Salaattitacot kikhernepyöryköillä ja ananassalsalla

31. heinäkuuta 2017


Raikkaat salaattitacot ovat kevyttä syötävää. Tacoista löytyy myös reilusti makua kikhernepyöryköiden ja ananassalsan ansiosta.


Osallistuin jokunen aika sitten Makrobiosin järjestämään bloggaajailtaan "Miten tarjota terveellisempää arkea ja juhlaa". Tapahtumassa oli esillä muutamia erilaisia tuotteita, joista jokaista yhdisti terveellisyys ja oikeat raaka-aineet, tässä tapauksessa kasvikset. Esillä oli esimerkiksi Bear-merkkisiä marjaremmejä eli jojoja, jotka valmistetaan marjoista tai hedelmistä. Eniten mieleen jäi kuitenkin Primrose's Kitchenin myslit ja granolat, jotka olivat ihan taivaallisia. Niitä saa Suomessakin Ruohonjuurista ja Stockmannilta.

Terveellinen ruoka ja terveellisemmät vaihtoehdot sopivatkin blogini teemaan kuin nenä päähän. Herkuttelusta tai hyvästä ruuasta ei suinkaan tarvitse luopua tavoitellessaan terveellisempiä elämäntapoja, päinvastoin. Kaikesta ruuasta voi tehdä terveellisempää ja pienillä muutoksilla muuttaa ruokavaliotaan terveellisemmäksi. Enkä nyt tarkoita sitä, että vaihdat kaiken pastan spiraalileikkuribataattiin tai alat lipittämään vihermehuja joka aamu samalla kun joogaat. Vaan tarkoitan pieniä valintoja, sellaisia joita jokainen meistä pystyy tekemään.


Mitä sitten ne terveellisemmät valinnat oikeasti voisivat olla?

Pieni muutos on esimerkiksi valkaistun vehnän vaihtaminen täysjyvätuotteisiin ja suosimalla monipuolisemmin eri viljalajeja. Leipoessa jos täysin täysjyväjauhoihin siirtyminen tuntuu hurjalta, voi esimerkiksi puolet jauhoista korvata täysjyväisillä tai lisätä piirakkataikinaan hieman kaurahiutaleita. Pastan ja riisin voi valita täysjyväisenä, ulkonäköhän niissä on hieman tummempi, mutta maku on mielestäni hyvä. Täysjyväpasta ei liisteröidy yhtä helposti kuin tavallinen vaalea pasta, jolloin spagetin rakenne pysyy parempana.

Viimeaikoina gluteeni ja sokeri ovat puhuttaneet paljon. Monet muuttavat ruokavalionsa gluteenittomaksi terveellisyyden tai herkän suolen nimissä. Toki jos huomaa tällä olevan vaikutusta, niin miksi ei. Itse suosin kuitenkin enemmän sitä kultaisen keskitien vaihtoehtoa. Avainsanana vähentäminen ja kohtuullistaminen. Syön gluteenitonta kotona silloin tällöin, kun se on valmistuksen kannalta helppoa tai tapahtuu automaattisesti. Esimerkiksi käytän paljon kauraa, joten joka aamu aamupuuroni on gluteeniton, mutta en kuitenkaan osta leipääni gluteenittomana erikseen, ellen sitten maun takia. Eli gluteenin vähentäminen ruokavaliosta vaikuttaa varmasti positiivisesti jokaisen ruokavalioon ihan jo FODMAP-ruokavalion periaatteidenkin mukaisesti jos viljat korvaa vatsaystävällisemmillä vaihtoehdoilla, mutta en kuitenkaan ole ihan varma onko gluteenin täysi välttäminen terveyssyistä oikotie onneen.


Entäs sitten se sokeri? Sokerin arvellaankin olevan tällähetkellä se pääpahis. Toisaalta nämä tutkimukset tuntuvat menevän hyvinkin trendeissä vuorotellen. Elämäni aikana ensin 90-luvulla ja 2000-luvun alussa välteltiin rasvaa, ja erilaisia kevyttuotteita ilmestyi kuin sieniä sateella. Sitten hoksattiin että hiilihydraatteja niitä pitäisikin vältellä ja ruvettiin karppaamaan, jolloin rasvankulutus suorastaan räjähti. Muutama vuosi sitten havahduttiinkin gluteeniin ja sen huonoihin vaikutuksiin ja nyt hiljalleen sokeri onkin se pahis. Ovatkohan proteiinit sitten seuraavana boikottilistalla? Tuskin sentään.

Sokeri on vähän mutkikas aine sen takia, että sokerithan ovat hiilihydraatteja ja hiilihydraatteja löytyy käytännössä ihan kaikkialta. Joten sinällään sokereja itsessään on aika mahdotonta vältellä. Toisaalta avainsanana onkin valkaistu sokeri, joka lienee se haitallisin tässä yhtälössä. Sokerit koostuvat pääosin glukoosista, jonka määrä vaihtelee hieman sokerilaadusta riippuen. Toki lisätyn fruktoosin eli hedelmäsokerin vaikutuksista verensokeriin ei ole yhtään sen parempaa tietoa, se on jopa haitallisempaa diabeetikoille kuin glukoosi. 

Toisaalta jos rupeamme nyt saivartelemaan, niin käsittelemättömien sokereiden kuten intiaanisokerin eli täysruokosokerin, vaahterasiirapin, kookossokerin tai hunajan suurista terveysvaikutuksista ei ole varsinaista tutkimustietoa. Toki nämä sokerit sisältävät enemmän mineraaleja, antioksidantteja, mineraaleja ja muita aineita. Toisaalta voisin luetella suoralta kädeltä useammankin raaka-aineen joka olisi huomattavasti parempi antioksidantin tai mineraalinlähde. Koska omistakin resepteistäni löytyy näitä viimeisenä mainittuja aineksia, tarkoittaa se että pidän näitä käsittelemättömämpiä sokereita huomattavasti parempana vaihtoehtona kuin tavallista sokeria. Jos siis sokeria haluaa käyttää, niin luonnolliset makeuttajat ovat niitä parhaita. Sokerin laadun ja määrän kriittisellä tarkastelulla päästään jo pitkälle. Mutta leivonnassa ja herkuissa voi yhtä hyvin käyttää makeuttajana vaikka taateleita, banaania tai kasviksia


Kaiken tämän terveysselostuksen jälkeen päästäänkin itse asiaan, eli tähän ihanaan reseptiin. Tuolla Makrobioksen illassa oli ruuat valmistamassa A Brit in Helsinki -blogista tuttu Paul. Illan menu olikin ihan taivaallinen, eikä siellä jäänyt lainkaan nälkä. Hän oli tehnyt ihania salaattitacoja, joissa oli saksanpähkinätäyte ja ananassalsa päällä. Tästä innostuneena teinkin mukaillen samantyyppiset salaattitacot.

Rapeasta salaatista saakin kivasti tacokuoren korvikkeen ja näin kesällä varsinkin raikas versio esittäytyy edukseen! Kikherneistä ja auringonkukansiemenistä valmistuu helpot, mutta maukkaat pyörykät, joita voi halutessaan maustaa reilumminkin! Kaveriksi sitten näille jugurtilla kevennetty coleslaw ja raikas ananassalsa.


Salaattitacot kikhernepyöryköillä ja ananassalsalla

4 annosta

Tacoiksi rapeaa salaattia kuten romainea

Kikhernepyörykät
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
2 valkosipulinkynttä
1 prk kikherneitä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
3 tl savupaprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
1 tl yrttisuolaa
2-3 rkl vettä

öljyä paistamiseen

Vegaaninen coleslaw
100 g (varhais)kaalia
1 iso porkkana
1 dl kasvijugurttia (kaura tai soija)
2 tl sinappia
½ limen mehu
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus pippuria

Ananassalsa
3 ananasrengasta (tuoretta)
1 limen kuori
½ limen mehu
1 iso kourallinen tuoretta minttua


Paahda auringonkunansiemenet ja valkosipuli pannulla. Laita kaikki pyöryköiden ainekset tehosekoittimeen ja aja lähes tasaiseksi massaksi, pieniä sattumia voi jäädä. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Muotoile massasta pieniä pyöryköitä ja paista pannulla öljyssä.

Valmista coleslaw. Leikkaa kaali ohueksi silpuksi. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi. Sekoita kaali- ja porkkanasilppuun loput aineksista.

Valmista ananassalsa. Leikkaa ananas pieniksi kuutioiksi. Lisää kulhoon loput aineksista. Puristele salsaa hetki käsin, että ananaksista irtoaa hieman mehua.

Kasaa tacot. Annostele täytteitä salaatinlehdille ja tarjoile. Lehdet voi täyttää myös etukäteen ja säilyttää jääkaapissa.


2 kommenttia :

  1. Mulla on itsellä viha-rakkaus suhde täysjyväpastaan. Välillä se menee ja välillä en voi edes ajatella että söisin. Perus Jauhelihakatike tarvitsee ehdottomasti vaalean pastan. Coleslaw ja ananassalsa kuulostaa houkuttelevalta! Pitää varmaan pistää testiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki riippuu paljon myös täysjyväpastasta, jota käyttää! Jotku eivät vain ole hyvän makuisia. Mutta mä puolestaan en taas pidä kun lounasruokalassa on aina vaaleaa pastaa niin se on jotenkin niin mössöistä ja takertuvaa. Kotona taas aina hyväksi todettua täysjyväpastaa niin tottunut siihen.

      Kiva jos vaikutti hyvältä! Toivottavasti kokeilut onnistuu :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget