mennään! Mun mielestä ekologisuus pitäisi huomioida muissakin jutuissa kuin vain siinä kasviperäisyydessä: pakkausmateriaalit, kuljetus, kotimaisuus jne. Monen asian summa eikä vain yksi viipale siitä :) Kirjoittelin itseasiassa hiljattain Vegem-firman seitankebabista ja niiden uudesta pakkausmateriaalista, jossa muovin määrää on pyritty vähentämään. Kirjoitus löytyy siis täältä jos kiinnostaa http://ruoka-alkemisti.blogspot.com/2018/06/seitankebab-toastit-ja-coleslaw.html

      Kiva että törmäsit blogiini ja mukava saada sut lukijaksi :) Mukavaa kesää sullekin!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget