Jyväpatonki

2. huhtikuuta 2018


Kotitekoinen patonki on parhaimmillaan tuoreen lämpimänä. Ruokaisamman ja rouheamman patongista saa lisäämällä taikinaan siemeniä ja leseitä.


Leipä on asia, jota tulee tehtyä kotona ihan liian harvoin. Uunituore leipä on aina yhtä herkullista ja sitä voisi syödä koko satsin yhdellä kertaa. Hiivalla kohotettavassa leivässä kohoamisen odottelu on ehkä yksi syy miksei tule leivottua niin usein. Toisaalta taikinaa voi kohottaa vahtimatta ja monet leivät pitävät pitkistä kohotteluista. 

Patonki onkin yksi niistä leivistä, joita tyypillisesti kohotetaan pitkiäkin aikoja, jopa yön yli. Tässä reseptissä patongin kohotteluun riittää pari-kolme tuntia kahdessa erässä, joten kannattaa antaa taikinan kohota rauhassa, lopputulos on sen arvoinen. 


Patonkiin saa rapean kuoren laittamalla uunin pohjalle vettä höyrystymään. Rapea kuori onkin se mikä tekee patongista patonkin. Ihan tyypillisistä patongeista ei kuitenkaan tässä reseptissä voi puhua, sillä nämä patongit ovat ruokaisempia ja hieman tiiviimpiä kuin yleensä. Ajattelinkin tehdessäni tekeväni patongin joka samalla myös täyttää, eikä ole vain höttöä. Suosittelen syömään patonkia esimerkiksi lasagnen tai tomaattisen pastan kaverina.


Jyväpatongit

2 isoa tai 6 pientä patonkia

3½ dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl kuivahiivaa
5 dl (täysjyvä)spelttijauhoja
2 dl kauraleseitä
1 dl valinnaisia siemeniä (esim seesami, auringonkukka, chia, kurpitsa)
1 rkl öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot, leseet ja siemenet. Vaivaa taikinaa muutama minuutti kunnes se on sopivan kimmoisaa. Jätä kohoamaan liinalla peitettynä öljyttyyn kulhoon 1,5-2h, että se kohoaa.

Jaa taikina kahteen tai kuuteen osaan ja pöyrittele taikinasta kaksi isoa patonkia tai kuusi pienempää. Jätä kohoamaan liinalla peitettynä vielä 0,5-1h.

Paista patonkeja 225 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Laita uunin pohjalle toiseen uunipannuun kuumaa vettä, niin patonkeihin tulee rapea pinta (varo höyryä luukkua avatessa).


Vinkit
  • Spelttijauhot voi korvata myös tavallisilla vehnäjauhoilla.
  • Säilytä patongit valmiina ilmatiiviisti, etteivät ne kuivu. Patonki säilyy useamman päivän huoneenlämmössä, jos maltat olla syömättä.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget