Tofu-kaalipiirakka

2. joulukuuta 2017


Kunnolla haudutettu kaali on mainio piirakantäyte. Kaalipiirakkaan saa lisämakua ja -täyteläisyyttä lisäämällä kaalin sekaan tofua. Kannattaa kokeilla!


Onko kaali liian aliarvostettu vihannes?

On vaikea keksiä sen halvempaa, monikäyttöisempää ja kätevämpää vihannesta. Etenkin halpuuden kanssa kaali on lyömätön. Syksyllä ja talvella kaalin hinta on hyvin mitätön ja uudet kaalit maistuvat paljon maukkaammille kuin kevään kovat ja hitaasti kypsyvät yksilöt. Olen kuullut todella monen tutun sanoneen, että ei ole ikinä valmistanut kaalista mitään kotona. Siis ikinä?!

Meillä kotona kaali on kuulunut aina arkiruokarepertuaariin: uunissa haudutettuna laatikkona, keittona tai kasviswokin osana. Nykyään yksi lempiruuistani on japanilainen kaalilettu, okonomiyaki. Kaali on mahtavan makuista pitkään haudutettuna, mutta uudempi kaali on hyvää nopeammin wokattunakin, kunhan sen muistaa leikata tarpeeksi ohuiksi suikaleiksi.


Kaalipiirakka on ollut pitkään työlistallani, kesti kuitenkin hetki ennenkuin oikeasti sitä tajusin valmistaa. Kaali on aika mietoa itsessään, joten se tarvii kaverikseen vahvoja makuja. Tattarijauhot sopivat mielestäni kaalin kanssa kuin nenä päähän, sillä niistä tulee taikinakuoreen sopivan pähkinäistä makua. Taikinan voisi kai tehdä kokonaankin tattarijauhoista, mutta en lähtenyt sitä vielä kokeilemaan, kerro toki jos kokeilet itse!

Joissain perinnekaalipiirakoissa on täytteenä kaalin lisäksi myös keitettyä kananmunaa, joten kokeilin laittaa täytteeseen lisäksi tofua. Tofu toikin kaalin lisänä kivaa rakennetta ja täyteläisyyttä täytteeseen. Piirakka maistuikin herkulliselta sekä kylmänä, että lämpimänä. Suosittelen myös kokeilemaan lisätä puolukkasurvosta piirakan kylkeen, toimiva yhdistelmä.


Tofu-kaalipiirakka

2 piirakkaa, noin 20 palaa

Taikina
150 g margariinia (esim tummansininen Keiju)
2 dl tattarijauhoja
2½ dl (täysjyvä)spelttijauhoja
ripaus suolaa
2 dl makeuttamatonta soijajugurttia/kaura fraichea

Täyte
1 pkt/300g maustamatonta tofua
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
n. 400 g kaalia (½ keskikokoisesta kaalista)
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
1 tl tilliä
1 tl valkopippuria
suolaa
1 rkl vaahterasiirappia

öljyä paistamiseen
jauhoja taikinan työstämiseen

Valmista ensin taikina. Nypi margariini, jauhot ja suola sekaisin. Sekoita taikinaan soijajugurtti ja nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Ota tofu paketista, kääri talouspaperiin ja laita painon esim leikkuulaudan alle. Kuori ja kuutioi sipulit ja kuullota öljyssa. Leikkaa kaali pieneksi ja laita erissä paistumaan pannulle. Paista kaalia kunnes se pehmenee kunnolla. Siirrä kaalipaistos pannun toiselle reunalle ja murustele kuivattu tofu pannulle tyhjälle puoliskolle. Paista tofuun hieman pintaa ja sekoita kaaliin. Lisää mausteet ja tarkista maku. Paista seosta miedolla lämmöllä kunnes se saa hieman rusehtavaa väriä kaalin kypsyessä, varo polttamasta.

Laita leivinpaperille reilusti jauhoja ja ota puolet taikinasta. Kauli taikinasta soikion mallinen noin 20x30cm kokoinen levy jauhoja apuna käyttäen. Lusikoi puolet kaalitäytteestä taikinan toiseen päätyyn. Nosta taikinan tyhjä puoli täytteiden päälle kanneksi. Nipistä taikinan reunat yhteen ja kuvioi haarukalla. Tee sama toiselle taikinan puolikkaalle.

Paista piirakoita 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

4 kommenttia :

  1. Kaalilaatikko on aina ollut yksi lempiruoistani! Kaali muutenkin on todella hyvä ja edullinen raaka-aine, jota tulee käytettyä aivan liian vähän. Äitini tekemä kaalipiirakka on suurta herkkua, mutta ehkä me kokeillaan tätä versiota ensikerralla! Meillä taitaakin olla vielä puolikas pussi tattarijauhoja jäljellä niin saisi nekin pois :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vaiva, kaalilaatikko on ihan parasta! Ihmettelenkin usein kun kaalia ei käytetä useammin, mutta toisaalta se helposti jakaa mielipiteet...

      Mä en ookaan maistanut sellaista ihan piirakkamallista kaalipiirakkaa aiemmin, mutta ainakin tällaisena suljettuna piiraana toimii tosi hyvin :)

      Poista
  2. Tämä on tosi hyvä ohje! Olen tehnyt jo monta kertaa! Käytin pohjassa 100% tattarijauhoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, tosi kiva kuulla! Tattari sopii tähän kyllä niin hyvin!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget