Sienimuhennos ja uunibataatit

23. marraskuuta 2017


Perinteinen sienimuhennos maistuu paahdettujen bataattien kanssa. Kaveriksi kelpaakin sitten paistettu nyhtökaura ja lämpimät kasvikset! 


Tänä syksynä on sienistä saanut nauttia ihan urakalla! Pitkästä aikaa meilläkin on sieniä iso kasa pakastimessa! Omaa onneani en voi kuitenkaan kiittää pakastimen sienivarannoista, sillä tätini keräsi ne ja ystävällisesti toi osan meillekin. Tänä talvena tullaan siis nauttimaan suppilovahveroista useampaankin otteeseen, kun ei tarvitse sitä ainoaa pientä rasiallista säästellä loputtomiin ja tajuta kesällä että siellä pakastimessa se vieläkin könöttää.

Perinteinen sienimuhennos onkin helppo herkku, vähän sipulia, sieniä, kermaa ja mausteita. Kaikessa yksinkertaisuudessaanhan se on siinä. Vegaaninen sienimuhennos onnistuu käyttämällä kermana kaurakermaa, joka sopii mielestäni maultaan muhennokseen oikein hyvin. 


Sienimuhennoksen perinteinen kaveri on perunamuusi, mutta tällä kertaa kokeilin jotain ihan muuta, nimittäin kestosuosikkiani bataattia! Uunissa paahdettu bataatti tuo sienimuhennoksen kaveriksi kivaa makeutta ja annos saa heti paljon enemmän väriä! Suosittelen metsästämään kaupasta vähän pienikokoisempia bataatteja, sillä niistä saa hauskoja bataattiveneitä, mutta isommillakin yksilöillä tämä onnistuu ihan yhtä hyvin.

Ajattelin että sienimuhennos ja bataatit olisivat vähän liian kevyttä syötävää sellaisenaan, joten paahdoin paistinpannulla vielä hieman nyhtökauraa. Nyhtökauran voikin ripotella muhennoksen päälle tai rohkeimmat voivat jopa sekoittaa sen muhennokseen suoraan. Kylkiäisiksi lautaselle sitten kauden suosikkikasvikset. 

Tarkoituksenani oli syödä muhennokseni tuoreiden puolukoiden kanssa, joita metsästä tarttui sienien sijaan mukaan. Tajusin kuitenkin puolivälissä ruokailua että siinä ne puolukat vielä odottelivat tiskipöydällä syöjäänsä! Tämä muhennos siis jäi ilman puolukoita, joten josko sulla olisi parempi muisti kuin minulla.


Metsäsienistä tehty muhennos oli pitkästä aikaa todella maukasta ja nyt kun sieniä pakastimessa on, tulen varmasti tekemään talven aikana vielä parit muhennokset. Onko sulla hyviä ideoita mitä muusin tai uunibataattien sijasta kannattaisi laittaa?

Sienimuhennos ja uunibataatit

4 annosta

Uunibataatit
n 1-1½ kg bataattia (4-5 pientä tai pari isompaa)
2 rkl oliiviöljyä
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tl savupaprikaa
ripaus suolaa

Sienimuhennos
2 keltasipulia
1 rkl öljyä
1 litra tuoreita sieniä (n 3 dl paistettuja)
3 rkl (täysjyvä)vehnäjauhoja/kikhernejauhoja
2 dl kaurakermaa
1 tl valkopippuria
½ tl valkosipulijauhetta
suolaa maun mukaan
1 kourallinen tuoretta persiljaa

Lisäksi
paistettua nyhtökauraa
paahdettuja kasviksia
puolukoita

Pese bataatit huolella. Leikkaa huonot/kuivat kohdat pois. Puolita bataatit pitkittäin, pistele puolikkaisiin veitsellä muutama reikä. Sivele leikkuupinnalle öljyä ja ripottele mausteet. Paahda bataatteja 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes ovat kypsiä.

Pilko muhennoksen sipulit kuutioiksi ja kuullota öljyssä pannulla. Lisää sekaan siivotut ja paloitellut sienet ja paista niistä neste pois. Ripottele pannulle jauhoja ja sekoita se sieniin. Laske levyn lämpötila ja kaada sekaan kerma, huuhdo kermapurkki vedellä ja kaada vesi vielä pannulle. Anna muhia miedolla lämmöllä muutama minuutti, kunnes kastike sakeentuu. Lisää mausteet.

Tarjoile muhennos bataattien kanssa ja oheen sopii paahdetut kasvikset (voi paahtaa uunissa yhdessä bataattien kanssa).


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Ihan mielettömät kuvat Jenni, todella upeat! Meillä on pakkanen täynnä sieniä, taitaa olla vielä viime vuotisiakin kun säästelin niitä vähän turhankin pitkään :D Hauska idea yhdistää bataatti ja sienet. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia, lämmittää kauniit sanat kovasti :)

      Ajattelin itseasiassa tuossa kirjoittaessani sitä kun joskus sanoit edellisvuoden sienien jääneen pakkaseen "säästösyistä" ja totesin itse syyllistyväni samaan mm. marjojen kanssa.

      Sienet ja bataatti oli loistiyhdistelmä!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget