Porkkana-rosmariinirieskat

19. heinäkuuta 2017


Rieskat valmistuvat helposti ja nopeasti, tuoreesta porkkanasta ja rosmariinista saakin kivasti makua ja väriä rieskoihin.


Leipä kuuluu suomalaisten ruokavalioon aika tiukasti. Aamupalaksi leipää, ruuan lisukkeena leipää, välipalaksi leipää ja vielä ilta päätetään leivällä. Miltä kuulostaisi päivä ilman leipää? Ei varmaan kovinkaan lohdulliselta, koska mitä sitten syötäisiin välipalaksi.

Pitää kyllä tähän väliin myöntää, että vaikka kaupan leipähyllyt pursuilevat toinen toistaan mehukkaampia leipiä, minulla oli hirveä ongelma löytää hyviä sämpylöitä viimeviikolla. Halusin että sämpylöissä olisi kuitua enemmän kuin 6g/100g ja että ne olisivat hyvän kokoisia hampurilaisia varten (tuolloin en ehtinyt itse leipomaan sämpylöitä joka olisi ongelman toki ratkaissut). Kiersin kolme kauppaa kauppakeskuksessa ja viimeisestä lopulta löysin kurpisansiemensämpyläni. Miten on mahdollista, ettei kaupassa ole sopivaa leipää vaikka hyllyt pursuavat?!

Harmillisen usein leipien nimet lupaavat enemmän mitä tuotesisältö. Kaura- ja ruisleipä ovatkin käytännössä vehnäleipiä. Rouhe, jyvä tai monivilja on käytännössä vain mainoskikka, joka tarkoittaa sipaisua mainitusta runsauden sijaan. Täysjyväleivässäkin yleensä on vain pienehkö osa täysjyvää ja leivän kuituosuus jääkin mitättömäksi. Vaikeaa on!


Hiivalla kohotettuun leipään kuluukin helposti aikaa reilu tunti, joten arkisin siihen ei välttämättä ole mahdollisuuksia. Onneksi on paljon nopeampiakin tapoja leiväntekoon, nimittäin rieskat valmistuvat huolettoman nopeasti! Puhumattakaan siitä, että rieskat ovat ihan älyttömän hyviä.

Vaihtelua perinteiseen rieskaan saakin lisäämällä taikinaan kasviksia ja mausteita. Rosmariini sopii rieskojen mausteeksi mielestäni erityisen hyvin, ja hyvä vastapaino vahvalle maulle onkin makea porkkana. Juuresrieska blogista jo löytyykin, joten voit kokeilla sitäkin tämän jälkeen jos innostut rieskoista.


Rieskat on siitä kivoja, että niitä voi tehdä isomman kasan kerralla ja halutessaan pakastaa osan ja ottaa tarpeen mukaan sulamaan. Yleensä tosin käykin juuri niin, että rieskat tulee syötyä sillä samalla hetkellä kun ne ottaa uunista. Tai oikeastaan kun ne ovat jäähtyneet juuri sen verran, että ensimmäisen kanssa polttaa kitalakensa. Mutta se on sitä parhautta.

Päälle riittääkin sitten vain sipaisu margariinia, tuorejuustoa tai vaikka siivut tuoretta kurkkua! Nyt kesällä vielä kun porkkanat ovat niin mehukkaita, rieskoista tulee erityisen maukkaita.


Porkkana-rosmariinirieskat

noin 10 rieskaa

2 porkkanaa
5 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
½ dl rypsiöljyä
7 dl ohrajauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1 tl kuivattua rosmariinia (tai pieni kourallinen tuoretta)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa


Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Ota taikinaa pieni kourallinen ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille haluamasi kokoisiksi rieskoiksi (taikinan kuuluu olla tahmaista). Taikinasta saa 10 noin 10 cm halkaisijan rieskaa.

Paista rieskoja 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes reunat ovat rapsakat mutta keskusta pehmeä. Anna jäähtyä hetki ennen siirtämistä. Tarjoile kylmänä tai lämpimänä


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget