Täyteläinen suklaakakku päärynöillä

17. marraskuuta 2017


Suklaakakku kätkee sisälleen kokonaisia päärynöitä, joista kakkuun tuleekin hieman makeutta ja rakenne pysyy mehevänä. Kakkuun saa kauniin valkoisen lumihunnun tomusokerin sijaan kookosjauholla!


Joko nyt saa aloittaa jouluhypetyksen? Oon täällä kädet hiessä odotellut koska saisin tämän päärynäkakun teille julkaista. Olen himoinut suklaakakusta kokonaisilla päärynöillä jo vuosia, kun näin kuvan sellaisesta jossain ruokalehdessä. Jostain syystä idean toteuttaminen kesti yllättävän pitkään ja vasta nyt sain kakun tehtyä. 

Kaupassa on ollut sopivan pieniä päärynöitä, osa jopa kotimaisena, joten ne sopivat täydellisesti päärynäkakkuun kokonsa puolesta. En halunnut syödä kakkua kuitenkaan päärynänsiemenlisällä, joten koversin siemenet pois päärynöiden pohjan kautta.


Päärynöistä suklaakakkuun saa juuri sopivasti lisämakeutta vaahterasiirapin rinnalle. Päärynät myös pitävät kakun rakenteen mehevänä säilytyksestä huolimatta, joten tämän kakun voi valmistella jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Hyvä idea etenkin jouluherkutteluihin kun uunilla on varmasti paljon muutakin käyttöä!

Kakun rakenteesta tulee aika tiivis, joten siitä on helppo leikata paloja, jotka pysyvät sitten hyvin kasassa tarjoiluja ajatellen. Mikäli kakusta haluaa korkeamman, voi sen tehdä hieman pienempään kakkuvuokaan (20 cm) perinteisen irtopohjavuoan sijaan. Kakku toimii sekä korkeana, että matalana versiona. Päärynät jäävät kuitenkin vain hieman enemmän piiloon mikäli kakun tekee korkeampana.


Päärynät ovatkin meillä joulun aikaan monessa tilanteessa käytössä, yksi paras käyttötapa onkin marinoituna riisipuuron päällä! Päärynöiden kaveriksi sopivat monet jouluiset mausteet, tästä kakusta löytyykin kardemummaa, kanelia ja vaniljaa. Kardemumma onkin yksi suosikkimakuparini päärynöille.

Onko sulla jotain päärynäpravuuria tai ylipäätään suosikkijouluherkkua?


Usein jouluisiin kakkuihin koristellaan päälle "lunta" tomusokerilla. Pohdiskelin hieman vaihtoehtoisia muotoja tomusokerille, etenkin jouluisin sokeria kun tulee varmasti muutenkin saatua reilusti ruuasta. Toisaalta tomusokerihuntu on myös katoava luonnonvara, sillä se sulaa kakun pintaan, jolloin sitä pitäisi kokoajan lisäillä. Sokeriton kestovaihtoehto tomusokerille onkin kookosjauho! Kooskosjauho on kauniin valkoista ja tarpeeksi hienojakoista siroteltavaksi siivilällä. Samalla kookosjauho pysyy kakun päällä hamaan loppuun saakka.


Tämä kakku sai makuraadilta paljon kiitosta ja se oli kahvipöydässämme kovin tykätty. Olin hieman epäileväinen kakun erikoisen ulkonäön vuoksi, mutta jännitykseni osoittautui turhaksi. Kaikki pitivät kakusta ja olihan se sitten lopulta hauskan näköinen kahvipöydässä päärynöineen!


Suklaakakku päärynöillä

20-26 cm irtopohjavuoallinen

Kakku
2 pellavamunaa (2 rkl pellavarouhetta + 4 rkl lämmintä vettä)
2 dl vahvaa kahvia
n 50 g tummaa suklaata
2½ dl kauramaitoa
1 dl öljyä
1 dl vaahterasiirappia
2½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
2½ dl kaurajauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1/4 tl vaniljaa
1/4 tl suolaa
5 pientä päärynää

Koristeluun
sulaa suklaata
tai 2 rkl kookosöljyä+1 rkl kaakaojauhetta+1 rkl vaahterasiirappia
kookosjauhoja

Laita pellavarouhe turpoamaan lämpimään veteen.

Keitä 2 dl vahvaa kahvia ja anna sen jäähtyä. Sekoita nestemäiset ainekset keskenään. Sekoita toisessa kulhossa kuivat ainekset keskenään ja lisää nestemäiset ja turvonnut pellavarouhe kuiviin ja kääntele taikina nuolijalla sekaisin.

Kuori päärynät ja poista kuorimaveitsen terävällä päällä päärynöiden pohjan kautta siemenet varovasti kovertamalla.

Kaada taikina leivinpaperoidun 20-26 cm irtoopohjavuokaan. Asettele päärynät taikinaan.

Paista kakkua 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes kakku on keskeltä kypsä. Anna jäähtyä kunnolla.

Valmista kuorrute sulattamalla suklaa tai tee kuorrute sekoittamalla kaakaojauhe ja vaahterasiirappi sulaan kookosöljyyn. Levitä kuorrute ja ripottele päälle kookosjauhoja.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

6 kommenttia :

  1. Tämä kakku oli kyllä hyvää, kiitos vielä! Pitäisi taas ostaa päärynöitä, ne ovat kyllä hyviä ja sopivat monenlaiseen, tosin parhaita ne ovat ihan sellaisenaan kun joku muu kuorii ja lohkoo valmiiksi :D Nuita haudutettuja päärynöitä voisi kokeilla ensi kerralla, miten olen voinut missata ne! Meidän todella kypsien päärynöitten bravuuri on päärynäpannari, joka katoaa aina alta aikayksikön pöydästä jäähdyttyään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia! :)

      Päärynät on kyllä niin mahtavia, suosittelen kokeilemaan nyt kaupoista löytyviä "jättipäärynöitä" Sweet Sensation nimellä löytyy, se on ihan supermeheviä ja herkullisia! Ja nimenomaan juuri kuten kuvailit: (joku muu) lohkoo valmiiksi niin saa vain syödä, nam!

      Haudutettuja päärynöitä voin suositella lämmöllä ja rakkaudella, ne on ihan älyttömän hyviä! Ehkä jopa lähiaikoina tiedossa uusi resepti niihin liittyen ;)

      Päärynäpannari kuulostaa kokeilemisen arvoiselta! Ihan nälkä tässä tulee :D

      Poista
  2. Kekseläis tapa käyttää päärynöitä kakussa. Sitä joskus erehrtyy luulemaan, että kaikkki on jo keksitty ruoanlaitossaa, mutta sitten tuleekin joku uusi juttu mikä pistää ihan uutta puhtia leivontaan tai ruoanlaittoon. Täältä sinun blogista kyllä saa tosi paljon ideoita uusista tuunauksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna!
      Päärynät on juuri sopivia kakkutaikinassa kun ne pehmenevät uunissa, jolloin kakun leikkaus onnistuu helposti eikä hedelmä ole liian kova pala kakkulapiolle purtavaksi.

      Ihana kuulla jos saat täältä uusia ideoita! Sitä yritän tällä blogilla tuoda: uusia ideoita ja hyvää mieltä muille itseni lisäksi :)

      Poista
    2. Arvaapa oliko meidän kaupassa minipäärynöitä, ei ollut. Mutta en suinkaan lannistunut: keksin nimitäin leikata tavallisen kokoisista päärynöistä vähän kantaa/pohjaa pois, niin eivät törrötä tuolta kakusta niin paljon.

      Poista
    3. Mainiota luovuutta Johanna! Leikkaamalla onnistuu myös oikein nätisti :) Samalla voi harkita että piilottaa leikatut kantapalat kakkutaikinaan, ellei ne päätyneet jo heti parempiin suihin.

      Kerro sitten onnistuiko kakku :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget