Riisipaperirullat ja currytofu

10. huhtikuuta 2017


Riisipaperirullat ovat ihanan näköisiä ja värikkäitä. Ne on yllättävän helppo valmistaa, vaikka ohje saattaa kuulostaakin näpertelyltä. Currymarinoitu tofu tuo kivasti potkua muuten raikkaisiin rulliin.


Riisipaperirullat, kesärullat, miksipä niitä sitten haluaakaan kutsua. Kuulostaako tutulta?


Riisipaperirullat tehdään riisipaperiarkeista, tai ehkä voisi helpommin puhua taikinasta. Riisipaperiarkkeja saa etnisten kauppojen lisäksi nykyään jo joistain hyvin varustelluista marketeista, joten niitä on helppo löytää. Esimerkiksi Blue dragonilla niitä on spring roll wrapper nimellä, joten silmä tarkkana!


Riisipaperirullien hienous piilee siinä, että ne on oikeasti nopea valmistaa ja ne ovat ihan älyttömän hyviä! Tällä kertaa paistoin niiden täytteeksi currymaustettua tofua, jopa sopii tuoreiden kasvisten kaveriksi kuin nenä päähän.

Rullien valmistus tapahtuu niinkin yksinkertaisesti, että kasvikset vain pilkotaan tai raastetaan sopivaksi, täytetään rullat niillä ja oheen sitten dippailukastike. Ja siis kyllä, raakoja kasviksia. Ei mitään kypsentelyä tai sen kummempaa.

Ja kun sanon että nämä ovat oikeasti superhyviä, niin en huijaa yhtään. Ne maistuvat ihan kaikille nirsoimmastakin ruokailijasta lähtien. Meillä ne upposivat kaikille ihan tuosta noin vain ja jäi vähän olo että olisi voinut tehdä parikymmentä enemmän, niin olisi voinut syödä törkyöverit. Näiden kanssa et siis tule pettymään!


Nämä rullat voi hyvin valmistella myös edellisenä päivänä, kunhan vain huolehdit niiden hyvästä säilytyksestä. Eli kannellinen ilmatiivis rasia tai hyvä kelmukääre. Näin niiden kuori ei pääse kuivahtamaan. Näitä rullua on ihana tarjota vaikka vieraille, kunhan malttaa omien herkkuhetkien suhteen malttaa. 

Täytteenä voit käyttää toki muitakin kasviksia, mutta ulkonäöstä tulee ehdottomasti paras kun otat kaikki värikkäimmät ja maukkaimmat kasvikset. Tärkeää kuitenkin yhdistää erilaisia makuja ja koostumuksia. Rapeaa, rouskuvaa, pehmeää, kirpeää, makeaa, hapanta. Esimerkiksi makeaa porkkanaa tasapainottaa hyvin hapokas paprika. Kun taas silmusalaatti ja vihreä salaatti rouskuvat kivasti, on täyteläisen pehmeä tofu hyvä vastapaino. 

Riisipaperirullat ja currytofu

4 annosta

15-20 riisipaperilevyjä

Täytteet
n. 300g maustamatonta tofua
2 tl mango currya/tavallista curryjauhetta
öljyä paistamiseen

3 porkkanaa
1 pieni violetti bataatti
150 g punakaalta (noin 4 dl raastetta)
½ punainen paprika
1 pss vihreää salaattia
1 rs tulista silmusalaattia

Kastike
½ dl soijakastiketta
2 tl maapähkinävoita
1 tl srirachakastiketta
1 tl seesaminsiemeniä

Ota tofu paketista ja valuta ylimääräinen neste. Leikkaa tofu pitkittäin reilun sentin paksuisiksi levyiksi ja asettele ne paperien/keittiöpyyhkeen väliin kuivumaan, voit laittaa myös painon päälle.

Kuori porkkana ja bataatti, leikkaa porkkanasta tikkuja ja bataatista ohuita siivuja. Raasta punakaalista esimerkiksi juustohöylällä ohutta silppua. Leikkaa paprika tikuiksi. Revi salaatti.

Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään.

Kun tofu on kuivunut leikkaa levyt pitkittäin tikuiksi ja laita pannulle paistumaan. Kun tofut ovat saaneet hieman väriä lorauta pannulle öljyä ja lisää curryjauhe. Paista tofuja vielä hetki että pinta vielä rapeutuu.

Kasaa rullat. Liota riisipaperia lämpimässä vedessä kunnes levy on pehmennyt tahmaiseksi. Kasaa levylle täytteitä (alimmaiseksi se jonka haluaa näkyvän rullan päällä). Taita rullan pohja täytteiden päälle, sitten sivut tiiviisti päälle ja lopuksi pyöräytä rulla kiinni. Rullat kannattaa pyörittää lopuksi aika tiiviisti että täytteet pysyvät sisällä. Toista sama kaikille rullille.

Tarjoile dippaamalla kastikkeeseen.


8 kommenttia :

  1. Ihanan värikäs annos! En ole kovinkaan kärsivällinen näpertelijä, mutta jospa näitä jaksaisi pyöritellä. Sopisi varmasti esimerkiksi vapputarjottavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Nää rullat on siitä käteviä, että ne ei vaadi oikeastaan kovinkaan paljoa sitä näpertelyä. Verrattavissa ehkä jos tekee burritoja tai vastaavia kääreitä tortilloista. Tosin riisipaperin liotu siihen lisäksi, mutta ei mikään sorminäppäryyttä vaativa juttu.
      Vappuna nää olis kyllä ihania! Varsinkin jos olis muutakin sormisyötävää niin menis kyllä mainiosti

      Poista
  2. Oi, on jo pidempään tehnyt mieli kesärullia! Currylla maustettu tofu on hyvä idea. Lähikauppamme ei valitettavasti vain ole riittävän hyvinvarusteltu, että olisin sieltä riisipaperia löytänyt, ja rullahimo onkin tyssännyt siihen, että en ole jaksanut poiketa rutiineista sen vertaa, että olisin etsiskellyt niitä muualta. Pitäisi kyllä jaksaa, nämä olisivat jotenkin niin keväistä syötävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Tää sattuikin sitten juuri sopivasti inspiroimaan :) Curry sopi tofuun hyvin, tuo makua, mutta ei liikaa.
      Voithan toki koittaa lähikaupassakin kysyä myyjältä, että ottaisivatko niitä papereita valikoimiin? Ehdottaa vaikka juuri tuota blue dragonin tuotetta! Saattaisi käydä vaikka hyvä tuuri ja tulla valikoimiin :) Mä yleensä hamstraan aina kaikkia vähän erikoisempia ruokajuttuja sillon harvoin kun käy jossain isommassa kaupassa, niin lähikaupasta voi sitten ostaa ne perustarpeet.

      Ja ehdottomasti just kevätruokaa! Värit ja raikkaus

      Poista
  3. Onpa kauniita rullia! Niin värikkäitä, kuin karamelleja. Mutta terveellisiä sellaisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sofia!
      Nää on kyllä ihanan värikkäitä ja varmasti auttaa täyttämään sitä päivän kasvisten puolta kiloa ;)

      Poista
  4. Voikohan tavallista bataattiakin syödä raakana..? Violettia ei löytynyt, toivottavasti taviskin kelpaisi :) Tofuakin löytyi vain kylmäsavustettuna. Olisikohan se parempi pelkällään vai sopisikohan siihenkin curry?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallinen bataatti kelpaa ihan yhtä hyvin tähän! Sen voi myös syödä raakana. Laitoin violetin ohjeeseen vain koska se on nätin värinen, mutta oranssi menee yhtä hyvin.

      Kylmäsavustetulla tofulla saat lopputuloksesta varmasti vielä maukkaamman, joten lisää ihmeessä siihenkin currya. Toimi sen kanssa samoin kuten selitin ohjeessa maustamattomalle. Eli kuivaa ensin, paista ja mausta jne. Se menee toki sellaisenaankin, mutta currysta saat hieman potkua makuun.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget