Nyhtökauralla täytetyt spagettikurpitsat

7. marraskuuta 2017


Spagettikurpitsa toimii mainiosti kevyenä pastankorvikkeena ja siitä saakin täyteläisen uunipaistoksen. Spagettikurpitsan kanssa sopivat vahvat maut, joten mausteinen nyhtökauratäyte toimii hyvin.


Spagettikurpitsat ovat viimeaikoina ilahduttaneet kaupoissa läsnäolollaan! Kaukana ovat ne ajat kun metsästin spagettikurpitsani Ahlmannin tilapuodista, joka oli ainoa paikka silloin missä niitä olin nähnyt. Nyt spagettikurpitsoja on ollut ainakin reilun kuukauden kaupoissa ja tarjontaa näyttää kovasti vielä riittävän.

Ootko sä vielä kokeillut spagettikurpitsaa? Tai onko niitä tullut edes kaupassa vastaan?

Seuraava kysymys kuuluukin, mitä ruokaa spagettikurpitsasta tekisi?


Spagettikurpitsa on parhaimmillaan ihan vain uunissa kypsennettynä. Olennaisin seikka spagettikurpitsan kypsentämisessä on kuitenkin se, että sen kypsentää ns. väärinpäin eli leikkuupinta kohti uunipannua. Spagettikurpitsasta irtoaa nestettä kypsyessä, joten tällöin neste ei jää möhistämään hedelmälihaa vaan valuu uunipannulle. 

Olen kuullut että monilla on ollut ongelmia spagettikurpitsan kypsentämisessä, sillä se ylikypsyy helposti. En ole itse huomannut moista ongelmaa vielä, ehkä tämä on kiinni kurpitsayksilöstäkin? Kypsennyksen aikana ei kannata kuitenkaan käyttää liian korkeaa lämpötilaa ja kurpitsan kypsyys kannattaa kokeilla ensimmäisen puolentunnin paikkeilla. Näin pystyy arvioimaan paremmin koska kurpitsa on juuri sopiva.


Spagettikurpitsan kanssa sopivat hyvin vahvat maut, sillä kurpitsa on aika mietoa itsessään. Aiemmin olen tehnyt spagettikurpitsan oheen mustapapukastiketta, joka toimi oikein hyvin. Myös maapähkinävoikastike sopii hyvin spagettikurpitsan kaveriksi.

Nyhtökaura sopii hyvin spagettikurpitsan kaveriksi kunhan sen maustaa vain tarpeeksi hyvin. Kurpitsat maistuvat täytteen kanssa ihan sellaisenaankin, mutta jos haluaa oikein herkutella, voi täytteen päälle ripotella vielä vegejuustoraastetta, jolloin annoksesta tulee vieläkin mehukkaampi.


Nyhtökauralla täytetyt spagettikurpitsat

2-4 annosta

Spagettikurpitsa
1 spagettikurpitsa (1-1½ kg)
1 rkl öljyä
pippuria
suolaa

Täyte
1 sipuli
1 punainen chili
1 pkt Monday nyhtökauraa
200 g/1 pieni parsakaali
100 g pakasteherneitä
pippurisekoitusta
suolaa

öljyä paistamiseen
halutessasi vegejuustoraastetta esim Sheese mozzarella style
tuoretta tilliä

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Puolita spagettikurpitsa ja poista siemenet (käytä halutessa muuhun ruokaan). Valele pinta öljyllä ja ripottele suolaa ja pippuria. Kypsennä kurpitsaa 175 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

Valmista odotellessa täyte. Kuutio sipuli ja chili ja kuullota ne. Lisää pannulle nyhtökaura, parsakaalinpalat ja heneet. Paista nyhtökauraan rapea pinta. Mausta täyte.

Ota kurpitsat uunista ja käännä kuppi ylöspäin. Riivi maltoa haarukalla niin että spagettisuikaleet irtoavat kuoresta. Lusikoi täyte spagettien sekaan ja sekoita. Lisää halutessasi juustoraaste tässä vaiheessa.

Paista kurpitsoja 175 asteisessa uunissa vielä 10-15 minuuttia


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Hauska ja erilainen idea! Me ostettiin viime vuonna spagettikurpitsa ja ikävä kyllä seisottuaan jääkaapissa puolisen vuotta se sai mennä paremmille maille. En tiennyt mitä siitä tekisi ja sitten se vain jäi. Kurpitsat ovat tänä syksynä olleet todella in, eikä varmasti syyttä. Tämä voisi olla mukavan helppo resepti ajatellen tutustumista spagettikurpitsaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia!
      Spagettikurpitsa on kyllä helposti sellainen, että siitä ei ihan heti tiedä mitä tekisi. Tää on ainakin just sellanen helppo tutustumisresepti, kuten sanoitkin :) Kurpitsajuttuja on kyllä piisannut ihanasti (en edes tajunnut että tääkin on kurpitsaresepti, mutta tottakaihan se on :D )

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget