Mustapapu-enchilada maissitortilloista

8. helmikuuta 2018


Maissitortilloista valmistettun enchiladan täytteeksi sopivat mustapavut ja erilaiset kasvikset. Tällä reseptillä ruuasta ei tule kovinkaan tulinen, vain juuri sopivasti mausteisuutta. Et tule edes huomaamaan, että näissä vegaanisissa enchiladoissa ei ole juustoa!


Meksikolaisesta ruuasta tulee usein mieleen juuri tortillat. Muistan vielä ajan kun tortillat ja tacot rantautuivat pikkukotipaikkakuntani markettiin. Niitä sitten ihmeteltiin ja kunnolla. Vuosisadan vaihteessa meillä olikin käymässä meksikolaistaustainen vaihto-oppilas, joka opettekin perheemme meksikolaisen ruuan saloihin. Hän tosin ei ollut kovinkaan paljoa kotonaan itse ruokaa, joten suuri osa ruuistamme meni mututuntumalla. 

Tortillat, pavut ja chiliruuat löysivät tiensä silloin jokseenkin konservatiiviseen ruokakaappiimme, ja sinne ne ovat myös jääneet. Tortilloista tuleekin tehtyä erilaisia ruokia aina tämän tästä. Jos tortillaruoan kriteereihin yhidstää gluteenittomuuden, on tilanne ollut hieman ongelmallinen. Gluteenittomia tortilloja kun ei pienemmillä paikkakunnilla löydy mistään, ja isommatkin Citymarketit ovat tuottaneet pettymyksiä. Myönnettäköön, että yksiä gluteenittomia tortilloja löysin, mutta ne maistuivat niin pahvisilta, että niitä ei viitsinyt kenellekään tarjota. Kotona en ole onnistunut valmistamaan gluteenittomia tortilloja ilman että ne olisivat kivikovia tai murenisi käsiin. 


Kuulin jokunen aika sitten perinteisistä meksikolaisista maissitortilloista, joita suomalais-meksikolainen perheyritys Tortillas La Familia valmistaa Espoossa. Heidän tortillansa valmistetaan ainoastaan maissijauhoista, joten ne ovat luontaisesti gluteenittomia. Tortillojen iso viehätys on myös siinä, että ne ovat ihanan pieniä! Niitä voi siis hyvin syödä useamman kerralla. Sainkin Tortillas La Familian tortilloja kokeiltavaksi blogiin, ja mielelläni kirjoitan tuotteesta joka vastaa ajatuksiani näin hyvin!

Tortillas La Familia tortillat löytyvät kauppojen pakastealtaasta, ja niitä on tarjolla ympäri Suomea K-ryhmän kaupoissa. Tortillat sulatetaan jääkaapissa ja sitten paistetaan nopeasti pannulla ennen käyttöä, eli varsin näppärä tuote on kyseessä. Tortillat säilyvät pakastettuna pitkään, eikä tarvitse siis murehtia niiden huonoksimenemisestä muutamassa päivässä. Tortillat myös maistuvat hyvältä eivätkä ole yhtään puisevia tai kuivakoita.


Enchilada on tortillaruoka omaan makuuni. Täyteläinen täyte tortillojen väliin ja päälle hyvä tomaattinen kastike. Vegaaninen versio ei edes kaipaa juustoövereitä, kun päälle tekee kaurafraichesta raikkaan kastikkeen. Ruokaa on helppo valmistaa iso annos laakeaan uunivuokaan ja syödä siitä sitten parikin päivää, sillä tämä ruoka vain paranee hieman maustuessaan.

Tortillojen täytteeksi kehittelin meksikolaishenkisen mustapaputäytteen, jota voi maustaa chilillä makunsa mukaan. Oma suuni ei kestä kovinkaan mausteista, joten käytin mietoja chilejä. Vaikka reseptin ainesosaluettelo näyttää yhtäkkiseltään kovin pitkältä, ei kannata huolestua, sillä tämä ruoka on oikeasti helppo valmistaa. Itselläni meni sen uuniinsaamiseksi noin puolisen tuntia, mutta samalla tein myös toista ruokaa.


Mustapapu-enchilada maissitortilloista

4 annosta

1 pkt/250 g Tortillas La Familia maissitortilloja (noin 15 lättyä)*

Mustapaputäyte
1 keskikokoinen bataatti (n. 300 g)
1 iso keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 mietoa punaista chiliä
2 rkl öljyä
1 tlk mustapapuja
1/3 punaista paprikaa
100 g pakastemaissia
1 tl juustokuminaa
1 tl oreganoa
1 tl mustapippuria
½ tl suolaa

Enchiladakastike
3 kypsää tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
½ kasvisliemikuutio
2 tl paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl juustokuminaa
ripaus suolaa

Kastike
½ prk kaura fraichea
½ limen mehu
3 oksaa tuoretta oreganoa/1 tl kuivattua
ripaus suolaa

lisäksi avokadoa, kirsikkatomaatteja, limen mehua


Sulata Tortillas La Familia tortillat jääkaapissa yön yli, tai huoneenlämössä. Tortillat sulavat helposti irrottamalla ne toisistaan varovasti ja levittämällä esim uunipannulle sulamaan. Paista sulaneita tortilloja molemmin puolin noin 30 sekuntia niin että ne jäävät vielä kunnolla pehmeiksi.

Kuori ja kypsennä bataatti esimerkiksi paloina mikronkestävässä vuuassa kelmulla peiteltynä. Seoseuta kun kypsää.

Leikkaa sipulit ja chili kiitoiksi ja paista öljyssä. Kun sipulit ovat läpikuultavia, lisää pannulle mustapavut, paprika ja maissi. Paista kunnes paprika pehmenee, lisää bataattisose ja mausteet.

Valmista enchiladakastike laittamalla kaikki ainekset tehosekoittimeen tai ajamalla sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi.

Lusikoi tortillan päälle toiseen reunaan täytettä ja laita toinen reuna puoliympyräksi päälle. Kasaa täytetyt tortillat laakeaan uunivuokaan. Kun kaikki tortillat on kasattu, kaada enchilada kastike niiden päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Levitä uunista tulleiden tortillojen päälle. Siivuta halutessasi päälle myös avokadoa, kirsikkatomaatteja ja purista limen mehua.


*Tortillat saatu Tortillas La Familialta.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget