Kurpitsalaksa ja paahdetut kikherneet

2. marraskuuta 2017


Lämmittävä laksa saa liemeen lisämakua kurpitsasoseesta. Paahdetuista kikherneistä annokseen saa mukavasti ruokaisuutta ja makua. Tämä keitto kannattaa maustaa reilulla tujauksella limeä!


Kaukana tuntuu olevan ne päivät kun kaipasi vain kylmää salaattia, raikkaita makuja ja paljon jäätelöä. No okei, jäätelö oli vitsi, sitä tekee mieli aina. Kun tämä kylmä keli tuntuu porautuvan luihin ja ytimiin, on mukava syödä jotain lämmintä ja mausteista. Etenkin keitot tekevät kauppansa nyt paremmin kuin hetkeen!

Laksa on minulle entuudestaan sinänsä tuntematon ruoka, sillä lähinnä olen hämmästellyt sitä vain nimenä ravintoloiden ruokalistalla koskaan sen kummemmin ajattelematta. Aiemmin käsitykseni oli, että laksa olisi kirkaslieminen tylsä keitto, mutta nykyään jo viisastuneena tiedän, että se on kaikkea muuta kuin tylsä. Eikä se välttämättä ole edes kirkaslieminen. 


Kaakkoisaasian makuja henkivässä laksassa paras juttu onkin se liemi. Sitä voisi juoda ihan sellaisenaan. Tällä kertaa liemi kätkee pienen yllätyksen, nimittäin kurpitsasoseen! Näin Half Baked Harvest blogissa käytettävän kurpitsasosetta laksan liemessä, joten mainiolta kuulostanutta ideaa täytyi päästä kokeilemaan itsekin! Mikä olisi kurpitsafriikille parempi soppapohja kuin kurpitsalla terästetty versio!

Päätin yllättää paremman puoliskon hänen ollessaan töissä ja saapuessaan olinkin parhaillaan keittelemässä laksan lientä. Ovesta sisään tullessa hän kurkkasikin toiveikkaasti keittiöön ja kysyi tulisiko tuo rappukäytävään kantautuva hyvä tuoksu kenties meiltä, tulihan se.

Tämä laksa ei ole kovinkaan tulinen, mutta tulisuutta on helppo lisätä valitsemalla chililajike vahvuuden mukaan. Käytin tähän meidän kotona kasvatettuja lemon drop -chilejä, joissa on hieman sitruksinen maku. Lemon drop sopikin ihan loistavasti laksan liemeen, onneksi näitä herkkuja on vielä muutama kasvamassa.



Kurpitsalaksa ja paahdetut kikherneet

noin 4 annosta

Liemi
1 rkl seesamiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 cm pala inkivääriä
1-2 keltaista chiliä (halutun tulisuuden mukaan)
½ myskikurpitsasta (n. 500g)
2 kaffirlimenlehteä
2 dl kookosmaitoa
1rkl soijakastiketta (glut. tarv.)
1 rkl ume plum etikkaa
½ limen mehu
½ tl mustapippuria

Paahdetut kikherneet
1 tlk kikherneitä
1 rkl seesamiöljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
suolaa

Lisäksi
n 200g valinnaisia nuudeleita
puolet liemen kurpitsasta
punaista paprikaa
ruohosipulia
limeä

Pilko sipulit ja inkivääri pieneksi ja laita kattilaan paistumaan öljyssä. Pilko myös chili(t) ja poista siemenet. Lisää kattilaan chilit kun sipulit ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Kuori kurpitsa ja kuutioi. Laita kurpitsa ja kaffirlimenlehdet kattilaan ja lisää vettä niin että kurpitsat juuri peittyvät ja keitä kypsäksi n. 15 min. Poista lopuksi kaffirlimenlehdet.

Odotellessa valuta kikherneet (liemen voi käyttää muuhun) ja sekoita niihin öljy ja mausteet. Paahda kikherneitä pannulla kunnes ne saavat hieman väriä pintaan.

Kun kurpitsanpalat ovat kypsiä, nosta puolet paloista sivuun annoksen höystämistä varten. Soseuta loppu liemi mahdollisimman tasaiseksi. Lisää liemeen kookosmaito ja loput aineksista. Lisää tarvittaessa vettä jos liemi on kovin paksua

Keitä nuudelit paketin ohjeen mukaan. Pilko myös muut kasvikset sopivaksi annosten päälle.

Kasaa annokset. Laita kulhoihin nuudeleita ja lientä. Lusikoi päälle kikherneitä, kurpitsaa ja muita haluamiasi kasviksia. Tiristä lopuksi vielä limen mehua annosten päälle.


Vinkit!
  • Jos et löydä kaffirlimenlehteä, jätä ne kokonaan pois. Niistä tulee liemeen vain ihana maku, joten kannattaa kokeilla.
  • Nuudeleita voit käyttää mitä tahansa kuten sobanuudeleita (kuvissa), riisinuudeleita tai muita mieleisiä.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Näyttääpä herkulliselta! Tosin valmistus vaatisi kauppareissun, ei nimittäin löydy kuin myskikurpitsaa ja kikherneitä kaapista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Se onkin usein ongelmallista kun tekisi mieli kokeilla jotain ruokaa mutta kaappi huutaa tyhjyyttään. Mutta ehkä ensikauppareissulla sitten :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget