Vegaaniset täysjyväiset pinaattifalafelfajitakset ja tsatsiki

29. maaliskuuta 2016


Kiinnostaako falafelit? Ohessa terveellisten uunissapaistettavien pinaattifalafelien ohje, jotka voi vaikka pyöräyttää tortillalättyyn ja herkutella fajitasateriana.


Hyvää tiistaita!

Pääsiäinen sitten tuli ja meni, huomasiko kukaan muu? Oma pääsiäiseni oli mukavan toiminnallinen, mutta lepoakin mahtui muutamaan rakoon. Taistelin pääsiäisenä aika tavoin erään reseptin kanssa, jonka sainkin kuin sainkin lopulta sitten toimimaan. Sen verran voin vihjaista, että tiedossa tulee olemaan herkulliset ajat ranskalaissävytteisissä tunnelmissa. Kyseisessä reseptissä käytän tätä, jopa ilmiöksi muodostunutta aquafabaa eli kikherneiden liotusnestettä. Pysykää siis linjoilla, minua ainakin jännittää! Edit: resepti löytyy tästä.


Koska pääsiäisenä tulee herkästi syötyä vähän liikaakin kun näkee tuttuja ja sukulaisia ja pitäähän sitä pari pääsiäismunaakin syödä (oman pääsiäismunani sisällä oli suloinen suklaapupu, paras suklaamuna ikinä!), on sen jälkeen mukava palata taas hieman kevyempiin ruokiin. Ei sillä, etteikö herkutellakin voisi kevyemmin... Tai en nyt tiedä oikein sopivatko nuo kaksi sanaa samaan lauseeseen, rupesi epäilyttämään, mutta älkäämme tulko siitä surullisiksi. 

Minulle ainakin on aika ehdotonta se, että päivässä pitää syödä ainakin yksi lämmin ruoka. Lämpimällä ruualla tarkoitan siis oikeasti jotain lämpötilaltaan lämmintä syötävää. Jos päivän aloittaa smoothiella, jatkaa salaatilla ja päättää kourallisella pähkinöitä ja tuorepuurolla ja ehkä voileivällä, niin nukkumaan mennessä tai viimeistään seuraavana päivänä olo on vähän kuin ei olisi syönyt oikeastaan mitään. Kesällä tilanne ehkä on toinen, mutta jos ajatellaan näin yleisellä tasolla tätä asiaa. On siis kiva saada syödäkseen jotain lämmitettyä ja tämä lämmin voi olla ihan vaikka esimerkiksi lämpimäksi paahdetut pavut salaatissa, lämmin sosekeitto tai sitten jotain ihan kunnon ruokaa (perunoita ja soosia meiningillä). Joskus kuitenkin aika on kortilla, eikä oikeasti ehdi tai jaksa tehdä mitään erityistä, niin silloin on mukavaa kun on ruokaa, jonka valmistukseen ei mene pitkään, tai jonka voi valmistella jo vaikka edellisenä päivänä valmiiksi.


Pitää myöntää, että näitä tehdessäni valmistin elämässäni ensimmäistä kertaa oikeasti ehtaa falafelia. Kaikenlaisia kikhernepihvejä/pyöryköitä on kyllä tullut kyhäiltyä, mutta falafelia ei. En voi välttämättä väittää, että tässäkään mentäisiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti, mutta falafelilta ne maistuivat, ja se riittää minulle. Koska kotiolosuhteissa ruuan aktiivinen valmistus on mukavaa minimoida, paistetaan nämä falafelit uunissa. Tortillalätyt tein tälläkertaa itse, mutta ne voi myös ostaa valmiina kaupastakin.

Palatakseni tuohon nopeiden arkiruokien aiheeseen, nämä fajitakset voi valmistella edellisenä päivänä ja pyöräyttää lounaspakkiin. Jos/kun sen ruokansa sitten haluaa lämpimänä, niin koko komeus vain mikroon ja se on siinä. Koska lähdin liikkeelle ajatuksesta, että näitä voisi lämmittää lounaspöytään mikrossa, käytin fajitaksissa sellaisia kasviksia, jotka eivät pahastu mikrottamisesta. Salaatinlehdet eivät kovinkaan mikrosta innostu, joten sipuli, paprika ja tomaatti eivät pahastu siitä. Jos kuitenkin haluaa hienostella, voi kastikkeet, täytteet ja tortillat pakata jokainen erikseen joukkoon ja yhdistää sitten vasta juuri ennen syömistä. Valinta on siis syöjällä. Mutta koska ei pidä tyytyä vain yhteen ratkaisuun, nämä tapaukset maistuvat loistavasti myös kylminä! Eli jos haluat sittenkin nauttia raikkaasta ateriasta, älä tee mitään ja syö fajitaksesi kylmänä.


Tortillalättyjä tulee varmaan jokaisen helposti ostettua kaupasta, sillä se on vain niin helppoa, nopeaa, eikä tarvitse ajatella. Jouduin kuitenkin toteamaan, että niiden valmistaminenkaan ei ollut yhtään sen vaikeampaa. Taikina vain sekaisin, paloihin jako, pikainen kaulitseminen ja pikainen paisto. Nopeaa ja yksinkertaista (ja ennenkaikkea herkullista). Koska minulla on kaapissa pussillinen härkäpapujauhoja, olen ujuttanut niitä vähän jokapaikkaan. Härkäpapujauhot tuovat makua ja ravintoarvoja niin falafeltaikinaan kuin tortillataikinaankin.

Tortilloihin liittyy eräs hauska tarinantapainen yläasteaikaisilta kotitaloustunneilta, joka saa minut vieläkin olemaan ylpeä 13-vuotiaasta minästäni. Eräällä kerralla meidän tosiaan piti valmistaa tortillat itse alusta lähtien, minun heiniä oli sitten noiden lättyjen valmistus. Opettaja oli varoitellut monistellen etukäteen, että lätyt täytyy sitten paistaa miedolla lämmöllä ja äärimmäisen varovaisesti, etteivät ne pala. Sain lättyni kaulittua ja laitoin kotitalousluokan valurautapannun lämpenemään. Kun pannu oli sopivan kuuma, paistoin tortillalätyt siinä pikaisesti, nopea kääntö ja toinen puoli, Lätyistä tuli täydellisiä, ruskehtavat pilkut ja sopiva rakenne. Muilla ryhmillä sitten lätyt kärtsäsivätkin jonkun verran. En sitten koskaan kertonut opettajalle, että kielloista huolimatta käytin tulikuumaa pannua, enkä oikein edes tiedä miksi niin tein, kunhan vain tein. Ehkä se oli vain hassua ensikertalaisen tuuria. Nyt sitten jälleen tortilloja paistaessani totesin, että kyllähän se kuuma pannu oli varsin toimiva ratkaisu edelleen...

Pitemmittä puheitta, olkaa hyvät ja nauttikaa.

Täysjyväiset pinaattifalafelfajitakset ja tsatsiki

2 annosta

Pinaattifalafel (n. 10 pyörykkää)
1 tlk kikherneitä
2 kourallista pinaattia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tahinia
3 rkl härkäpapujauhoja
1 rkl sitruunamehua
½ tl curryjauhetta
½ tl paprikajauhetta
1/4 tl mustapippuria
ripaus suolaa

runsaasti öljyä pyöriköiden voiteluun
seesaminsiemeniä päälle

Huuhtele kikherneet ja pinaatti. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta lähes tasaiseksi massaksi, kikherneet saavat jäädä hieman paloiksi. Tämä onnistuu myös esimerkiksi sauvasekoittimen kulho-osassa.

Muotoile massasta haluamasi kokoisia pyöryköitä ja voitele reilusti öljyllä. Ripottele seesaminsiemeniä päälle.

Paista pyöryköitä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Falafeleistä tulee pinnasta hieman rapeita, mutta sisältä vielä pehmeitä.

Tsatsiki
5 cm pätkä kurkkua
1 dl makeuttamatonta soijajugurttia
1 tl sitruunamehua
½ tl nestemäistä valkosipulia (tai kuivattua jauhetta)
1/4 tl pippurisekoitusta

Pilko kurkku pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Härkäpapu-täysjyvätortillat (4 kpl)
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
½ dl härkäpapujauhoja
ripaus yrttisuolaa
1 dl vettä
2 rkl öljyä

jauhoja työstämiseen

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää niihin vesi ja öljy ja vaivaa taikinaa. Kun taikinaan on tullut hieman sitkoa, pyöräytä siitä tanko ja jaa se neljään osaan.
Kaulitse palloista pyöreitä, ohuita tortilloja jauhotetulla alustalla.
Paista tortillat kuumalla, kuivalla paistinpannulla, kunnes pintaan tulee ruskeita pilkkuja. Varo polttamasta.

Kasaa täytteet valmiiden lämpimien tortillojen päälle ja lisää täytteiden sekaan haluamiasi kasviksia kuten paprikaa, keväsipulia, salaattia, tomaattia jne.

4 kommenttia :

  1. Selailin nopeasti ohjeitasi, paljon löytyy kyllä mielenkiintoisia. Jään innolla seuraamaan mitä kaikkea ihanaa vielä loihdit!

    ps. nuo tortillapohjat tulevat aivan varmasti kokeiluun :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vierailustasi!
    Toivottavasti tulevat reseptini täyttävät odotukset, ihan jo lähiaikoina on tiedossa paljon kaikkea herkullista :)

    Kannattaa ehdottomasti kokeilla näitä tortilloja, maku ei ollut liian voimakas tai jauhoinen ja koostumuksesta tuli sopivan pehmeä.

    Tervetuloa uudelleen!

    VastaaPoista
  3. Hei, mistä löydän tuon aquafabareseptin johon viittaat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aquafabaresepti löytyy huhtikuun puolelta, kyseessä siis vegaaniversio eclaireista! http://ruoka-alkemisti.blogspot.fi/2016/04/eclairien-glamouria-ve.html

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget